Čovjek koji je za 20 godina promijenio engleski fudbal...!

Njegova zaostavština veća je od osvojenih trofeja! Arsen Venger danas proslavlja 20 godina od dolaska na klupu Arsenala...

Fudbal 01.10.2016 | 20:00
Čovjek koji je za 20 godina promijenio engleski fudbal...!
Kada za 20 godina na trenerskoj klupi večitog kandidata za osvajanje titule osvojite samo tri šampionska trofeja, onda vas mnogi s razlogom mogu prozvati luzerom. Od poslednje titule Arsena Vengera sa Arsenalom prošlo je 12 godina, ali niko u klubu sa Emirejtsa ni ne pomišlja da iskusnom francuskom strategu pokaže izlazna vrata klupskih prostorija.

Jer, koliko god se mnogima to ne sviđalo, Venger je jedan od najboljih menadžera u poslednje dve decenije engleske Premijer lige. O njegovim delima ne govore samo ta tri šampionska trofeja, šest pehara FA kupa ili onih šest iz Komjuniti šilda. Njegov trag na Ostrvu je daleko dublji i može se reći da je imao revolucionarni značaj.

Englezima je predočio da fudbalom ne moraju da se bave samo oni sa besprekornim fizičkim predispozicijama, već da u njemu prednjače veštine. U klub je uveo nove metode treniranja i ishrane. Naredio je u klupskom restoranu da prestanu da služe hamburgere i čips, a zamenio ih je ribom, piletinom i pire krompirom, a umesto čokoladnog deserta uvedena je pita od jabuka.

Bio je prvi koji se usudio da u Engleskoj zaigra neki drugi fubal, sa više dodira, stil zasnovan na posedu lopte. Kada je 1996. godine stigao među Tobdžije, uz Ruda Gulita je bio jedini strani menadžer na Ostrvu, a danas 13 od 20 timova ima strance na svojim klupama. Dugo je gradio strategiju na dovođenju i stvaranju mladih igrača, ali je u jurnjavi za trofejima i to morao da promeni.

Ali, Vengerova zaostavština je veća od osvojenih trofeja.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar