"Ja sam predsjednik, neću da bježim!"

Da je pristao na ponudu DOS u oktobru 2000. godine, Slobodan Milošević bi iste noći s porodicom ekspresno bio prebačen u Moskvu, jer ga je, kako se saznaje, tadašnji šef ruske diplomatije Igor Ivanov u Beogradu već čekao sa spremnom diplomatskom limuzinom i specijalnim avionom.

Srbija 01.10.2016 | 21:41
"Ja sam predsjednik, neću da bježim!"
Izvor, koji je direktan učesnik pregovora o kojima se prethodnih dana pisalo, otkriva da je u noći odluke ispred Miloševićeve vile već bilo parkirano diplomatsko vozilo ruske ambasade, kojim je porodica tek poraženog predsednika SR Jugoslavije trebalo da se doveze do aerodroma i ukrca na specijalni let za rusku prestonicu.

"Poznata je činjenica da je Igor Ivanov već 6. oktobra 2000. doputovao u Beograd, a koliko je ozbiljno planirano da se Milošević zaista skloni u Moskvu, najbolje pokazuje to što je s Rusima bila razrađena čitava logistika transfera. Diplomatska limuzina je bila ispred vile na Dedinju, a specijalni ruski avion na aerodromu, i samo se čekalo da Milošević prihvati ponudu" svedoči sagovornik.

Mogao i na Kubu!

Dragan Hadži Antić, direktor i glavni urednik Politike za vreme režima Slobodana Miloševića, u intervjuu za Nedeljnik u kom je otkrio detalje čuvene afere „Vojko i Savle“, osvrnuo se i na svoje odnose sa porodicom Milošević-Marković.

On je rekao da su priče o negtivnom uticaju Mirjane Marković na supruga gluposti, uz ogradu da „ne možemo da znamo o čemu muž i žena pričaju u krevetu“.

„Znam da je sve odluke on donosio. On je napravio JUL, jer je hteo da sabere čitavu levicu“, rekao je Hadži Antić, i otkrio malo poznatu priču kako je kovao planove da se Milošević skloni na Kubu.

„Posetio sam ga (u Hagu) neposredno pred njegovu smrt 2006. godine. Razgovarali smo o privatnim stvarima, Mariji, Miri. Nismo se bavili politikom i njegovom partijom. Pitao me je: „Šta ćeš da radiš?“, a ja sam mu rekao: „Idem na Kubu. Znaš da ja zimujem tamo.“ On mi je rekao: „Blago tebi“, a ja njemu na to: „E pa da je moj plan bio realizovan kao što sam zamislio, sada bismo se nas dvojica šetali zajedno po Karibima“, prisetio se Hadži Antić.

Prema priči Dragana Hadži Antića, iako je ubeđivao Miloševića da se sklone na Kubu, on nije želeo da beži.

„Rekao mi je: ‘Ja sam izabran predsednik, neću da bežim.’ Insistirao sam na tome, ali je on bio protiv. Da se sklonio, bio bi živ danas“, rekao je Hadži Antić.

Izvor: Kurir,Glas Srpske