Busek: Balkan će trpjeti posljedice

Nedavno održani referendum u Republici Srpskoj, kao i ishod tog referendum nisu od koristi ne samo Republici Srpskoj, već ni Bosni i Hercegovini, a sa njegovim posledicama suočiće se i Balkan, kaže za Danas Erhard Busek, uticajni austrijski političar i bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

Region 03.10.2016 | 15:24
Busek: Balkan će trpjeti posljedice
Upitan kakve bi mogle da budu posledice tog referenduma kada je reč o političkoj situaciji u BiH i susednim državama, naš sagovornik navodi da će "biti smanjena unutrašnja stabilnost u BiH, što će stvoriti brojne probleme aktuelnoj srpskoj vladu".

- To je tipično u situacijama kada se traga za populizmom, a ne za rešenjima - smatra on.

Komentarišući tvrdnje pojedinih posmatrača da je odlukom o održavanju referenduma Dodik stvorio probleme i Srbiji, Busek kaže da će "veoma razumna linija koju zastupa premijer Vučić u Srbiji naići na teškoće, ali sam siguran da će on prevazići te teškoće, jer ima jasan stav o ovom pitanju".

Odgovarajući na pitanje da li je referendum u RS pokazatelj povećanja uticaja Rusije u regionu, sagovornik Danasa izražava mišljenje da to nije odraz rastućeg ruskog uticaja, već "opšteg besmislenog ponašanja pojedinih političara, ne samo u Republici Srpskoj već u celom regionu".

- Kapacitet za pronalaženje dobrih rešenja za budućnost se zaista smanjuje, što je za žaljenje - poručuje austrijski političar.

Tužilaštvo BiH je za danas uputilo poziv sa saslušanje predsedniku RS Miloradu Dodiku u svojstvu osumnjičenog zbog organizovanja referenduma i pored odluke Ustavnog suda BiH da zabrani održavanje referenduma. Po Krivičnom zakonu BiH neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično delo i onima koji ne izvrše odluke ovog suda preti zatvorska kazna do pet godina.

Dodik je rekao da će se odazvati pozivu Tužilaštva i da je spreman da da izjavu, ali ne u Sarajevu, već u nekoj od institucija RS. Kako su preneli mediji u BiH, advokatski tim Milorada Dodika je od Tužilaštva zatražio da se odloži saslušanje predsednika RS. Iz Tužilaštva BiH odbili su da otkriju kakav će njihov odgovor biti na ovaj zahtev. Komentar nisu imali ni na zahtev za odlaganje saslušanja, a ni na najavljene proteste danas ispred ove institucije.

U međuvremenu, Ustavni sud BiH ukinuo je sporno odredbu zakona o praznicima Republike Srpske, koja se odnosi na obeležavanje 9. januara Dana RS.

Izvor: Beogradski Danas

Foto: Fonet

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Halo

03.10.2016 14:32

Idiote referendum je prosao. Ne dolijevaj ulje na vatru.

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

03.10.2016 14:41

Ма требамо пустити да нас Бакир згази, да би неки Бусек био задовољан...

ODGOVORITE
Name

Brle

03.10.2016 17:07

Ovaj isti debil je kumovao raspadu Yuge, on sigurno zna sta ce biti i sa Bih.

ODGOVORITE
Name

Svabe

03.10.2016 19:23

Hoce malo preko vremeni sati pa idu u bosnu da zavode red

ODGOVORITE
Name

Soko

03.10.2016 19:25

Toliko su van Puna usta Demokratie Zar ovo nije demokratski a za austriske konjusare demokratski je da jedan osvjedoceni dzihadista odredjuje kad CE srbi sta da slave e pa i to i bakir mozete da malo fuckate

ODGOVORITE
Name

rodjo

03.10.2016 21:09

Pazi cica da ti Orban ne pusti Putina na granicu.

ODGOVORITE
Name

Kiki

04.10.2016 04:39

U svakoj drzavi je ustavni sud big i batina. Tako ce na kraju biti i u BiiH. Nekog ce glava zaboliti.

ODGOVORITE
Name

za rakiju

05.10.2016 18:08

Zna li neko posto ide sljiva ove godine?

ODGOVORITE