Човјек који је за 20 година промијенио енглески фудбал...!

Његова заоставштина већа је од освојених трофеја! Арсен Венгер данас прославља 20 година од доласка на клупу Арсенала...

Фудбал 01.10.2016 | 20:00
Човјек који је за 20 година промијенио енглески фудбал...!
Када за 20 година на тренерској клупи вечитог кандидата за освајање титуле освојите само три шампионска трофеја, онда вас многи с разлогом могу прозвати лузером. Од последње титуле Арсена Венгера са Арсеналом прошло је 12 година, али нико у клубу са Емирејтса ни не помишља да искусном француском стратегу покаже излазна врата клупских просторија.

Јер, колико год се многима то не свиђало, Венгер је један од најбољих менаџера у последње две деценије енглеске Премијер лиге. О његовим делима не говоре само та три шампионска трофеја, шест пехара ФА купа или оних шест из Комјунити шилда. Његов траг на Острву је далеко дубљи и може се рећи да је имао револуционарни значај.

Енглезима је предочио да фудбалом не морају да се баве само они са беспрекорним физичким предиспозицијама, већ да у њему предњаче вештине. У клуб је увео нове методе тренирања и исхране. Наредио је у клупском ресторану да престану да служе хамбургере и чипс, а заменио их је рибом, пилетином и пире кромпиром, а уместо чоколадног десерта уведена је пита од јабука.

Био је први који се усудио да у Енглеској заигра неки други фубал, са више додира, стил заснован на поседу лопте. Када је 1996. године стигао међу Тобџије, уз Руда Гулита је био једини страни менаџер на Острву, а данас 13 од 20 тимова има странце на својим клупама. Дуго је градио стратегију на довођењу и стварању младих играча, али је у јурњави за трофејима и то морао да промени.

Али, Венгерова заоставштина је већа од освојених трофеја.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар