EFT Stanari sagrađeni na tuđoj zemlji?

Termoelektrana Stanari nedavno je svečano puštena u rad. Međutim, iako je dobila upotrebnu i građevinsku dozvolu od nadležnih republičkih organa, ispostavilo se da je sagrađena na tuđoj zemlji. Imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni, sve je nelegalno, tvrdi Budimir Bojić.

Republika Srpska 01.10.2016 | 19:45
EFT Stanari sagrađeni na tuđoj zemlji?
Bojić je prošle godine na licitaciji, koju je organizovao Okružni privredni sud u Doboju, kupio 168 dunuma zemljišta, koje se sada nalazi u krugu Termoelektrane. Zemljište je uredno i na vrijeme platio. Dobio je zaključak i rješenje suda. Sud je bio dužan da dostavi još dosuđujuće, tj. konačno rješenje, ali nije. Opstrukcija suda, kaže Bojić, traje već 10 mjeseci.

U kupovini zemljišta zajedno sa Budimirom Bojićem učestvovao je i Milosav Savić. Oni su bili najpovoljnji ponuđači. Spremni su da se dogovore sa EFT Stanari da im se zemljište isplati. Međutim, tvrde, da za pregovore niko nije zainteresovan. Obraćali su se Vladi Republike Srpske, ali uzalud.

Od urgencija i žalbi nema ništa. Nema ništa ni od odgovornosti Suda, tvrdi advokat Đorđo Šuman. Sudstvo, pravda i država su, poručuje, ponovo zakazali.

Budimir Bojić i Milosav Savić ostali su bez zemljišta, ali i bez para. Zbog čega je došlo do toga, pokušali smo da provjerimo i u EFT Stanari. Bezuspješno. Poručeno nam je samo da je vikend i da nema nikog ko bi nam odgovorio na pitanja.

Činjenica je da kompanija ostvaruje profit. Vlada ubire novac od koncesija. Ako je suditi po njihovim izjavama i dokumentaciji, jedino Budimir Bojić i Milosav Savić ne ubiru ništa i nemaju nikakav profit, jer se neko drugi bogati na njihovoj zemlji.



BN televizija