Каја постао власник бањалучке "Чистоће"

„Тржница“ Бањалука, у власништву бизнисмена Младена Милановића Каје, постала је већински власник бањалучког комуналног предузећа „Чистоћа“, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 01.10.2016 | 07:50
Каја постао власник бањалучке "Чистоће"
„Тржница“ је за 1,67 милиона КМ купила 24,8 одсто акција од инвестиционих фондова, што јој је било сасвим довољно да повећа свој власнички удио, на тек нешто више од 50 одсто или прецизније на 51,02 одсто.

Већинско власништво омогућава Милановићу да и формално потпуно преузме управљање „Чистоћом“.

„Тржница“ је половином августа објавила понуду за преузимање акција „Чистоће“ с обзиром на то је Законом о преузимању акционарских друштва прописано да власник више од 25 одсто акција неке фирме мора понудити осталим акционарима откупну цијену за њихов власнички удио у тој фирми. „Тржница“ је тада понудила да за сваку акцију плати 0,70 КМ.

Након овог преузимања „Тржница“ има 4,9 милиона акција, односно 51,02 одсто капитала.

Основни капитал „Чистоће“ Бањалука износи 9,6 милиона КМ подијељених на исто толико акција номиналне вриједности једну КМ.

„За вријеме трајања јавне понуде депоновано је 2,38 милиона акција, што представља исто толико гласова у скупштини предузећа или 24,8 одсто од укупног броја гласова. Депоноване акције понудилац је исплатио и преузео у законском року. Није било повлачења депонованих акција“, наводи се у извјештају о преузимању.

Град Бањалука до сада је био највећи акционар „Чистоће“ са удјелом од 30 одсто, затим „Тржница“ са 26,1 одсто, а значајне удјеле имали су и ВБ Фонд са 17,9 одсто, Зептер фонд са 10,1 одсто, ЗИФ Актива Инвест фонд са 6,2 одсто, те Фонд за реституцију РС пет одсто.

Незванично, Милановићу су акције продали инвестициони фондови.

Младен Милановић, односно његова компанија “МГ Минд” из Мркоњић Града, купила је прошле године и комунално предузеће КПЛ из Љубљане.

Међу осам понуђача “МГ Минд” је понудио највишу откупну цијену, односно 7,9 милиона евра.

Извор: Цапитал.ба
Фото: Цапитал.ба