Бусек: Балкан ће трпјети посљедице

Недавно одржани референдум у Републици Српској, као и исход тог референдум нису од користи не само Републици Српској, већ ни Босни и Херцеговини, а са његовим последицама суочиће се и Балкан, каже за Данас Ерхард Бусек, утицајни аустријски политичар и бивши координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе.

Регион 03.10.2016 | 15:24
Бусек: Балкан ће трпјети посљедице
Упитан какве би могле да буду последице тог референдума када је реч о политичкој ситуацији у БиХ и суседним државама, наш саговорник наводи да ће "бити смањена унутрашња стабилност у БиХ, што ће створити бројне проблеме актуелној српској владу".

- То је типично у ситуацијама када се трага за популизмом, а не за решењима - сматра он.

Коментаришући тврдње појединих посматрача да је одлуком о одржавању референдума Додик створио проблеме и Србији, Бусек каже да ће "веома разумна линија коју заступа премијер Вучић у Србији наићи на тешкоће, али сам сигуран да ће он превазићи те тешкоће, јер има јасан став о овом питању".

Одговарајући на питање да ли је референдум у РС показатељ повећања утицаја Русије у региону, саговорник Данаса изражава мишљење да то није одраз растућег руског утицаја, већ "општег бесмисленог понашања појединих политичара, не само у Републици Српској већ у целом региону".

- Капацитет за проналажење добрих решења за будућност се заиста смањује, што је за жаљење - поручује аустријски политичар.

Тужилаштво БиХ је за данас упутило позив са саслушање председнику РС Милораду Додику у својству осумњиченог због организовања референдума и поред одлуке Уставног суда БиХ да забрани одржавање референдума. По Кривичном закону БиХ неизвршавање одлука Уставног суда БиХ је кривично дело и онима који не изврше одлуке овог суда прети затворска казна до пет година.

Додик је рекао да ће се одазвати позиву Тужилаштва и да је спреман да да изјаву, али не у Сарајеву, већ у некој од институција РС. Како су пренели медији у БиХ, адвокатски тим Милорада Додика је од Тужилаштва затражио да се одложи саслушање председника РС. Из Тужилаштва БиХ одбили су да открију какав ће њихов одговор бити на овај захтев. Коментар нису имали ни на захтев за одлагање саслушања, а ни на најављене протесте данас испред ове институције.

У међувремену, Уставни суд БиХ укинуо је спорно одредбу закона о празницима Републике Српске, која се односи на обележавање 9. јануара Дана РС.

Извор: Београдски Данас

Фото: Фонет

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хало

03.10.2016 14:32

Идиоте референдум је просао. Не долијевај уље на ватру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

03.10.2016 14:41

Ма требамо пустити да нас Бакир згази, да би неки Бусек био задовољан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

03.10.2016 17:07

Овај исти дебил је кумовао распаду Yуге, он сигурно зна ста це бити и са Бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свабе

03.10.2016 19:23

Хоце мало преко времени сати па иду у босну да заводе ред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

03.10.2016 19:25

Толико су ван Пуна уста Демократие Зар ово није демократски а за аустриске коњусаре демократски је да један освједоцени дзихадиста одредјује кад ЦЕ срби ста да славе е па и то и бакир мозете да мало фуцкате

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

03.10.2016 21:09

Пази цица да ти Орбан не пусти Путина на границу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

04.10.2016 04:39

У свакој дрзави је уставни суд биг и батина. Тако це на крају бити и у БииХ. Неког це глава заболити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ракију

05.10.2016 18:08

Зна ли неко посто иде сљива ове године?

ОДГОВОРИТЕ