27 критичних ситуација на бирачким мјестима

Јелена Танасковић Мићановић из Коалиције "Под лупом" казала је да је пријављено 27 ситуација које се сматрају критичним и утемељеним, те да су поднесене 23 примједбе.

Босна и Херцеговина 02.10.2016 | 12:05
27 критичних ситуација на бирачким мјестима
Врсте су разнолике, од забране посматрања гласања посматрачима Коалиције "Под лупом", у два случаја није дозвољен улаз на мјесто - када се ручно броје гласови.

У неколико наврата забиљежена је помоћ при гласању, гдје једно лице пружа помоћ више бирача. Таква су забиљежена два случаја. У Стоцу је конкретно затворено једно мјесто због вербалне препирке чланова бирачког одбора због изборних процедура.

На пресс-конференцији истакнута су и поједина кашњења у отварању гласачких мјеста. Укупно 17 посто њих по подацима Коалиција "Под лупом" није отворено у 07:00 сати. Разлози неотварања је недостатак извода из централног бирачког списка, а мобилни тимови "Под лупом" су обишли 151 редовно мјесто.

Закључак је да је изборни дан започео у складу са изборним процесом. Ипак, 48 сати прије избора забиљежен је притисак на одређене бираче и посматраче, а одређени број посматрача отказао је ангажман Коалицији "Под лупом" - управо због политичких притисака.

На шест посто бирачких мјеста гдје се налазе посматрачи Коалиције "Под лупом" није било довољно гласачког материјала.

У међувремену, Коалиција сарађује са комисијама на отклањању проблема, а сви посматрачи су приступили својим бирачким мјестима.

У Бањалуци су се појавили проблеми са издавање акредитација, као и у Стоцу, но ти проблеми су уз интервенцију градских и општинских одбора ријешени.

Извор: Н1