ЛЕ - преглед: Зенит пет, Рома четири, Јунајтед један, али вриједан!

То није чудо него Дандалк! Зенит петардирао АЗ, Вучица изгризла Астру, а Сасуоло и није баш баук! Малени ирски клуб нокаутирао Предрага Рајковића и Макаби! Да нема Златана, Јунајтеду не би сванула Зор(ј)а! Фајенорд на коленима у Истанбулу! Андерлехт испустио победу у Сент Етјену због глупости голмана у 90. минуту!

Фудбал 29.09.2016 | 23:45
ЛЕ - преглед: Зенит пет, Рома четири, Јунајтед један, али вриједан!
Већ имамо сензацију године у Лиги Европе! Малени Дундалк је апсолутни победник ове вечери. Симпатична екипа из Ирске успела је у Даблину нешто што су сањале генерације њихових фудблаера - да постигне гол и победи у неком великом такмичењу. Жртва је био израелски Макаби, са нашим Предрагом Рајковићем који је капитулирао у 72. минуту.

Стрелац историјског гола за Дандалк био је Киријан Килдаф, момак који је пре две недеље против АЗ Алкмара донео бод свом тиму, а вечерас је подарио и прву победу у великом такмичењу у историји клуба. Погодак овог фудбалера уједно је и први гол Дандалка код куће (а да није постигнут у квалификацијама) још од 1982. и чувене утакмице са Ливерпулом.

Сјајно је Килдаф испратио акцију у том 72. минуту. Убацио се из другог плана на центаршут Хоргана, а голу је допринео и Рајковић, који је у маниру голмана линијаша дозволио противнику да му шутира из петерца. 

Са четири бода из две утакмице, Дандалк се сада налази на другом месту у групи Д иза Зенита који је вечерас био немилосрдан према АЗ Алкмару. Екипа Мирчее Луческуа до врха је напунила мрежу холандског тима (5:0) и показала да је у сјајној форми последњих недеља.

Блистао је двоструки стрелац Саша Кокорин, али су победи Зенита допринели и трапави фудбалери из Алкмара који су смешно интервенисали у појединим ситуацијама, чиме су олакшали посао домаћину. На крају, убедљив тријумф руског тима, за челну позицију у групи и лаган наставак такмичења.

Успешна је вечерас била и Рома која је у Вечном граду лагано прегазила румунског шампиона Астру Ђурђу са 4:0. Можда су Румуни избацили Вест Хем у плеј-офу, али за озбиљно такмичење су још зелени, што им је Спалетијев тим показао вечерас.

Распали су се гости у првом полувремену, када су Стротман и Фацио отворили серију голова, а у наставку смешан аутогол Фабрисија Дорнеласа и четврти погодак Мохамеда Салахазаокружили су лагани Ромин покер. Опет је блистао Капитано, Франческо Тоти, који је забележио три асистенције, а Вучици на руку иде и реми без голова Аустрије и Плзења, после којег је избила на прво место у групи Е.

Ателтик Билбао је рутински вечерас одрадио посао против Рапида из Беча, а за једини победоносни гол побринуо се Бењат негде на истеку једног сата игре. Баскијски тим се овим тријумфом искупио за пораз у Сасуолу у првом колу, а италијански клуб је у Белгији вечерас толико лако капитулирао да ће бити права непознаница у наредним утакмицама Лиге Европе.

Пред налетом Генка и головима Карелиса и Бејлија распала се већ после пола сата екипа тренера Еузебија Ди Франческа, а белгијски фудбалери нису им дозволили да се разиграју као у неким претходним утакмицама. На крају убедљивих 3:1 за Генк, па сва четири клуба у овој групи имају по три бода после два кола.

Манчестер Јунајтед победио је у Лиги Европе украјинску Зорју са 1:0 у другом колу А групе, али тужно је било гледати Црвене ђаволе против клуба којем је највећи успех у историји било освајање националног купа СССР-а пре више од четири деценије.

Чак ни чињеница је ово Јунајтеду била трећа победа заредом рачунајући сва такмичења не може превише да подигне расположење навијачима енглеског великана.

Да није било Златана Ибрахимовића, који је још једном показао какав је мајстор, домаћин вероватно не би добио ни ову утакмицу.

Играо се 69. минут, када је шведски ветеран искусно главом ћушнуо у мрежу једну лопту после одбитка и „свеће“ пред голом Шевченка.

После тога је Јунајтед деловао за нијансу отреситије, али осим још једног покушајаИбрахимовића из слободног ударца, није било много тога да се види.

Храбра и чврста екипа из Лугањска одиграла је сасвим коректну утакмицу, имала и прилику да преко Паулиња угрози гол домаћина, али није ипак издржала до краја.

Да ствар буде гора по Манчестер, није Мурињо послао комбиновани састав на терен, па су вероватно због тога и очекивали много лакши посао.

Оно што није пошло ривалима Фајенорда на претходних девет утакмица, успео је турски Фенербахче и то на свом Шукру Сарачоглу стадиону.

Канаринци су тријумофвали са 1:0, а стрелац јединог поготка на утакмици био је Емануел Еменике у 18. минуту, после додавања Озана Туфана.

Имао је Дирк Кајт на другој страни неколико прилика да донесе Фајенорду изједначење против свог бившег клуба, али овај пут није затресао мрежу.

У грчко-кипарском дуелу у Пиреју у Б групи на изненађење и разочарање домаћих навијача, Апоел је славио са 1:0.

