Шта се догађа вашем тијелу ако не правите паузу од тренинга

Чињеница да не узимате заслужени дан одмора чини вам више штете него користи.

Здравље 01.10.2016 | 11:28
Шта се догађа вашем тијелу ако не правите паузу од тренинга
Догађа се да се људи толико предано раде на зацртаном циљуда забораве да је код вежбања једнако важан и одмор.

О овој теми говорили су фитнес стручњаци који су покушали да открију колико тачно организму треба одмора и да ли му чинимо штету ако га не приуштимо.

Постоји чак и службени назив који се назива синдром преоптерећености.

Да ли и зашто је потребно одморити организам одмор услед напорног ритма вежбања?

Складишта гликогена потпуно су празна

У току вежбе ниво гликогена пада што значи да пада и ваш извор енергије у организму, посебно у јетри и мишићима, а то је ситуација коју не желите да приуштите, зато организму треба одмор како би надокнадио изгубљено.

Расте вам ниво кортикостероида

Знамо да кортизон и кортизол (хормони стреса) нису баш добри у процесу мршављења, а познато је и да прилично руше људски имуни систем, па је стога ваше тело у стању повишеног нивое тих хормона подложније паду имунитета, развијању болести и повреда. И то се догађа уколико своје тело доведете до граница, без да му дате дан одмора.

Срце вам ради претерано

Будите добри према свом срцу и не искушавајте његову издржљивост, да вам не би вратило.

Издржљивост ће вам опасти

Ако се форсирате и не дате себи мало одмора ваши мишићи неће имати када да се опораве и одморе, јер и њима, као и вама, треба одмор да би могли да наставе јаким темпом. Зато ако примиетите да вам снага опада сетите да вам можда треба мало одмора.

Почећете да губите мишићну масу

Уместо да од толико напорног вежбања само растете, ваши ће мишићи у једном тренутку почети да се смањују због свега већ наведеног. Једноставно неће имати времена да се опораве.

За вријеме вежбања осећаћете се све горе

С обзиром да мишићима не дајете прилику да се опораве, они ће вас чинити вас све тромијима, појачано ћете се знојити, а мишићи ће вас ускоро болети на додир. То значи да сте стварно претерали.

Повећаћете ниво стреса

Незадовољство својим телом и новонасталим понашањем вашег организма помало ће вам утицати и на психу. Како и не би, када радите напорно, а резултати постају све лошији. Притом се ви сами осећате лошије.

Време је за одмор.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар