Додик тражи да се одгоди саслушање

Адвокатски тим Милорада Додика од Тужилаштву БиХ затражио је да се одгоди саслушање предсједника РС, на које је позван због организовања референдума о Дану Републике, сазнају “Независне”.

Република Српска 30.09.2016 | 22:51
Додик тражи да се одгоди саслушање
Адвокат Горан Бубић казао је да је одгода затражена из познатих разлога које је Додик већ изнио у јавност. Додао је да ни њима одговор из Тужилаштва на овај захтјев није познат.

"Не знам шта ће даље урадити Тужилаштво", рекао је Бубић .

Из Тужилаштва БиХ одбили су јуче да открију какав ће њихов одговор бити на овај захтјев. Коментар нису имали ни на захтјев за одгоду саслушања, а ни на најављене протесте 3. октобра испред ове институције.

Додик је јуче након сједница Предсједништва и Главног одбора СНСД-а поновио да ће се на позив Тужилаштва БиХ одазвати, али да не жели ићи у Сарајево, и изразио је спремност да се обрати путем видео-линка или с било које локације у РС.

И на ово су из Тужилаштва били без коментара.

Додик је рекао да су одлучни да 9. јануар задрже као празник РС у складу са, како је рекао, сувереном вољом народа израженом на референдуму. Индиректно је ставио до знања да ће у будућности бити још референдума који би били организовани на електронски начин.

Предвиђено је и ажурирање и формирање бирачког списка у институцијама РС, а не у ЦИК-у, а могли би се изјашњавати они грађани који имају пребивалиште и боравиште у РС до шест мјесеци прије организовања референдума.

Рекао је да ће ускоро РС поднијети апелацију Уставном Суду БиХ око свих закона усвојених у ФБиХ због чињенице да Дом народа Федерације није попуњен на уставан начин са Србима, те је најавио и апелацију о 1. марту, као Дану државности БиХ.

"Ово што је урадио Бакир Изетбеговић ће му се обити као бумеранг о главу", поручио је Додик и додао да је током преговарања о механизму координације од Изетбеговића РС добила уступке какве није могла ни сањати.

Додик је појаснио да се уступци односе на чињеницу да без представника Владе РС ниједна одлука у склопу механизма неће моћи бити донесена.

Додао је да ће ускоро бити усвојен правилник који ће дефинисати ко је надлежан да представља РС на преговорима и разговорима. У међувремену, МУП Кантона Сарајево одбио је захтјев Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС за одобрење одржавања протеста пред зградом Тужилаштва БиХ 3. октобра, а због позива на саслушање Додика, јер је пријава непотпуна и неблаговремена.

"Организаторима је поручено да се морају обратити Тужилаштву БиХ за кориштење паркинга јер је то њихов простор", наводе из МУП-а КС. Недељко Митровић, предсједник ове организације, претходно је  рекао да ће незадовољство исказати без обзира на одговор МУП-а КС.

Истовремено, Тужилаштво БиХ је од Републичке комисије за референдум затражило да достави информацију о спровођењу референдума. Ово је јуче медијима потврдио Синиша Каран, предсједник ове комисије, истакавши како ће након припреме доставити одговор Тужилаштву БиХ.

Он је демантовао написе неких медија да су чланови ове комисије добили из Тужилаштва БиХ позив на саслушање. А, из Народне скупштине РС су најавили да ће измјена Закона о празницима у РС бити на дневном реду на сједници 11. октобра или на првој посебној сједници овог законодавног тијела.

"Желимо да нагласимо да Народна скупштина РС није могла да дјелује у том правцу све док се Уставни суд БиХ није изјаснио о њеном захтјеву за преиспитивања одлуке У-3/13", упозорили су у саопштењу.

И јуче је остала непознаница по ком основу је Тужилаштво БиХ позвало Додика на саслушање, будући да би Уставни суд БиХ требало тек данас да се изјасни да ли је извршена његова ранија одлука, којом је утврдио да Закон о празницима РС није у складу с Уставом БиХ.

Звонко Мијан, регистар Уставног суда, казао је да у случају да закључи да одлука није извршена, Суд доноси посебно рјешење којим се то утврђује, односно да спорна одредба неће важити наредног дана од дана објаве те одлуке у "Службеном гласнику".

Истакао је да се то рјешење, као и сва претходна у сличним случајевима, доставља надлежном Тужилаштву БиХ. "Уставни суд БиХ је као изузетак оставио Народној скупштини Републике Српске рок од шест мјесеци да тај члан закона усагласи с Уставом БиХ", истакао је Мијан и додао да је тај рок истекао у јуну.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Боки

30.09.2016 15:41

Нема одгађања Милокраде кукавицо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легалис

30.09.2016 15:42

Милораде сви су исли у Сарајево па цес и ти. На крају крајева, то је главни град РС, процитај мало Устав, образуј се, немој само псовати, вриједјати и пјевати под саторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милокрад

30.09.2016 16:11

ици цес миле и све се ногом у гузицу ударати.понеси папуце,сеткицу за зубе и сапун.не брини се и ако ти не испадне сапун има да те гузе до бесвјести

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.09.2016 16:30

Додик трази пуно тога и за сваку сламку се хвата. Ал нема ниста од тог. Није му суд Изетбеговиц па да се могу нагодити ил договорити. Суд је и данас прослиједијо јос једну пријаву против Р. Српске јер се одлука суда о 9. Јануару није испостовала. А све је то Додик крив и увео нас у ово срање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДЕ

30.09.2016 16:45

јУНАК КАО И СВАКИ БОСКЕ ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

30.09.2016 16:57

Адвокат Бубић саучесник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

30.09.2016 17:17

Недељко Митровиц испред удрузења погинулих хоце да организује да 10 аутобуса са људима иде протестовати у Сарајево због саслусања Додика..Па Недељко и требас да идес јер ти је Миле сина Ведрана поставио за директора Акване у Бања Луци..И други су изгубили синове па бису добили ни споменик за своје најмилије од ове власти а камоли директорску позицију за сина..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац ВРС

30.09.2016 17:27

Ове вјечне Додикове предсједнике Дукића и Митровића под хитно скинути са државне сисе. Урушили су дигнитет организација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕндула

30.09.2016 17:57

у Сарајеву нема трте мрте ,тамо само трте !

ОДГОВОРИТЕ