LE - pregled: Zenit pet, Roma četiri, Junajted jedan, ali vrijedan!

To nije čudo nego Dandalk! Zenit petardirao AZ, Vučica izgrizla Astru, a Sasuolo i nije baš bauk! Maleni irski klub nokautirao Predraga Rajkovića i Makabi! Da nema Zlatana, Junajtedu ne bi svanula Zor(j)a! Fajenord na kolenima u Istanbulu! Anderleht ispustio pobedu u Sent Etjenu zbog gluposti golmana u 90. minutu!

Fudbal 29.09.2016 | 23:45
LE - pregled: Zenit pet, Roma četiri, Junajted jedan, ali vrijedan!
Već imamo senzaciju godine u Ligi Evrope! Maleni Dundalk je apsolutni pobednik ove večeri. Simpatična ekipa iz Irske uspela je u Dablinu nešto što su sanjale generacije njihovih fudblaera - da postigne gol i pobedi u nekom velikom takmičenju. Žrtva je bio izraelski Makabi, sa našim Predragom Rajkovićem koji je kapitulirao u 72. minutu.

Strelac istorijskog gola za Dandalk bio je Kirijan Kildaf, momak koji je pre dve nedelje protiv AZ Alkmara doneo bod svom timu, a večeras je podario i prvu pobedu u velikom takmičenju u istoriji kluba. Pogodak ovog fudbalera ujedno je i prvi gol Dandalka kod kuće (a da nije postignut u kvalifikacijama) još od 1982. i čuvene utakmice sa Liverpulom.

Sjajno je Kildaf ispratio akciju u tom 72. minutu. Ubacio se iz drugog plana na centaršut Horgana, a golu je doprineo i Rajković, koji je u maniru golmana linijaša dozvolio protivniku da mu šutira iz peterca. 

Sa četiri boda iz dve utakmice, Dandalk se sada nalazi na drugom mestu u grupi D iza Zenita koji je večeras bio nemilosrdan prema AZ Alkmaru. Ekipa Mirčee Lučeskua do vrha je napunila mrežu holandskog tima (5:0) i pokazala da je u sjajnoj formi poslednjih nedelja.

Blistao je dvostruki strelac Saša Kokorin, ali su pobedi Zenita doprineli i trapavi fudbaleri iz Alkmara koji su smešno intervenisali u pojedinim situacijama, čime su olakšali posao domaćinu. Na kraju, ubedljiv trijumf ruskog tima, za čelnu poziciju u grupi i lagan nastavak takmičenja.

Uspešna je večeras bila i Roma koja je u Večnom gradu lagano pregazila rumunskog šampiona Astru Đurđu sa 4:0. Možda su Rumuni izbacili Vest Hem u plej-ofu, ali za ozbiljno takmičenje su još zeleni, što im je Spaletijev tim pokazao večeras.

Raspali su se gosti u prvom poluvremenu, kada su Strotman i Facio otvorili seriju golova, a u nastavku smešan autogol Fabrisija Dornelasa i četvrti pogodak Mohameda Salahazaokružili su lagani Romin poker. Opet je blistao Kapitano, Frančesko Toti, koji je zabeležio tri asistencije, a Vučici na ruku ide i remi bez golova Austrije i Plzenja, posle kojeg je izbila na prvo mesto u grupi E.

Ateltik Bilbao je rutinski večeras odradio posao protiv Rapida iz Beča, a za jedini pobedonosni gol pobrinuo se Benjat negde na isteku jednog sata igre. Baskijski tim se ovim trijumfom iskupio za poraz u Sasuolu u prvom kolu, a italijanski klub je u Belgiji večeras toliko lako kapitulirao da će biti prava nepoznanica u narednim utakmicama Lige Evrope.

Pred naletom Genka i golovima Karelisa i Bejlija raspala se već posle pola sata ekipa trenera Euzebija Di Frančeska, a belgijski fudbaleri nisu im dozvolili da se razigraju kao u nekim prethodnim utakmicama. Na kraju ubedljivih 3:1 za Genk, pa sva četiri kluba u ovoj grupi imaju po tri boda posle dva kola.

Mančester Junajted pobedio je u Ligi Evrope ukrajinsku Zorju sa 1:0 u drugom kolu A grupe, ali tužno je bilo gledati Crvene đavole protiv kluba kojem je najveći uspeh u istoriji bilo osvajanje nacionalnog kupa SSSR-a pre više od četiri decenije.

Čak ni činjenica je ovo Junajtedu bila treća pobeda zaredom računajući sva takmičenja ne može previše da podigne raspoloženje navijačima engleskog velikana.

Da nije bilo Zlatana Ibrahimovića, koji je još jednom pokazao kakav je majstor, domaćin verovatno ne bi dobio ni ovu utakmicu.

Igrao se 69. minut, kada je švedski veteran iskusno glavom ćušnuo u mrežu jednu loptu posle odbitka i „sveće“ pred golom Ševčenka.

Posle toga je Junajted delovao za nijansu otresitije, ali osim još jednog pokušajaIbrahimovića iz slobodnog udarca, nije bilo mnogo toga da se vidi.

Hrabra i čvrsta ekipa iz Luganjska odigrala je sasvim korektnu utakmicu, imala i priliku da preko Paulinja ugrozi gol domaćina, ali nije ipak izdržala do kraja.

Da stvar bude gora po Mančester, nije Murinjo poslao kombinovani sastav na teren, pa su verovatno zbog toga i očekivali mnogo lakši posao.

Ono što nije pošlo rivalima Fajenorda na prethodnih devet utakmica, uspeo je turski Fenerbahče i to na svom Šukru Saračoglu stadionu.

Kanarinci su trijumofvali sa 1:0, a strelac jedinog pogotka na utakmici bio je Emanuel Emenike u 18. minutu, posle dodavanja Ozana Tufana.

Imao je Dirk Kajt na drugoj strani nekoliko prilika da donese Fajenordu izjednačenje protiv svog bivšeg kluba, ali ovaj put nije zatresao mrežu.

U grčko-kiparskom duelu u Pireju u B grupi na iznenađenje i razočaranje domaćih navijača, Apoel je slavio sa 1:0.

Sada ekipa iz Nikozije vodi na tabeli sa maksimalnih šest bodova i veoma izgledniim šansama da i na proleće 2017. godine igra u Evropi.

Već u 10. minutu gosti su poveli preko Pjerosa Sotirijua, koji je na pravi način iskoristio odličnu asistenciju Živka Milanova.

Posle primljenog gola crveno-beli iz Pireja krenuli su svim silama napred, a najbolju šansu za izjednačenje imao je Konstantinos Furtunis koji je u 21. minutu pogodio prečku.

Luka Milivojević odigrao je celu utakmicu za domaću ekipu, a 38. minutu zaradio je žuti karton. Olimpijakosu je ovo bio prvi poraz u Ligi Evrope u sezoni. 

Ove sezone najtrofejniji belgijski klub izgleda je rešio da ostavi utisak u Ligi Evrope. Ipak, večeras Anderleht nije uspeo da osvoji više od boda na gostovanju Sent Etjenu u meču grupe C – 1:1.

Utakmicu u Francuskoj, međutim, obeležio je golman gostiju Dejvi Ruf koji je bukvalno poklonio bod Sent Etjenu u 90. minutu kada je ispustio loptu na nogu Nolanu Ruu, kao da je u pitanju gomila vrućeg kestenja.

Kraljevski klub iz Brisela poveo je u 62. minutu, a Juri Tilemans još jednom pokazao o kakvom se talentu radi.

Srpski internacionalac i bivši fudbaler Crvene zvezde Uroš Spajić i na ovoj utakmici odigrao je na mestu desnog beka.

U prvom duelu ove grupe koji je odigran ranije danas, nemački Majnc je kao gost uz dosta muke savladao azerbejdžansku Gabalu sa 3:2.

Grupa A

Mančester junajted – Zorja 1:0 (0:0)
/Ibrahimović 69/

Fenerbahče – Fejenord 1:0 (1:0)
/Emenike 18/

Tabela: Fenerbahče 4, Fejenord 3, Mančester junajted 3, Zorja 1.

Grupa B

Astana – Jang bojs 0:0

Olimpijakos – APOEL 0:1 (0:1)
/Soteru 10/

Tabela: APOEL 6, Olimpijakos 3, Jang Bojs 1, Astana 1.

Grupa C

Gabala – Majnc 2:3 (0:1)
/Kurbanov 57p, Zenjov 62 - Muto 41, Kordoba 68, Eztunali 78/

Sent Etjen – Anderleht 1:1 (0:0)
/Ru 90+4 - Tieleman 62p/

Tabela: Majnc 4, Anderleht 4, Sent Etjen 2, Gabala 0.

Grupa D

Zenit – AZ Alkmar 5:0 (1:0)
/Kokorin 26, 59, Đulijano 48, Krišito 66p, Šatov 80/

Dandalk – Makabi TA 1:0 (0:0)
/Kilduf 72/

Tabela: Zenit 6, Dandalk 4, AZ Alkmar 1, Makabi TA 0.

Grupa E

Austrija – Plzenj 0:0

Roma – Astra 4:0 (2:0)
/Strutman 15, Facio 45+2, Fabrisio ag 47, Salah 55/

Tabela: Roma 4, Austrija 4, Plzenj 2, Astra 0.

Grupa F

Genk – Sasuolo 3:1 (2:0)
/Karelis 8, Bejli 25, Bufel 61 - Politano 65/

Bilbao – Rapid 1:0 (0:0)
/Benat 59/

Tabela: Sasuolo 3, Rapid 3, Genk 3, Bilbao 3.

Grupa G

Ajaks – Standard 1:0 (1:0)
/Dolberg 28/

Selta – Panatinaikos 2:0 (0:0)
/Gvideti 84, Vas 89/

Tabela: Ajaks 6, Selta 4, Standard 1, Panatinaikos 0.

Grupa H

Šahtjor – Braga 2:0 (1:0)
/Stepanenko 5, Kovalenko 56/

Gent – Konja 2:0 (2:0)
/Saif 17, Neto 33/

Tabela: Šahtjor 6, Gent 4, Braga 1, Konja 0.

Grupa I

Krasnodar – Nica 5:2 (2:1)
/Smolov 22, Žoazinjo 33, 65p, Ari 86, 90+3 - Baloteli 43, Siprien 71/

Šalke – Salcburg 3:1 (1:0)
/Gorecka 15, Kaleta-Kar ag 47, Hevedes 58 - Soriano 72/

Tabela: Šalke 6, Krasnodar 6, Nica 0, Salcburg 0.

Grupa J

Liberec – PAOK 1:2 (1:1)
/Komličenko 1 - Atanasiaidis 10p, 82/

Fiorentina – Karabag 5:1 (3:0)
/Babakar 39, 45+2, Kalinić 43, Zarate 63, 78 - Ndovlu 90+2/

Tabela: Fiorentina 4, PAOK 4, Liberec 1, Karabag 1.

Grupa K

Hapoel BŠ – Sautempton 0:0

Sparta – Inter 3:1 (2:0)
/Kadlec 7, 25, Holek 76 - Palasio 71/

Tabela: Sautempton 4, Hapoel BŠ 4, Sparta 3, Inter 0.

Grupa L

Steaua – Viljareal 1:1 (1:1)
/Muniru 19 - Bore 9/

Cirih – Osmanli 2:1 (1:0)
/Šonbahler 45+1, Čavušević 79 - Maher 73/

Tabela: Viljareal 4, Osmanli 3, Cirih 3, Steaua 1.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar