Kaja postao vlasnik banjalučke "Čistoće"

„Tržnica“ Banjaluka, u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje, postala je većinski vlasnik banjalučkog komunalnog preduzeća „Čistoća“, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 01.10.2016 | 07:50
Kaja postao vlasnik banjalučke "Čistoće"
„Tržnica“ je za 1,67 miliona KM kupila 24,8 odsto akcija od investicionih fondova, što joj je bilo sasvim dovoljno da poveća svoj vlasnički udio, na tek nešto više od 50 odsto ili preciznije na 51,02 odsto.

Većinsko vlasništvo omogućava Milanoviću da i formalno potpuno preuzme upravljanje „Čistoćom“.

„Tržnica“ je polovinom avgusta objavila ponudu za preuzimanje akcija „Čistoće“ s obzirom na to je Zakonom o preuzimanju akcionarskih društva propisano da vlasnik više od 25 odsto akcija neke firme mora ponuditi ostalim akcionarima otkupnu cijenu za njihov vlasnički udio u toj firmi. „Tržnica“ je tada ponudila da za svaku akciju plati 0,70 KM.

Nakon ovog preuzimanja „Tržnica“ ima 4,9 miliona akcija, odnosno 51,02 odsto kapitala.

Osnovni kapital „Čistoće“ Banjaluka iznosi 9,6 miliona KM podijeljenih na isto toliko akcija nominalne vrijednosti jednu KM.

„Za vrijeme trajanja javne ponude deponovano je 2,38 miliona akcija, što predstavlja isto toliko glasova u skupštini preduzeća ili 24,8 odsto od ukupnog broja glasova. Deponovane akcije ponudilac je isplatio i preuzeo u zakonskom roku. Nije bilo povlačenja deponovanih akcija“, navodi se u izvještaju o preuzimanju.

Grad Banjaluka do sada je bio najveći akcionar „Čistoće“ sa udjelom od 30 odsto, zatim „Tržnica“ sa 26,1 odsto, a značajne udjele imali su i VB Fond sa 17,9 odsto, Zepter fond sa 10,1 odsto, ZIF Aktiva Invest fond sa 6,2 odsto, te Fond za restituciju RS pet odsto.

Nezvanično, Milanoviću su akcije prodali investicioni fondovi.

Mladen Milanović, odnosno njegova kompanija “MG Mind” iz Mrkonjić Grada, kupila je prošle godine i komunalno preduzeće KPL iz Ljubljane.

Među osam ponuđača “MG Mind” je ponudio najvišu otkupnu cijenu, odnosno 7,9 miliona evra.

Izvor: Capital.ba
Foto: Capital.ba