Звездина порука Томасу Фибелу: Бивши си!

После страдања против Сасуола 25. августа, француски штопер није одиграо ни минут за српског шампиона. Доведен као нова верзија Ибрахима Гаја више је подсећао на Омегу Робертса!

Фудбал 04.10.2016 | 17:30
Звездина порука Томасу Фибелу: Бивши си!
Када се први пут појавила вест о томе да Црвена звезда више не рачуна на француског штопера Томаса Фибела, с Маракане је стигао тихи, куртоазни деманти. Ипак, последње дешавања и избор стручног штаба дефинитивно су потврдили да је некадашњи члан Мордовије само папиролошки играч српског шампиона. Практично, он може да се сврста у категорију бивших, оних који нису успели да оправдају велика очекивања у Љутице Богдана.

Доведен као нова верзија Ибрахима Гаја, штопера који је оставио озбиљан траг у Црвеној звезди, као неко ко ће дати чврстину рањивој одбрани српског шампиона, Томас Фибел је више подсећао на Омегу Робертса. Или на Бразилца Едсона, чије партије представљао еталон за лоше процене у последњој линији.

Наравно, док се не заврши јесења сезона на Маракани ће вртети стандардне приче о томе како још нису донели одлуку о судбини снажног Француза. Међутим, говор бројки наговештава да ћемо од децембра поново гледати нову епизоду дуготрајног филма: „Пронађи квалитетног штопера“.

Људи у Црвеној звезди већ могу да почну да размишљају о томе како да их развод брака са Томасом Фибелом што јефтиније кошта. Просто: момак рођен 1986. године није иаскористио шансу коју је несебично добио.

А да су у Црвеној звезди готово преломили када је у питању Томас Фибел најбоље сведоче следећи подаци. Последњу првенствену утакмицу у Звездином дресу Томас Фибел је одиграо 14. августа у победи против Радничког из Ниша. Тада је добио црвени картон и почео да крцка ионако начети кредит. Испотавило се да је страдање у двомечу против Сасуола (25. август) било Фибелов тихи опроштај од звања стандардног члана Звездине стартне поставе. Од тада је само једном био у протоколу за званичне утакмице. И то захваљујући чињеници да се Зоран Рендулић повредио уочи 152. вечитог дербија, па је актуелни стручни штаб желео да на клупи има бар једног штопера.

Током европских квалификација Томас Фибел је био стандардан члан првог тима. Није бриљирао против Валете, док је против Лудогореца био једна од најслабијих карика српског шампиона. Неми посматрач мајсторија Бразилца Кафуа, неко ко није могао брзином да парира директним ривалима. Истина је да Фибел има одређени квалитет и искуство из Русије, али да једноставно није профил дефанзивца какав је потребан Црвеној звезди. Да употребимо грубљи израз: Фибел је неупотребљив на широком простору, у поставци са високом постављеном последњом линијом. Међутим, таква игра је нешто што се подразумева у Црвеној звезди, па и није логично да се српски шампион прилагођава Томасу Фибелу. НегоФибел Црвеној звезди ако може. А узорак до сада одиграних утакмица, који није мали, недвосмислено показује – да не може.

Због свега наведеног и броја странаца Томас Фибел је жртвован у претходном периоду, а ако не буде неких промена тако ће бити и у наредном периоду. Капитен Луковић је подигао форму и са Дамјаном ле Талеком чинио најбољи штоперски тандем од почетка сезоне.

Фибел је везан уговором за Црвену звезду до јуна 2018. године. Црвено-бели ће покушати да га се реше, али такав луксуз зна да кошта...

До сада Фибел је одиграо четири првенствена и шест европских мечева за Црвену звезду. Све указује да ће остати на тој бројци.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар