Dodik traži da se odgodi saslušanje

Advokatski tim Milorada Dodika od Tužilaštvu BiH zatražio je da se odgodi saslušanje predsjednika RS, na koje je pozvan zbog organizovanja referenduma o Danu Republike, saznaju “Nezavisne”.

Republika Srpska 30.09.2016 | 22:51
Dodik traži da se odgodi saslušanje
Advokat Goran Bubić kazao je da je odgoda zatražena iz poznatih razloga koje je Dodik već iznio u javnost. Dodao je da ni njima odgovor iz Tužilaštva na ovaj zahtjev nije poznat.

"Ne znam šta će dalje uraditi Tužilaštvo", rekao je Bubić .

Iz Tužilaštva BiH odbili su juče da otkriju kakav će njihov odgovor biti na ovaj zahtjev. Komentar nisu imali ni na zahtjev za odgodu saslušanja, a ni na najavljene proteste 3. oktobra ispred ove institucije.

Dodik je juče nakon sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora SNSD-a ponovio da će se na poziv Tužilaštva BiH odazvati, ali da ne želi ići u Sarajevo, i izrazio je spremnost da se obrati putem video-linka ili s bilo koje lokacije u RS.

I na ovo su iz Tužilaštva bili bez komentara.

Dodik je rekao da su odlučni da 9. januar zadrže kao praznik RS u skladu sa, kako je rekao, suverenom voljom naroda izraženom na referendumu. Indirektno je stavio do znanja da će u budućnosti biti još referenduma koji bi bili organizovani na elektronski način.

Predviđeno je i ažuriranje i formiranje biračkog spiska u institucijama RS, a ne u CIK-u, a mogli bi se izjašnjavati oni građani koji imaju prebivalište i boravište u RS do šest mjeseci prije organizovanja referenduma.

Rekao je da će uskoro RS podnijeti apelaciju Ustavnom Sudu BiH oko svih zakona usvojenih u FBiH zbog činjenice da Dom naroda Federacije nije popunjen na ustavan način sa Srbima, te je najavio i apelaciju o 1. martu, kao Danu državnosti BiH.

"Ovo što je uradio Bakir Izetbegović će mu se obiti kao bumerang o glavu", poručio je Dodik i dodao da je tokom pregovaranja o mehanizmu koordinacije od Izetbegovića RS dobila ustupke kakve nije mogla ni sanjati.

Dodik je pojasnio da se ustupci odnose na činjenicu da bez predstavnika Vlade RS nijedna odluka u sklopu mehanizma neće moći biti donesena.

Dodao je da će uskoro biti usvojen pravilnik koji će definisati ko je nadležan da predstavlja RS na pregovorima i razgovorima. U međuvremenu, MUP Kantona Sarajevo odbio je zahtjev Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS za odobrenje održavanja protesta pred zgradom Tužilaštva BiH 3. oktobra, a zbog poziva na saslušanje Dodika, jer je prijava nepotpuna i neblagovremena.

"Organizatorima je poručeno da se moraju obratiti Tužilaštvu BiH za korištenje parkinga jer je to njihov prostor", navode iz MUP-a KS. Nedeljko Mitrović, predsjednik ove organizacije, prethodno je  rekao da će nezadovoljstvo iskazati bez obzira na odgovor MUP-a KS.

Istovremeno, Tužilaštvo BiH je od Republičke komisije za referendum zatražilo da dostavi informaciju o sprovođenju referenduma. Ovo je juče medijima potvrdio Siniša Karan, predsjednik ove komisije, istakavši kako će nakon pripreme dostaviti odgovor Tužilaštvu BiH.

On je demantovao napise nekih medija da su članovi ove komisije dobili iz Tužilaštva BiH poziv na saslušanje. A, iz Narodne skupštine RS su najavili da će izmjena Zakona o praznicima u RS biti na dnevnom redu na sjednici 11. oktobra ili na prvoj posebnoj sjednici ovog zakonodavnog tijela.

"Želimo da naglasimo da Narodna skupština RS nije mogla da djeluje u tom pravcu sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njenom zahtjevu za preispitivanja odluke U-3/13", upozorili su u saopštenju.

I juče je ostala nepoznanica po kom osnovu je Tužilaštvo BiH pozvalo Dodika na saslušanje, budući da bi Ustavni sud BiH trebalo tek danas da se izjasni da li je izvršena njegova ranija odluka, kojom je utvrdio da Zakon o praznicima RS nije u skladu s Ustavom BiH.

Zvonko Mijan, registar Ustavnog suda, kazao je da u slučaju da zaključi da odluka nije izvršena, Sud donosi posebno rješenje kojim se to utvrđuje, odnosno da sporna odredba neće važiti narednog dana od dana objave te odluke u "Službenom glasniku".

Istakao je da se to rješenje, kao i sva prethodna u sličnim slučajevima, dostavlja nadležnom Tužilaštvu BiH. "Ustavni sud BiH je kao izuzetak ostavio Narodnoj skupštini Republike Srpske rok od šest mjeseci da taj član zakona usaglasi s Ustavom BiH", istakao je Mijan i dodao da je taj rok istekao u junu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Boki

30.09.2016 17:41

Nema odgađanja Milokrade kukavico.

ODGOVORITE
Name

Legalis

30.09.2016 17:42

Milorade svi su isli u Sarajevo pa ces i ti. Na kraju krajeva, to je glavni grad RS, procitaj malo Ustav, obrazuj se, nemoj samo psovati, vrijedjati i pjevati pod satorima.

ODGOVORITE
Name

milokrad

30.09.2016 18:11

ici ces mile i sve se nogom u guzicu udarati.ponesi papuce,setkicu za zube i sapun.ne brini se i ako ti ne ispadne sapun ima da te guze do besvjesti

ODGOVORITE
Name

re

30.09.2016 18:30

Dodik trazi puno toga i za svaku slamku se hvata. Al nema nista od tog. Nije mu sud Izetbegovic pa da se mogu nagoditi il dogovoriti. Sud je i danas proslijedijo jos jednu prijavu protiv R. Srpske jer se odluka suda o 9. Januaru nije ispostovala. A sve je to Dodik kriv i uveo nas u ovo sranje.

ODGOVORITE
Name

РАДЕ

30.09.2016 18:45

јУНАК КАО И СВАКИ БОСКЕ ....

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

30.09.2016 18:57

Advokat Bubić saučesnik

ODGOVORITE
Name

Ss

30.09.2016 19:17

Nedeljko Mitrovic ispred udruzenja poginulih hoce da organizuje da 10 autobusa sa ljudima ide protestovati u Sarajevo zbog saslusanja Dodika..Pa Nedeljko i trebas da ides jer ti je Mile sina Vedrana postavio za direktora Akvane u Banja Luci..I drugi su izgubili sinove pa bisu dobili ni spomenik za svoje najmilije od ove vlasti a kamoli direktorsku poziciju za sina..

ODGOVORITE
Name

Borac VRS

30.09.2016 19:27

Ove vječne Dodikove predsjednike Dukića i Mitrovića pod hitno skinuti sa državne sise. Urušili su dignitet organizacija.

ODGOVORITE
Name

PEndula

30.09.2016 19:57

u Sarajevu nema trte mrte ,tamo samo trte !

ODGOVORITE