Мостар: Демократија под ногама

Грађани Мостара, за разлику од свих других становника Босне и Херцеговине, данас неће изаћи на локалне изборе. Посљедица је то осмогодишњег непостојања измјене Изборног закона којим би се омогућило демократско бирање власти.

Босна и Херцеговина 02.10.2016 | 13:34
Мостар: Демократија под ногама
Док три милиона грађана Босне и Херцеговине са бирачким правом данас до 19 сати могу директно учествовати у избору челника своје општине или града, грађани Мостара ову кишну недјељу проводе уобичајено. Та чињеница представља пораз СДА и ХДЗ-а БиХ да спроведу одлуку Уставног суда Босне и Херцеговине.

Владајуће партије у Граду на Неретви, споменуте СДА и ХДЗ БиХ, у посљедње вријеме нису одржавале састанке на којима би можда дошло до евентуалног приближавања ставова о начину спровођења пресуде.

Посљедњи пут када се у оквиру државних институција покушао ријешити проблем у Мостару, у априлу ове године, недовољна воља политичких субјеката резултирала је пропустом шансе за измјену Изборног закона.

Подсјећамо, осам година Мостар нема градску Скупштину због немогућности спровођења одлуке Уставног суда БиХ који је укинуо одредбе градског Статута који се односе на изборна подручја оцијењена као дискриминирајућа.

Градоначелник Љубо Бешлић којем је давно истекао мандат сада самостално одређује буџет и друге одлуке које иначе доноси Скупштина

Један од начина да грађани Мостара скрену пажњу на себе јесте данашња акција агенције Локална демокрација у којој су на симболичан начин, кроз имитацију гласачких листића, одаслали апел одговорним адресама.

"Имамо младу генерацију од 26 година која још увијек није гласала. Њима осам година влада неко кога нису бирали нити су имали прилику да бирају. Овом акцијом млади постају свјесни да не могу утицати на изборни процес, али да могу послати важну поруку.

Овај материјал ће бити упућен на све нивое власти, Канцеларији високог представника, омбудсменима, Уставном суду, тј. свима који су на неки начин одговорни за рјешавање овога стања", рекла је Џенана Дедић, директорица агенције Локална демокрација.

Окупљени грађани који су учествовали у акцији на Шпанском тргу казали су како је демократија у Мостару под ногама, да се осјећају огорчено, понижено и незадовољно. Док поједини не виде будућност, други су оптимистични и надају се да ће избори бити одржани сљедеће године.

Извор: Клиx.ба