Ništa od smanjenja poreza i doprinosa

Manje stope poreza i doprinosa na plate, po svemu sudeći, poslodavci u Srpskoj neće dočekati ni ove godine, iako se Vlada RS obavezala da će to učiniti.

Republika Srpska 01.10.2016 | 08:59
Ništa od smanjenja poreza i doprinosa
Naime, Vlada Srpske se kroz Reformsku agendu za BiH, Pismo namere prema MMF ali i Ekonomskom politikom za ovu godinu obavezala da će pokrenuti aktivnosti na smanjenju obaveznih doprinosa, radi smanjenja ukupnih troškova rada.

"To smanjenje se može desiti u slučaju da se s druge strane može osigurati održivost fondova kroz obezbeđenje dodatnih prihoda kako bi se kompenzovao gubitak od umanjenja stope doprinosa", kažu u Ministarstvu finansija RS.Poslodavci ovo smanjenje traže godinama, te da se sa sadašnjih 62 odsto ukupnih poreza i doprinosa stopa smanji na 52 odsto, odnosno na nivo iz 2010. godine.

"Vlada RS je, u ranijim pregovorima, predlagala neka minimalna smanjenja, a to je 1,3 odsto na bruto platu. Poslodavci ovim predlogom nikako nisu zadovoljni, ali eto, ni to nisu ispunili. Nećemo odustati od namere da nam smanje oporezivanje rada, jer to guši privredu. Da se opterećenje smanji bilo bi više ulaganja, i domaćih i stranih. Sada nemamo ni investicija ni proizvodnih pogona ni novih radnih mesta", istakao je predsednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić, naglasivši da dodatno poslovanje uništavaju i parafiskalni nameti.

Dodao je da je Vlada RS planirala da povećanjem stope PDV nadomesti gubitak prihoda u fondovima zdravstva i PIO ali se to nije moglo postići na nivou BiH.

"Za sada je jedino izmenjen Zakon o porezu na dobit, gde je neoporeziva dividenda, što većini poslodavaca, ipak, ništa ne znači. Naravno, korisno je zbog inostranih kompanija, koje su selile proizvodnju u Federaciju, pa je sada naš zakon izjednačen sa njihovim. Međutim, ozbiljniji deo reforme se još nije desio", naglasio je Škrebić.

Izvor: Blic.rs