ЕФТ Станари саграђени на туђој земљи?

Термоелектрана Станари недавно је свечано пуштена у рад. Међутим, иако је добила употребну и грађевинску дозволу од надлежних републичких органа, испоставило се да је саграђена на туђој земљи. Имовинско-правни односи нису ријешени, све је нелегално, тврди Будимир Бојић.

Република Српска 01.10.2016 | 19:45
ЕФТ Станари саграђени на туђој земљи?
Бојић је прошле године на лицитацији, коју је организовао Окружни привредни суд у Добоју, купио 168 дунума земљишта, које се сада налази у кругу Термоелектране. Земљиште је уредно и на вријеме платио. Добио је закључак и рјешење суда. Суд је био дужан да достави још досуђујуће, тј. коначно рјешење, али није. Опструкција суда, каже Бојић, траје већ 10 мјесеци.

У куповини земљишта заједно са Будимиром Бојићем учествовао је и Милосав Савић. Они су били најповољњи понуђачи. Спремни су да се договоре са ЕФТ Станари да им се земљиште исплати. Међутим, тврде, да за преговоре нико није заинтересован. Обраћали су се Влади Републике Српске, али узалуд.

Од ургенција и жалби нема ништа. Нема ништа ни од одговорности Суда, тврди адвокат Ђорђо Шуман. Судство, правда и држава су, поручује, поново заказали.

Будимир Бојић и Милосав Савић остали су без земљишта, али и без пара. Због чега је дошло до тога, покушали смо да провјеримо и у ЕФТ Станари. Безуспјешно. Поручено нам је само да је викенд и да нема никог ко би нам одговорио на питања.

Чињеница је да компанија остварује профит. Влада убире новац од концесија. Ако је судити по њиховим изјавама и документацији, једино Будимир Бојић и Милосав Савић не убиру ништа и немају никакав профит, јер се неко други богати на њиховој земљи.



БН телевизија