Pravoslavna kapela pretvorena u toalet

Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela u Prištini pretvorena je u javni toalet i smetlište, a više pravoslavnih grobova zaraslo je u korov.

Srbija 03.10.2016 | 21:34
Pravoslavna kapela pretvorena u toalet
To je saopštila Eparhija raško-prizrenska.

Takvo stanje postoji i pored toga što se o groblju navodno brine opštinska komunalna služba i što groblje obezbeđuje plaćeni čuvar, navode iz Eparhije raško-preizrenske.

"Pilikom obilaska pravoslavnog groblja u Prištini, jerej Saša Mitrović naišao je na tužnu i mučnu sliku. Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela, pretvorena je u javni toalet i smetljište, a više grobova zaraslo je u korov", stoji u saopštenju.

Ove slike pokazuju sličnu situaciju kao u hramu Hrista Spasa u centru grada, gde je Eparhija Raško-prizrenska nedavno odlučila da očisti svoj hram, na što je reagovala opština priština i poslala inspekciju koja je (bez ikakvog naloga) zabranila dalje čišćenje hrama.

"Budući da se uskoro približavaju Mitrovdanske zadušnice i da će brojni vernici iz Prištine od koji većina nije u mogućnosti da slobodno živi u svom rodnom gradu i vrati se u njega, posetiti svoje grobove Eparhija će morati da organizuje čišćenje i grobljanske kapele i groblja", navodi se u saopštenju.

Eparhija postavlja i pitanje da li će gradonačelnik Prištine ponovo biti revnosan da pošalje ponovo inspekciju i spreči čišćenje hrama kao što je do sada bio revnosan u nepreduzimanju bilo kakvih mera da se hrišćanski pravoslavni objekti u gradu koriste kao javni toalet.

Episkop Teodosije je izjavio da je mučno i teško razumljivo da se u glavnom gradu Kosova i Metohije u 21. veku hrišćanski objekti koriste kao javni toaleti.

"To je zastrašujući odraz nekulture i odsustva elementarnih civilizacijskih normi. Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti nedavno je u intervjuu KIM radiju izjavio da opština nije zadužena da proverava da li se verski objekti skrnave i oštećuju, pa zato ništa nije preduzeto prilikom skrnavljenja i podmetanjanj požara u hramu Hrista Spasa. Međutim, kako je Ahmeti izjavio opština ima odgovornost da spreči bilo kakve radove u tim objektima (uključujući čišćenje i krečenje). Ovakve zloupotrebe verskih sloboda predstavljaju sramotu za kosovsko društvo",- izjavio je Teodosije naglasivši da Crkvu niko ne može da spreči da čuva dostojanstvo svojih objekata od onih koji ih uporno skrnave.


Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

????

03.10.2016 22:12

Ako je ovo nedavno "obnovljeno", ja sam Marsovac. Ovu kapelu niko nije dohvatio minimum 20 godina, ili su je "obnavljalji" papirom. Isto važi i za groblje, sa "korovom" (stablima) starijim od mene. Sramota za porodice koje zapuštaju grobove svojih predaka, a crkva i njena šuplja priča je BEZ KOMENTARA!

ODGOVORITE
Name

blbl

03.10.2016 23:34

Svaka cast na komentaru. Ovdje mistrija nije prisla pedeset godina.

Name

Re. Bibl

04.10.2016 09:46

Važno je da su du*eta oprema, flase govore sve

Name

U UNESCO

03.10.2016 22:26

E S OVOM PREPORUKOM NEKA IH PRIME NJIHOVI PRIJATELJI U UNESCO.

ODGOVORITE
Name

dzoo

04.10.2016 05:51

treba oprati milionske iznose vlasti i crkve

ODGOVORITE
Name

Bkn

04.10.2016 06:52

Nazalost i njihovih 10 000 bunara su bili zatrovani iz direktne mrznje...Pa.....?

ODGOVORITE