Šenžen: Janko morao da preda polufinale zbog povrede!

Srpski teniser Janko Tipsarević morao je da preda polufinalni meč Francuzu Rišaru Gaskeu zbog povrede desne butine pri rezultatu 2:6, 1:4.

Tenis 01.10.2016 | 13:15
Šenžen: Janko morao da preda polufinale zbog povrede!
Janko je u Šenženu igrao prvo polufinale od povratka na teren nakon neugodne povrede, odlično je počeo, ali se ispostavilo da nije imao snage za plasman u finale.

Gaske će u finalu igrati protiv boljeg iz duela Tomaž Beluči - Tomaš Berdih.

Janko je veoma sigurnom igrom otvorio meč i dok je upisivao lagani servis gem stigao je da isproba dobar deo svog arsenala - precizne napade iz forhenda i bekhenda, ali i igru na mreži.

Na drugoj strani, Gaske je imao nešto više posla dok se upisivao na semafor, ali Janko mu ipak nije ozbiljnije ugrozio servis.

U naredna dva gema situacija je počela da se okreće - serviseri jesu sačuvali svoje gemove, ali je u za nijansu boljem ritmu bio Francuz.

To je svoju potvrdu dobilo u petom gemu, u kome je Tipsarević potpuno izgubio fokus i brzinu, hvatao je lopticu ramom, a zatim je rivalu poklonio brejk dvostrukom servis greškom.

Veliki pad u igri srpskog tenisera Francuz je iskoristio da bez mnogo problema cementira prednost i stigne do 4:2, a zatim i da bez izgubljenog poena oduzme još jednom servis rastrzanom rivalu - 5:2.

Dugo odsustvo sa terena i malo jakih mečeva, logično, jesu ostavili posledice na Tipsarevića, a iako je na trenutke njegova ponovo igra izgledala kao Top 20 materijal, onaj deo koji zavisi samo od mentalnog plana verovatno zahteva još malo tenisa.

Na kraju se ispostavilo da u ovom meču ključna nije bila glava, već telo, a uvek vredi istaći da ako neko ima dovoljno "vatre" u sebi da se vrati u vrh tura, to je Janko.

Ipak, ovo nije bio taj dan, pa se Gaske u takvim okolnostima dodatno opustio, pustio je ruku i uz svoje sjajne bekhend udarce bez mnogo problema stigao do prvog seta - 6:2.

Serija Francuza je prekinuta na startu drugog seta, ali su i dalje u prvom planu očigledno bili problemi u igri Tipsarevića. Janko je u istom poenu znao da odigra fantastičan napadački forhend, a zatim i da "zalepi" lopticu u mrežu kada je na reketu imao zicer.

Novi poklon za Francuza stigao je u trećem gemu, kada je Gaske nateran da igra nekoliko metara iza osnovne linije, a Janko u napadu sa mreže poslao loptu u aut za novi brejk i 2:1.

Tada je publika na terenu mogla da vidi i verovatno osnovni uzrok problema i sporijeg kretanja kod srpskog tenisera - bolove u desnoj nozi. Ukazana mu je lekarska pomoć i bandažirana mu je butina.

Gaske je osvojio i naredna dva gema, pre nego što mu je Janko pružio ruku.

Poraz bi verovatno usledio i da nije bilo predaje, jer je (3) Rišar Gaske imao prednost od 2:6, 1:4, ali ovako je sve lošije utoliko što razlog eliminacije na korak pre finala Šenžena nije loš dan, loša igra, bolji protivnik, nego i – zdravstveni problemi.

Šta je konkretno nateralo Tipsarevića da posle 58 minuta neravnopravne borbe na tvrdoj podlozi priđe mreži i pruži ruku 30-godišnjem Francuzu, nije poznato.

Ono što je moglo jasno da se vidi je da se Tipsarević već od sredine prvog seta slabije i teško kretao, da su bile očigledne bolne grimase na njegovom licu i da se često držao za butni mišić desne noge, što može u neku ruku da bude i dobra vest, jer...

U isto vreme to može da znači da direktan razlog predaje nije vezan za stopalo na kojem je srpskom teniseru pre više od dve godine uočen tumor i zbog kojeg mu je odstranjeno 80 odsto tetive.

Tipsarević će narednog ponedeljka upisati 90 novih bodova na ATP listi, na kojoj je trenutno 224. na svetu, ali i na kojoj ima "zaštićeni reking" (35. pozicija), što je bio njegov plasman u trenutku kada je zbog teške povrede morao da se povuče.

Taj "zaštićeni reking" važiće Srbinu do kraja ove sezone, tako da se on trudi da sakupi što više bodova za 2017. godinu kako ne bi morao da igra kvalifikacije na gren slem i Masters turnirima.

Tipsareviću je ovo bio treći susret sa Gaskeom u karijeri, a prvi put igrali su još 2005. u Londonu, kada je dve godine mlađi Francuz pobedio 6:1, 7:6 na Kvinsu. Čekalo se sedam godina na njihov naredni duel, a bio je odigran na Australijan openu 2012. i ubedljvo ga je dobio Gaske - 6:3, 6:3, 6:1.

Na putu ka polufinalu Šenžena, Tipsarević je zabeležio tri pobede: Že Ženg (179) 7:6, 6:4, (3) Benoa Per (38) 6:0, 6:7, 7:5, Malek Džaziri (55) 7:6, 6:2.

Ukoliko mu povreda to dozvoli, Janko bi trebalo da nastupi na ATP turniru u Tokiju, koji počinje sledećeg ponedeljka.

Turnir u Šenženu igra se za nagradni fond od 641.305 dolara.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar