Србин жели да донира бубрег Ивану Класнићу

Бившем репрезентативацу Хрватске Ивану Класнићу хитно је потребна трансплатација бубрега, а његова потресна прича мотивисала је једног човјека из Србије да му понуди свој.

Регион 29.09.2016 | 22:46
Србин жели да донира бубрег Ивану Класнићу
Фудбалер Иван Класнић који је већ два пута био оперисан након што су му орган донирали и мајка и отац, налази се у животној опасности, и три пута седмично иде на дијализу у Хамбургу.

Након што је његова потресна прича објављена у медијима, Бранко Петковић (58) из Крупња понудио је свој бубрег Класнићу.

"Имам 58 година и рад сам да дам бубрег Хрвату Ивану Класнићу ако прођем на прегледима. Знам ко је Класнић, знам да је играо у Њемачкој и Енглеској, да је био репрезентативац Хрватске. Мени уопште није битно да ли је он Хрват, Србин, муслиман, Турчин… Битно је да је човјек, а хуманост је најважнија", казао је Петковић за београдске медије.

Њемачки медији јављају како познати бивши фудбалер рођен у Хамбургу Иван Класнић мора на своју трећу трансплантацију бубрега. Прије десет година некадашњи хрватски репрезентативац сазнао је за дисфункцију бубрега и од тада траје његова животна битка.

Након двије трансплантације органа добивених од својих најближих, Иван ће морати добити и трећи бубрег, али он више не смије бити од некога из породице јер су већ створена антитијела против донираних бубрега од стране чланова породице.

Због тога је, пишу медији, његов брат Јосип скрхан од бола. Управо је он хтио донирати свој бубрег.

"Јосипу је горе него мени јер ми не може помоћи. Прихватићу ствари какве јесу. Кад ти живот виси о концу научиш прихваћати ствари као судбину", рекао је Иван.

Класнић је оперисан први пут 2007. године, али је бубрег дониран од мајке тијело одбацило. Потом је оперисан још једном и срећом је бубрег дониран од оца тијело прихватило. Након тога је Иван наставио с фудбалском каријером полако се опорављајући.

Уколико Класнић не нађе новог донора, мораће добити бубрег преминуле особе. То се у Њемачкој чека чак седам година. У Хрватској би га добио и раније, али мора бити пријављен тамо како би га добио.

"У Хамбургу сам с породицом и пријатељима. Тешко ми је схватити да морам бити регистрован само у једној земљи како бих могао добити донацију", поручио је бивши фудбалер.

До нове трансплантације Иван мора на дијализу три пута седмично.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

29.09.2016 22:08

Липеп поступак од СРБина који југославенски јос увијек погресно мисли да су сви људи исти. Назалист нису исти ни прсти на руци а камо ли људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како мислиш нису исуи

30.09.2016 08:01

Сви су исти а доказ томе је управо овај бубрег који је исти и кос Србина и Хрвата и свакога другог него је неко измислио те вјере да би лаксе манипулисао народима а ти си свјеж пример тога.

Name

Глупи МИХАИЛО

30.09.2016 08:47

Михаило, прескоцио си данасњу терапију и таблете своје.

Name

Милица Мариц петровиц

29.09.2016 22:25

У оваком моменту треба помоци цовјеку ја бин радо донирала велики поздрав фамилији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

30.09.2016 13:07

Кад цовјек цовјеку помазе,вредније је од сваке вјере и политике.СВЕ ПОХВАЛЕ ХУМНИМ ОСОБАМА