"Ја сам предсједник, нећу да бјежим!"

Да је пристао на понуду ДОС у октобру 2000. године, Слободан Милошевић би исте ноћи с породицом експресно био пребачен у Москву, јер га је, како се сазнаје, тадашњи шеф руске дипломатије Игор Иванов у Београду већ чекао са спремном дипломатском лимузином и специјалним авионом.

Србија 01.10.2016 | 21:41
"Ја сам предсједник, нећу да бјежим!"
Извор, који је директан учесник преговора о којима се претходних дана писало, открива да је у ноћи одлуке испред Милошевићеве виле већ било паркирано дипломатско возило руске амбасаде, којим је породица тек пораженог председника СР Југославије требало да се довезе до аеродрома и укрца на специјални лет за руску престоницу.

"Позната је чињеница да је Игор Иванов већ 6. октобра 2000. допутовао у Београд, а колико је озбиљно планирано да се Милошевић заиста склони у Москву, најбоље показује то што је с Русима била разрађена читава логистика трансфера. Дипломатска лимузина је била испред виле на Дедињу, а специјални руски авион на аеродрому, и само се чекало да Милошевић прихвати понуду" сведочи саговорник.

Могао и на Кубу!

Драган Хаџи Антић, директор и главни уредник Политике за време режима Слободана Милошевића, у интервјуу за Недељник у ком је открио детаље чувене афере „Војко и Савле“, осврнуо се и на своје односе са породицом Милошевић-Марковић.

Он је рекао да су приче о негтивном утицају Мирјане Марковић на супруга глупости, уз ограду да „не можемо да знамо о чему муж и жена причају у кревету“.

„Знам да је све одлуке он доносио. Он је направио ЈУЛ, јер је хтео да сабере читаву левицу“, рекао је Хаџи Антић, и открио мало познату причу како је ковао планове да се Милошевић склони на Кубу.

„Посетио сам га (у Хагу) непосредно пред његову смрт 2006. године. Разговарали смо о приватним стварима, Марији, Мири. Нисмо се бавили политиком и његовом партијом. Питао ме је: „Шта ћеш да радиш?“, а ја сам му рекао: „Идем на Кубу. Знаш да ја зимујем тамо.“ Он ми је рекао: „Благо теби“, а ја њему на то: „Е па да је мој план био реализован као што сам замислио, сада бисмо се нас двојица шетали заједно по Карибима“, присетио се Хаџи Антић.

Према причи Драгана Хаџи Антића, иако је убеђивао Милошевића да се склоне на Кубу, он није желео да бежи.

„Рекао ми је: ‘Ја сам изабран председник, нећу да бежим.’ Инсистирао сам на томе, али је он био против. Да се склонио, био би жив данас“, рекао је Хаџи Антић.

Извор: Курир,Глас Српске