Сада екипа из Никозије води на табели са максималних шест бодова и веома изгледниим шансама да и на пролеће 2017. године игра у Европи.

Већ у 10. минуту гости су повели преко Пјероса Сотиријуа, који је на прави начин искористио одличну асистенцију Живка Миланова.

После примљеног гола црвено-бели из Пиреја кренули су свим силама напред, а најбољу шансу за изједначење имао је Константинос Фуртунис који је у 21. минуту погодио пречку.

Лука Миливојевић одиграо је целу утакмицу за домаћу екипу, а 38. минуту зарадио је жути картон. Олимпијакосу је ово био први пораз у Лиги Европе у сезони. 

Ове сезоне најтрофејнији белгијски клуб изгледа је решио да остави утисак у Лиги Европе. Ипак, вечерас Андерлехт није успео да освоји више од бода на гостовању Сент Етјену у мечу групе Ц – 1:1.

Утакмицу у Француској, међутим, обележио је голман гостију Дејви Руф који је буквално поклонио бод Сент Етјену у 90. минуту када је испустио лопту на ногу Нолану Руу, као да је у питању гомила врућег кестења.

Краљевски клуб из Брисела повео је у 62. минуту, а Јури Тилеманс још једном показао о каквом се таленту ради.

Српски интернационалац и бивши фудбалер Црвене звезде Урош Спајић и на овој утакмици одиграо је на месту десног бека.

У првом дуелу ове групе који је одигран раније данас, немачки Мајнц је као гост уз доста муке савладао азербејџанску Габалу са 3:2.

Група А

Манчестер јунајтед – Зорја 1:0 (0:0)
/Ибрахимовић 69/

Фенербахче – Фејенорд 1:0 (1:0)
/Еменике 18/

Табела: Фенербахче 4, Фејенорд 3, Манчестер јунајтед 3, Зорја 1.

Група Б

Астана – Јанг бојс 0:0

Олимпијакос – АПОЕЛ 0:1 (0:1)
/Сотеру 10/

Табела: АПОЕЛ 6, Олимпијакос 3, Јанг Бојс 1, Астана 1.

Група Ц

Габала – Мајнц 2:3 (0:1)
/Курбанов 57п, Зењов 62 - Муто 41, Кордоба 68, Езтунали 78/

Сент Етјен – Андерлехт 1:1 (0:0)
/Ру 90+4 - Тиелеман 62п/

Табела: Мајнц 4, Андерлехт 4, Сент Етјен 2, Габала 0.

Група Д

Зенит – АЗ Алкмар 5:0 (1:0)
/Кокорин 26, 59, Ђулијано 48, Кришито 66п, Шатов 80/

Дандалк – Макаби ТА 1:0 (0:0)
/Килдуф 72/

Табела: Зенит 6, Дандалк 4, АЗ Алкмар 1, Макаби ТА 0.

Група Е

Аустрија – Плзењ 0:0

Рома – Астра 4:0 (2:0)
/Струтман 15, Фацио 45+2, Фабрисио аг 47, Салах 55/

Табела: Рома 4, Аустрија 4, Плзењ 2, Астра 0.

Група Ф

Генк – Сасуоло 3:1 (2:0)
/Карелис 8, Бејли 25, Буфел 61 - Политано 65/

Билбао – Рапид 1:0 (0:0)
/Бенат 59/

Табела: Сасуоло 3, Рапид 3, Генк 3, Билбао 3.

Група Г

Ајакс – Стандард 1:0 (1:0)
/Долберг 28/

Селта – Панатинаикос 2:0 (0:0)
/Гвидети 84, Вас 89/

Табела: Ајакс 6, Селта 4, Стандард 1, Панатинаикос 0.

Група Х

Шахтјор – Брага 2:0 (1:0)
/Степаненко 5, Коваленко 56/

Гент – Коња 2:0 (2:0)
/Саиф 17, Нето 33/

Табела: Шахтјор 6, Гент 4, Брага 1, Коња 0.

Група И

Краснодар – Ница 5:2 (2:1)
/Смолов 22, Жоазињо 33, 65п, Ари 86, 90+3 - Балотели 43, Сиприен 71/

Шалке – Салцбург 3:1 (1:0)
/Горецка 15, Калета-Кар аг 47, Хеведес 58 - Сориано 72/

Табела: Шалке 6, Краснодар 6, Ница 0, Салцбург 0.

Група Ј

Либерец – ПАОК 1:2 (1:1)
/Комличенко 1 - Атанасиаидис 10п, 82/

Фиорентина – Карабаг 5:1 (3:0)
/Бабакар 39, 45+2, Калинић 43, Зарате 63, 78 - Ндовлу 90+2/

Табела: Фиорентина 4, ПАОК 4, Либерец 1, Карабаг 1.

Група К

Хапоел БШ – Саутемптон 0:0

Спарта – Интер 3:1 (2:0)
/Кадлец 7, 25, Холек 76 - Паласио 71/

Табела: Саутемптон 4, Хапоел БШ 4, Спарта 3, Интер 0.

Група Л

Стеауа – Виљареал 1:1 (1:1)
/Муниру 19 - Боре 9/

Цирих – Османли 2:1 (1:0)
/Шонбахлер 45+1, Чавушевић 79 - Махер 73/

Табела: Виљареал 4, Османли 3, Цирих 3, Стеауа 1.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар