Рецепт да се заустави чашћавање полицајаца

Више од 70 одсто грађана БиХ сами понуде мито полицајцу и прије него што он затражи, показује истраживање Центра за безбједносне студије из Сарајева.

Босна и Херцеговина 30.09.2016 | 22:20
Рецепт да се заустави чашћавање полицајаца
Према том истраживању, сваки 20. грађанин у БиХ даје мито полицајцу. Вриједност мита које грађани нуде полицајцима, углавном да би избегли казну за почињени саобраћајни прекршај, креће се од пет до 50 КМ, с тим да се полицајац најчешће "части" са 20 КМ.

С обзиром да су у току измјене Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којим се драстично повећавају казне са саобраћајне прекршаје - до чак 1.000 КМ за прекорачење брзине, постоји бојазан да ће ригорозне казне још више утицати на поткупљивање полицајаца. Како би се то избјегло, стручњаци предлажу да се у свако патролно полицијско возило уведе видео-надзор и да се снима свако заустављање возача.

"Видео-надзор не кошта пуно, мање од 200 КМ по једном возилу, а снимање би омогућило да се сви понашају законито. Полицајци неће смјети да узму мито, а грађани се неће усудити да поткупе полицајца", каже директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, Милија Радовић.

Он додаје да је видео-надзор саобраћајне полиције уведен у Црној Гори и Брчко Дистрикту и да даје добре резултате.

Поједини возачи су због негативних искустава са саобраћајном полицијом, сами поставили камере у своја возила.

"Једном су ме полицајци зауставили, признао сам да сам погријешио и тражио да ми напишу казну, али су они одуговлачили наводећи ме да им понудим мито због чега сам имао скоро физички сукоб са њима. Након тога сам купио камеру преко интернета за 65 КМ и од тада све снимам", прича Бањалучанин Дарко Ш.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС током ове године надлежном тужилаштву је поднесен извјештај против само два полицијска службеника због сумње на корупцију.

На питање размишљају ли о увођењу видео-надзора у службена возила саобраћајаца у МУП, кажу да предузимају активности у борби против корупције у својим редовима, међу којима је увођење мреже фиксних радара и преносних радара на путевима.

"Путем андроид апликације МУП РС грађани могу пријавити сумњу на корупцију и послати фотографије које упућују на сумњиво дјело, а на услузи им је бесплатна телефонска линија за пријаву сумње у корпуцију", каже портпарол МУП Мирна Миљановић.

У МУП РС кажу да су опредјељени за сузбијање корупције, али и свих других неправилности у раду својих службеника.

"У том смислу посљедњим Правилником о систематизацији и организацији радних мјеста у МУП РС формирана је Служба за заштиту интегритета и законитости у раду", навела ја Миљановићева.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Реално

30.09.2016 20:25

Ја никада не частим полицију нити било кога, зивим колико могу у границама нормале и не пада ми на памет да себе правим будалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

30.09.2016 22:24

Па не цастимо их ми зато сто их волимо вец да боље продјемо.Умјесто казне од 50 дас 10 нпр.

Name

Какве

30.09.2016 20:33

...апликације? Гдје је то озваничено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

30.09.2016 20:44

Пусти те да и полицајци коју марку зараде. Боље њима неста у дзеп него дрзави да лопови политицари трпају у свој дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

30.09.2016 20:47

Камере треба уградити Милији у канцеларију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјорде љ

30.09.2016 23:04

Ставис поред руцне брате, не хвата камера, то зна свако :)