САД прекидају све разговоре с Русијом

Вашингтон је суспендовао све билатералне односе с Москвом поводом сиријске кризе, саопштио је Стејт департмент.

Свијет 03.10.2016 | 20:43
САД прекидају све разговоре с Русијом
Амерички званичници су пре неколико недеља запретили изласком из сиријског мировног процеса, након што су последњи разговори о примирју у Сирији пропали.

На састанку су учествовали амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, а након седмодневног прекида ватре, примирје није обновљено.

Русија "није успела да поштује сопствене преузете обавезе", посебно хуманитарне, и "није била способна" да обезбеди да сиријске власти прекину бомбардовање како је договорено 9. септембра, "него су напротив Русија и сиријски режим одабрали да наставе војни пут", ; наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Државни секретар САД Џон Кери запретио је прошле недеље да ће прекинути контакте с Русијом после нових напада на сиријски град Алеп.

Док ће “контакти“ између америчких и руских авиона на небу изнад Сирије да буду настављени, САД ће повући особље које је требало да учествује у организовању заједничког Центра за имплементацију.

"Ово није одлука која је донета лако", рекао је портпарол Стејт департмента Џон Кирби, који тврди да Русија и њени сиријски савезници појачавају нападе на области у којима су цивили, преноси АФП.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да се споразум Русије и САД о Сирији налази у стању суспензије, јер је још нејасно како се Вашингтон односи према опозицији која не признаје тај договор.

"Изјаве и потези америчких колега, када је реч о Сирији, одликују се многим противречностима, док је нама приоритет да се превазиђу све двосмислености, поготово јер оне директно утичу на сарадњу са САД када је реч о спровођењу договора, који се тренутно налазе у стању суспензије, јер је нејасно како се Вашингтон односи према опозиционарима који не прихватају тај договор", рекао је Лавров.

Извори: Б92, ТАЊУГ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Прле

03.10.2016 19:14

Тесо онима гдје ви закухате и своје интересе гањате. Док људи и дјеца гину ви се спрдате као војне силе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

03.10.2016 21:20

Нису Руси луди. Знају они да САД помазу терористицку опозицију против демократским путем изабране Асадове Владе. Сада сви играци знају на цему су и како карте требају да играју!

Name

Мр

03.10.2016 19:16

Незнам само зашто они сваком лонцу морају бити поклопац пустите хи нек ратују сами са собом

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

03.10.2016 20:59

За "Мр": На кога мислиш када кажеш "пустите хи" /ово је, ваљда, тај ваш "бошњачки"?/? Да можда позовеш болесне Амере да нападну Русију, да би заштитили своје мезимце - терористе? Мало сутра, за то треба да се имају добра "м..а", јер то није немоћни Ирак, Либија, Србија... Они само ударају на оне који не могу узвратити, овдје су поп...ли.

Name

Карадзиц

03.10.2016 20:13

Као сто Милосевиц казе Карадзицу, РС је нас ратни плијен и то је готова ствар, тако и Руси са Асадом, узми територију па после потписуј примирје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

03.10.2016 20:55

РС није ратни плијен, Како це несто бити ратни плијен када је то наса дједовина. Нисмо ми ниције заплијенили и заузели, него сацували своје. И немој да скрнавис тај ник. По својим размисљањима висе лицис на алховог сљедбеника1

Name

кондор

03.10.2016 21:11

Изгледа је и Асад агресор у сопственој земљи, чим заузима / ослобађа! / њену територију, односно уз помоћ Русије протјерује терористе из државе у којој је легално изабрани предсједник! Нешто слично Србима у БиХ, јер су и они "извршили агресију" на суверену, неовисну и од УН признату државу, а претходно у њој су вијековима живјели! Такве су лажи само од вас и Амера могуће.

Name

дамир коцовиц

03.10.2016 21:32

И моја је дједовина па сам морао отици.дали по теби И ја имам право на такву одбрану

Name

х

04.10.2016 00:32

то је окупирано и ниста висе

Name

Освит

03.10.2016 20:55

Борба за интересе Русије и САД а страда Сиријски народ,они броје зртве а велики доларе.Свима јасно осим изгледа насем руководству које полако увлаци нас простор и нас народ у геополитицке игре великих у којима моземо лако дозивјети судбину Сиријаца.Зарад лицних интереса наси политицари нас увлаце у сукоб са западом и истовремено у целицни загрљај Русима дајуци аргументе и једнима и другима да одлуцују о насој судбини.Зарад одбране од казненог прогона примарно а то се поклопило и са тактиком на локалним изборима нас пресједник је платио огромну цијену лицно али и у име цитавог народа назалост.Рацуни це бити брзо испостављени,надам се да их нецемо плацати крвљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Империја у растројству

03.10.2016 21:31

Влада САД је као силеџија у школи: Започне тучу, па кад види да ће да изгуби онда оптужи друге што се туку са њим. У међувремену су и последње птице на грани схватиле да је Сирија још једна од америчке олигархије уништена земља; да се све групе које се боре против изабране сиријске владе терористи наоружавају и помажу од стране УС олигархије; да су Ал-Qаида/Ал-Нусра/... "спремњени" у ЦИА кухињи; да нису у питању људска права него права за вађење нафте/гаса и за полагање гасо- и нафтовода; да је империја у расулу, да је презадужена, да ни у једном рату у посљедњих 15 година није побједила; да новим (глобалним) сукобом по сваку цијену жели да сакрије стварно стање од свјетске (и сопствене) јавности. Зато ово и овакво дурење силеџије.

ОДГОВОРИТЕ