Srbin želi da donira bubreg Ivanu Klasniću

Bivšem reprezentativacu Hrvatske Ivanu Klasniću hitno je potrebna transplatacija bubrega, a njegova potresna priča motivisala je jednog čovjeka iz Srbije da mu ponudi svoj.

Region 29.09.2016 | 22:46
Srbin želi da donira bubreg Ivanu Klasniću
Fudbaler Ivan Klasnić koji je već dva puta bio operisan nakon što su mu organ donirali i majka i otac, nalazi se u životnoj opasnosti, i tri puta sedmično ide na dijalizu u Hamburgu.

Nakon što je njegova potresna priča objavljena u medijima, Branko Petković (58) iz Krupnja ponudio je svoj bubreg Klasniću.

"Imam 58 godina i rad sam da dam bubreg Hrvatu Ivanu Klasniću ako prođem na pregledima. Znam ko je Klasnić, znam da je igrao u Njemačkoj i Engleskoj, da je bio reprezentativac Hrvatske. Meni uopšte nije bitno da li je on Hrvat, Srbin, musliman, Turčin… Bitno je da je čovjek, a humanost je najvažnija", kazao je Petković za beogradske medije.

Njemački mediji javljaju kako poznati bivši fudbaler rođen u Hamburgu Ivan Klasnić mora na svoju treću transplantaciju bubrega. Prije deset godina nekadašnji hrvatski reprezentativac saznao je za disfunkciju bubrega i od tada traje njegova životna bitka.

Nakon dvije transplantacije organa dobivenih od svojih najbližih, Ivan će morati dobiti i treći bubreg, ali on više ne smije biti od nekoga iz porodice jer su već stvorena antitijela protiv doniranih bubrega od strane članova porodice.

Zbog toga je, pišu mediji, njegov brat Josip skrhan od bola. Upravo je on htio donirati svoj bubreg.

"Josipu je gore nego meni jer mi ne može pomoći. Prihvatiću stvari kakve jesu. Kad ti život visi o koncu naučiš prihvaćati stvari kao sudbinu", rekao je Ivan.

Klasnić je operisan prvi put 2007. godine, ali je bubreg doniran od majke tijelo odbacilo. Potom je operisan još jednom i srećom je bubreg doniran od oca tijelo prihvatilo. Nakon toga je Ivan nastavio s fudbalskom karijerom polako se oporavljajući.

Ukoliko Klasnić ne nađe novog donora, moraće dobiti bubreg preminule osobe. To se u Njemačkoj čeka čak sedam godina. U Hrvatskoj bi ga dobio i ranije, ali mora biti prijavljen tamo kako bi ga dobio.

"U Hamburgu sam s porodicom i prijateljima. Teško mi je shvatiti da moram biti registrovan samo u jednoj zemlji kako bih mogao dobiti donaciju", poručio je bivši fudbaler.

Do nove transplantacije Ivan mora na dijalizu tri puta sedmično.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

30.09.2016 00:08

Lipep postupak od SRBina koji jugoslavenski jos uvijek pogresno misli da su svi ljudi isti. Nazalist nisu isti ni prsti na ruci a kamo li ljudi!

ODGOVORITE
Name

Kako misliš nisu isui

30.09.2016 10:01

Svi su isti a dokaz tome je upravo ovaj bubreg koji je isti i kos Srbina i Hrvata i svakoga drugog nego je neko izmislio te vjere da bi lakse manipulisao narodima a ti si svjež primer toga.

Name

Glupi MIHAILO

30.09.2016 10:47

Mihailo, preskocio si danasnju terapiju i tablete svoje.

Name

Milica Maric petrovic

30.09.2016 00:25

U ovakom momentu treba pomoci covjeku ja bin rado donirala veliki pozdrav familiji.

ODGOVORITE
Name

maja

30.09.2016 15:07

Kad covjek covjeku pomaze,vrednije je od svake vjere i politike.SVE POHVALE HUMNIM OSOBAMA