SAD prekidaju sve razgovore s Rusijom

Vašington je suspendovao sve bilateralne odnose s Moskvom povodom sirijske krize, saopštio je Stejt department.

Svijet 03.10.2016 | 20:43
SAD prekidaju sve razgovore s Rusijom
Američki zvaničnici su pre nekoliko nedelja zapretili izlaskom iz sirijskog mirovnog procesa, nakon što su poslednji razgovori o primirju u Siriji propali.

Na sastanku su učestvovali američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a nakon sedmodnevnog prekida vatre, primirje nije obnovljeno.

Rusija "nije uspela da poštuje sopstvene preuzete obaveze", posebno humanitarne, i "nije bila sposobna" da obezbedi da sirijske vlasti prekinu bombardovanje kako je dogovoreno 9. septembra, "nego su naprotiv Rusija i sirijski režim odabrali da nastave vojni put", ; navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Državni sekretar SAD Džon Keri zapretio je prošle nedelje da će prekinuti kontakte s Rusijom posle novih napada na sirijski grad Alep.

Dok će “kontakti“ između američkih i ruskih aviona na nebu iznad Sirije da budu nastavljeni, SAD će povući osoblje koje je trebalo da učestvuje u organizovanju zajedničkog Centra za implementaciju.

"Ovo nije odluka koja je doneta lako", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, koji tvrdi da Rusija i njeni sirijski saveznici pojačavaju napade na oblasti u kojima su civili, prenosi AFP.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da se sporazum Rusije i SAD o Siriji nalazi u stanju suspenzije, jer je još nejasno kako se Vašington odnosi prema opoziciji koja ne priznaje taj dogovor.

"Izjave i potezi američkih kolega, kada je reč o Siriji, odlikuju se mnogim protivrečnostima, dok je nama prioritet da se prevaziđu sve dvosmislenosti, pogotovo jer one direktno utiču na saradnju sa SAD kada je reč o sprovođenju dogovora, koji se trenutno nalaze u stanju suspenzije, jer je nejasno kako se Vašington odnosi prema opozicionarima koji ne prihvataju taj dogovor", rekao je Lavrov.

Izvori: B92, TANJUG

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Prle

03.10.2016 19:14

Teso onima gdje vi zakuhate i svoje interese ganjate. Dok ljudi i djeca ginu vi se sprdate kao vojne sile.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

03.10.2016 21:20

Nisu Rusi ludi. Znaju oni da SAD pomazu teroristicku opoziciju protiv demokratskim putem izabrane Asadove Vlade. Sada svi igraci znaju na cemu su i kako karte trebaju da igraju!

Name

Mr

03.10.2016 19:16

Neznam samo zašto oni svakom loncu moraju biti poklopac pustite hi nek ratuju sami sa sobom

ODGOVORITE
Name

kondor

03.10.2016 20:59

Za "Mr": Na koga misliš kada kažeš "pustite hi" /ovo je, valjda, taj vaš "bošnjački"?/? Da možda pozoveš bolesne Amere da napadnu Rusiju, da bi zaštitili svoje mezimce - teroriste? Malo sutra, za to treba da se imaju dobra "m..a", jer to nije nemoćni Irak, Libija, Srbija... Oni samo udaraju na one koji ne mogu uzvratiti, ovdje su pop...li.

Name

Karadzic

03.10.2016 20:13

Kao sto Milosevic kaze Karadzicu, RS je nas ratni plijen i to je gotova stvar, tako i Rusi sa Asadom, uzmi teritoriju pa posle potpisuj primirje...

ODGOVORITE
Name

Kontra

03.10.2016 20:55

RS nije ratni plijen, Kako ce nesto biti ratni plijen kada je to nasa djedovina. Nismo mi nicije zaplijenili i zauzeli, nego sacuvali svoje. I nemoj da skrnavis taj nik. Po svojim razmisljanjima vise licis na alhovog sljedbenika1

Name

kondor

03.10.2016 21:11

Izgleda je i Asad agresor u sopstvenoj zemlji, čim zauzima / oslobađa! / njenu teritoriju, odnosno uz pomoć Rusije protjeruje teroriste iz države u kojoj je legalno izabrani predsjednik! Nešto slično Srbima u BiH, jer su i oni "izvršili agresiju" na suverenu, neovisnu i od UN priznatu državu, a prethodno u njoj su vijekovima živjeli! Takve su laži samo od vas i Amera moguće.

Name

damir kocovic

03.10.2016 21:32

I moja je djedovina pa sam morao otici.dali po tebi I ja imam pravo na takvu odbranu

Name

h

04.10.2016 00:32

to je okupirano i nista vise

Name

Osvit

03.10.2016 20:55

Borba za interese Rusije i SAD a strada Sirijski narod,oni broje zrtve a veliki dolare.Svima jasno osim izgleda nasem rukovodstvu koje polako uvlaci nas prostor i nas narod u geopoliticke igre velikih u kojima mozemo lako dozivjeti sudbinu Sirijaca.Zarad licnih interesa nasi politicari nas uvlace u sukob sa zapadom i istovremeno u celicni zagrljaj Rusima dajuci argumente i jednima i drugima da odlucuju o nasoj sudbini.Zarad odbrane od kaznenog progona primarno a to se poklopilo i sa taktikom na lokalnim izborima nas presjednik je platio ogromnu cijenu licno ali i u ime citavog naroda nazalost.Racuni ce biti brzo ispostavljeni,nadam se da ih necemo placati krvlju.

ODGOVORITE
Name

Imperija u rastrojstvu

03.10.2016 21:31

Vlada SAD je kao siledžija u školi: Započne tuču, pa kad vidi da će da izgubi onda optuži druge što se tuku sa njim. U međuvremenu su i poslednje ptice na grani shvatile da je Sirija još jedna od američke oligarhije uništena zemlja; da se sve grupe koje se bore protiv izabrane sirijske vlade teroristi naoružavaju i pomažu od strane US oligarhije; da su Al-Qaida/Al-Nusra/... "spremnjeni" u CIA kuhinji; da nisu u pitanju ljudska prava nego prava za vađenje nafte/gasa i za polaganje gaso- i naftovoda; da je imperija u rasulu, da je prezadužena, da ni u jednom ratu u posljednjih 15 godina nije pobjedila; da novim (globalnim) sukobom po svaku cijenu želi da sakrije stvarno stanje od svjetske (i sopstvene) javnosti. Zato ovo i ovakvo durenje siledžije.

ODGOVORITE