Јужна Кореја позива Сјевернокорејце да пребјегну

Предсједница Јужне Кореје Парк Гуен Хје позвала је Сјевернокорејце да пребјегну у њену земљу, у ријетком директном обраћању грађанима сјеверног сусједа.

Свијет 01.10.2016 | 21:14
Јужна Кореја позива Сјевернокорејце да пребјегну
Парк је изјавила да је свјесна "језивих реалности" с којима се Сјевернокорејци свакодневно суочавају, преноси ББЦ.

"Држаћемо пут отвореним за вас да нађете наду и живите нов живот. Молим вас дођите у срце слободе у Јужној Кореји", рекла је Парк у говору поводом обвиљежавања дана оружаних снага. 

Грађанима сусједне земље поручила је и да су универзалне вриједности слободе, демократије, људских права и благостања "драгоцјена права која треба да уживају". 

Парк је, такође, упозорила Пјонгјанг због нуклеарних проба, истакавши да ће се Јужна Кореја бранити. 

Није сигурно да ће њен позив доћи до Сјевернокорејаца, пошто су медији у њиховој земљи строго контролисани, наводи ББЦ. 

Дуж добро чуване границе између сјеверног и јужног дијела полуострва, ојачане бодљикавом жицом и нагазним минама, установљена је демилитаризована зона, широка четири километара. 

Ријетко се дешава да Сјевернокорејци покушавају да побјегну прелазећи преко те зоне. Најновији такав случај десио се у четвртак, послије више од годину дана, када је један војник из Сјеверне Кореје прешао у Јужну. 

Од краја рата 1953. године, који је завршен примирјем, из Сјеверне у Јужну Кореју је, према подацима Сеула, побјегло је готово 30.000 Сјевернокорејаца, али углавном преко Кине.

Извор: Бета