Ништа од смањења пореза и доприноса

Мање стопе пореза и доприноса на плате, по свему судећи, послодавци у Српској неће дочекати ни ове године, иако се Влада РС обавезала да ће то учинити.

Република Српска 01.10.2016 | 08:59
Ништа од смањења пореза и доприноса
Наиме, Влада Српске се кроз Реформску агенду за БиХ, Писмо намере према ММФ али и Економском политиком за ову годину обавезала да ће покренути активности на смањењу обавезних доприноса, ради смањења укупних трошкова рада.

"То смањење се може десити у случају да се с друге стране може осигурати одрживост фондова кроз обезбеђење додатних прихода како би се компензовао губитак од умањења стопе доприноса", кажу у Министарству финансија РС.



Послодавци ово смањење траже годинама, те да се са садашњих 62 одсто укупних пореза и доприноса стопа смањи на 52 одсто, односно на ниво из 2010. године.

"Влада РС је, у ранијим преговорима, предлагала нека минимална смањења, а то је 1,3 одсто на бруто плату. Послодавци овим предлогом никако нису задовољни, али ето, ни то нису испунили. Нећемо одустати од намере да нам смање опорезивање рада, јер то гуши привреду. Да се оптерећење смањи било би више улагања, и домаћих и страних. Сада немамо ни инвестиција ни производних погона ни нових радних места", истакао је председник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић, нагласивши да додатно пословање уништавају и парафискални намети.

Додао је да је Влада РС планирала да повећањем стопе ПДВ надомести губитак прихода у фондовима здравства и ПИО али се то није могло постићи на нивоу БиХ.

"За сада је једино измењен Закон о порезу на добит, где је неопорезива дивиденда, што већини послодаваца, ипак, ништа не значи. Наравно, корисно је због иностраних компанија, које су селиле производњу у Федерацију, па је сада наш закон изједначен са њиховим. Међутим, озбиљнији део реформе се још није десио", нагласио је Шкребић.

Извор: Блиц.рс