Шенжен: Јанко морао да преда полуфинале због повреде!

Српски тенисер Јанко Типсаревић морао је да преда полуфинални меч Французу Ришару Гаскеу због повреде десне бутине при резултату 2:6, 1:4.

Тенис 01.10.2016 | 13:15
Шенжен: Јанко морао да преда полуфинале због повреде!
Јанко је у Шенжену играо прво полуфинале од повратка на терен након неугодне повреде, одлично је почео, али се испоставило да није имао снаге за пласман у финале.

Гаске ће у финалу играти против бољег из дуела Томаж Белучи - Томаш Бердих.

Јанко је веома сигурном игром отворио меч и док је уписивао лагани сервис гем стигао је да испроба добар део свог арсенала - прецизне нападе из форхенда и бекхенда, али и игру на мрежи.

На другој страни, Гаске је имао нешто више посла док се уписивао на семафор, али Јанко му ипак није озбиљније угрозио сервис.

У наредна два гема ситуација је почела да се окреће - сервисери јесу сачували своје гемове, али је у за нијансу бољем ритму био Француз.

То је своју потврду добило у петом гему, у коме је Типсаревић потпуно изгубио фокус и брзину, хватао је лоптицу рамом, а затим је ривалу поклонио брејк двоструком сервис грешком.

Велики пад у игри српског тенисера Француз је искористио да без много проблема цементира предност и стигне до 4:2, а затим и да без изгубљеног поена одузме још једном сервис растрзаном ривалу - 5:2.

Дуго одсуство са терена и мало јаких мечева, логично, јесу оставили последице на Типсаревића, а иако је на тренутке његова поново игра изгледала као Топ 20 материјал, онај део који зависи само од менталног плана вероватно захтева још мало тениса.

На крају се испоставило да у овом мечу кључна није била глава, већ тело, а увек вреди истаћи да ако неко има довољно "ватре" у себи да се врати у врх тура, то је Јанко.

Ипак, ово није био тај дан, па се Гаске у таквим околностима додатно опустио, пустио је руку и уз своје сјајне бекхенд ударце без много проблема стигао до првог сета - 6:2.

Серија Француза је прекинута на старту другог сета, али су и даље у првом плану очигледно били проблеми у игри Типсаревића. Јанко је у истом поену знао да одигра фантастичан нападачки форхенд, а затим и да "залепи" лоптицу у мрежу када је на рекету имао зицер.

Нови поклон за Француза стигао је у трећем гему, када је Гаске натеран да игра неколико метара иза основне линије, а Јанко у нападу са мреже послао лопту у аут за нови брејк и 2:1.

Тада је публика на терену могла да види и вероватно основни узрок проблема и споријег кретања код српског тенисера - болове у десној нози. Указана му је лекарска помоћ и бандажирана му је бутина.

Гаске је освојио и наредна два гема, пре него што му је Јанко пружио руку.

Пораз би вероватно уследио и да није било предаје, јер је (3) Ришар Гаске имао предност од 2:6, 1:4, али овако је све лошије утолико што разлог елиминације на корак пре финала Шенжена није лош дан, лоша игра, бољи противник, него и – здравствени проблеми.

Шта је конкретно натерало Типсаревића да после 58 минута неравноправне борбе на тврдој подлози приђе мрежи и пружи руку 30-годишњем Французу, није познато.

Оно што је могло јасно да се види је да се Типсаревић већ од средине првог сета слабије и тешко кретао, да су биле очигледне болне гримасе на његовом лицу и да се често држао за бутни мишић десне ноге, што може у неку руку да буде и добра вест, јер...

У исто време то може да значи да директан разлог предаје није везан за стопало на којем је српском тенисеру пре више од две године уочен тумор и због којег му је одстрањено 80 одсто тетиве.

Типсаревић ће наредног понедељка уписати 90 нових бодова на АТП листи, на којој је тренутно 224. на свету, али и на којој има "заштићени рекинг" (35. позиција), што је био његов пласман у тренутку када је због тешке повреде морао да се повуче.

Тај "заштићени рекинг" важиће Србину до краја ове сезоне, тако да се он труди да сакупи што више бодова за 2017. годину како не би морао да игра квалификације на грен слем и Мастерс турнирима.

Типсаревићу је ово био трећи сусрет са Гаскеом у каријери, а први пут играли су још 2005. у Лондону, када је две године млађи Француз победио 6:1, 7:6 на Квинсу. Чекало се седам година на њихов наредни дуел, а био је одигран на Аустралијан опену 2012. и убедљво га је добио Гаске - 6:3, 6:3, 6:1.

На путу ка полуфиналу Шенжена, Типсаревић је забележио три победе: Же Женг (179) 7:6, 6:4, (3) Беноа Пер (38) 6:0, 6:7, 7:5, Малек Џазири (55) 7:6, 6:2.

Уколико му повреда то дозволи, Јанко би требало да наступи на АТП турниру у Токију, који почиње следећег понедељка.

Турнир у Шенжену игра се за наградни фонд од 641.305 долара.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар