Zvezdina poruka Tomasu Fibelu: Bivši si!

Posle stradanja protiv Sasuola 25. avgusta, francuski štoper nije odigrao ni minut za srpskog šampiona. Doveden kao nova verzija Ibrahima Gaja više je podsećao na Omegu Robertsa!

Fudbal 04.10.2016 | 17:30
Zvezdina poruka Tomasu Fibelu: Bivši si!
Kada se prvi put pojavila vest o tome da Crvena zvezda više ne računa na francuskog štopera Tomasa Fibela, s Marakane je stigao tihi, kurtoazni demanti. Ipak, poslednje dešavanja i izbor stručnog štaba definitivno su potvrdili da je nekadašnji član Mordovije samo papirološki igrač srpskog šampiona. Praktično, on može da se svrsta u kategoriju bivših, onih koji nisu uspeli da opravdaju velika očekivanja u Ljutice Bogdana.

Doveden kao nova verzija Ibrahima Gaja, štopera koji je ostavio ozbiljan trag u Crvenoj zvezdi, kao neko ko će dati čvrstinu ranjivoj odbrani srpskog šampiona, Tomas Fibel je više podsećao na Omegu Robertsa. Ili na Brazilca Edsona, čije partije predstavljao etalon za loše procene u poslednjoj liniji.

Naravno, dok se ne završi jesenja sezona na Marakani će vrteti standardne priče o tome kako još nisu doneli odluku o sudbini snažnog Francuza. Međutim, govor brojki nagoveštava da ćemo od decembra ponovo gledati novu epizodu dugotrajnog filma: „Pronađi kvalitetnog štopera“.

Ljudi u Crvenoj zvezdi već mogu da počnu da razmišljaju o tome kako da ih razvod braka sa Tomasom Fibelom što jeftinije košta. Prosto: momak rođen 1986. godine nije iaskoristio šansu koju je nesebično dobio.

A da su u Crvenoj zvezdi gotovo prelomili kada je u pitanju Tomas Fibel najbolje svedoče sledeći podaci. Poslednju prvenstvenu utakmicu u Zvezdinom dresu Tomas Fibel je odigrao 14. avgusta u pobedi protiv Radničkog iz Niša. Tada je dobio crveni karton i počeo da krcka ionako načeti kredit. Ispotavilo se da je stradanje u dvomeču protiv Sasuola (25. avgust) bilo Fibelov tihi oproštaj od zvanja standardnog člana Zvezdine startne postave. Od tada je samo jednom bio u protokolu za zvanične utakmice. I to zahvaljujući činjenici da se Zoran Rendulić povredio uoči 152. večitog derbija, pa je aktuelni stručni štab želeo da na klupi ima bar jednog štopera.

Tokom evropskih kvalifikacija Tomas Fibel je bio standardan član prvog tima. Nije briljirao protiv Valete, dok je protiv Ludogoreca bio jedna od najslabijih karika srpskog šampiona. Nemi posmatrač majstorija Brazilca Kafua, neko ko nije mogao brzinom da parira direktnim rivalima. Istina je da Fibel ima određeni kvalitet i iskustvo iz Rusije, ali da jednostavno nije profil defanzivca kakav je potreban Crvenoj zvezdi. Da upotrebimo grublji izraz: Fibel je neupotrebljiv na širokom prostoru, u postavci sa visokom postavljenom poslednjom linijom. Međutim, takva igra je nešto što se podrazumeva u Crvenoj zvezdi, pa i nije logično da se srpski šampion prilagođava Tomasu Fibelu. NegoFibel Crvenoj zvezdi ako može. A uzorak do sada odigranih utakmica, koji nije mali, nedvosmisleno pokazuje – da ne može.

Zbog svega navedenog i broja stranaca Tomas Fibel je žrtvovan u prethodnom periodu, a ako ne bude nekih promena tako će biti i u narednom periodu. Kapiten Luković je podigao formu i sa Damjanom le Talekom činio najbolji štoperski tandem od početka sezone.

Fibel je vezan ugovorom za Crvenu zvezdu do juna 2018. godine. Crveno-beli će pokušati da ga se reše, ali takav luksuz zna da košta...

Do sada Fibel je odigrao četiri prvenstvena i šest evropskih mečeva za Crvenu zvezdu. Sve ukazuje da će ostati na toj brojci.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar