27 kritičnih situacija na biračkim mjestima

Jelena Tanasković Mićanović iz Koalicije "Pod lupom" kazala je da je prijavljeno 27 situacija koje se smatraju kritičnim i utemeljenim, te da su podnesene 23 primjedbe.

Bosna i Hercegovina 02.10.2016 | 12:05
27 kritičnih situacija na biračkim mjestima
Vrste su raznolike, od zabrane posmatranja glasanja posmatračima Koalicije "Pod lupom", u dva slučaja nije dozvoljen ulaz na mjesto - kada se ručno broje glasovi.

U nekoliko navrata zabilježena je pomoć pri glasanju, gdje jedno lice pruža pomoć više birača. Takva su zabilježena dva slučaja. U Stocu je konkretno zatvoreno jedno mjesto zbog verbalne prepirke članova biračkog odbora zbog izbornih procedura.

Na press-konferenciji istaknuta su i pojedina kašnjenja u otvaranju glasačkih mjesta. Ukupno 17 posto njih po podacima Koalicija "Pod lupom" nije otvoreno u 07:00 sati. Razlozi neotvaranja je nedostatak izvoda iz centralnog biračkog spiska, a mobilni timovi "Pod lupom" su obišli 151 redovno mjesto.

Zaključak je da je izborni dan započeo u skladu sa izbornim procesom. Ipak, 48 sati prije izbora zabilježen je pritisak na određene birače i posmatrače, a određeni broj posmatrača otkazao je angažman Koaliciji "Pod lupom" - upravo zbog političkih pritisaka.

Na šest posto biračkih mjesta gdje se nalaze posmatrači Koalicije "Pod lupom" nije bilo dovoljno glasačkog materijala.

U međuvremenu, Koalicija sarađuje sa komisijama na otklanjanju problema, a svi posmatrači su pristupili svojim biračkim mjestima.

U Banjaluci su se pojavili problemi sa izdavanje akreditacija, kao i u Stocu, no ti problemi su uz intervenciju gradskih i opštinskih odbora riješeni.

Izvor: N1