Апел институцијама БиХ за заштиту права

Обраћам се највишим политичким институцијама Босне и Херцеговине (Предсједништво, Савјет министара и Парламентарна скупштина), те надлежним агенцијама - Агенција за превенцију корупције и Координацију борбе против корупције БиХ и Агенција за истраге и заштиту БиХ, са молбом да ме у својству узбуњивача заштите од бруталног и незаконитог прогона појединаца из МУП-а Републике Српске.

Босна и Херцеговина 01.10.2016 | 13:07
Апел институцијама БиХ за заштиту права
Надлежна тијела молим да у што хитнијем времену пруже ми заштиту живота и права обзиром да постојеће околности указују на тешку угроженост. Дана 19.08.2016. обратио сам се Агенцији за превенцију корупције и пријавио како начелник ЦЈБ Приједор Далибор Иванић против мене води незаконито дисциплинско гоњење због тога што сам јавност узбунио поводом тешких облика системске политичке корупције. У тој пријави нисам навео оне кључне и најтеже облике организованог криминала и корупције, због каквих тражим заштиту, а примарно због тајности података.

Током посљедњих неколико дана ситуација је кулминирала након што сам најавио да ћу од институција Босне и Херцеговине тражити адекватну заштиту каква припада особама које пријављују криминал и корупцију у институцијама. Како би спријечили овакво моје обраћање надлежним тијелима, појединци покрећу незапамћену хајку против мене.

Јуче су, током мог извођења протестног перформанса испред ЦЈБ Приједор, припадници полиције малтретирали моју породицу, а затим су и мене физички напали. На врхунцу терора лажно су ме оптужили да сам угрозио сигурност начелника Далибора Иванића.

Из саопштења МУП-а видим до којих граница су појединци спремни ићи у спречавању мог обраћања надлежним институцијама и пријављивања почињене корупције. Неистинитим тврдњама о томе да сам починио кривично дјело, да сам лијечен на психијатрији и да сам декларисани противник институција Републике Српске настоји се омаловажити моја личност, као и моји наводи о криминализацији у инситуцијама.

Уз то, пошто сам тренутно хоспитализован у приједорској болници, настоје пошто-пото ухапсити ме приликом напуштања болнице.

Зато молим да службена лица наведених агенција што хитније ме контактирају током хоспитализације. Циљ министра Лукача, начелника Иванића и њихових саучесника јесте да ме ухапсе прије обраћања институцијама државе.

Лажно су ме пријавили за почињено кривично дјело само како би тиме стекли могућност да претресу моју кућу и одузму ми доказе њихове одговорности. Зато је важно да своја сазнања и доказе доставим надлежним институцијама прије него ме у томе онемогуће. На тај начин могу обезбједити статус узбуњивача и добити потребну заштиту.

На крају, истичем да то што Република Српска нема адекватне прописе и инстументе заштите узбуњивача није препрека да државне институције изврше своје обавезе. Босна и Херцеговина, као чланица Савјета Европе, ратификовала је више међународних конвенција о заштити права узбуњивача и тиме је у обавези да и мени пружи потребну заштиту.

У нади да ћу добити тражену помоћ и заштиту чекам даље реакције надлежних.

Извор: БориславРадовановицБлог