Почињу преговори између Србије и евроазијске зоне

Сутра почињу званични преговори у вези склапања споразума о слободној трговини између евроазијске зоне и Србије, најавио је у Чачку амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Србија 29.09.2016 | 21:54
Почињу преговори између Србије и евроазијске зоне
Он је истакао да Москва и Београд заједнички раде на унапређењу економске сарадње.

“Пред нама је успостављање адекватних механизама којима бисмо потпомогли развој привредне сарадње као и постављање конкретних циљева”, рекао је Чепурин.

Он је нагласио да се привредна сарадња између Србије и Русије мора удвостручити, те додао да су разговори са представницима локалних власти од великог значаја јер сарадња треба управо да крене са тог нивоа како би потом и на нивоу влада били постигути бројни договори.

Амбасадор Белорусије Владимир Чушев је подсетио да је његова држава веома присутна у Србији, што се тиче привредне сарадње.

“Имамо неколико погона за склапање белоруске технике, а у Крагујевцу се склапају аутобуси са моторима на гас који су европсо – српски – белоруски производ”, рекао је он.

Чушев је казао да Белорусија увози воће и поврће управо из Чачка и околине и да оно одговара захтевима њиховог тржишта јер како је рекао “белоруски купац тражи квалитетне производе”. Чушев је позвао српске привреднике да буду активнији како на локалном, тако и на високом нивоу.

“Очекујемо да ће до краја године бити потписана такозвана мапа пута, односно план сарадње и важних манифестација и делатности за наредних пар година.”

Народни посланик Драгомир Карић је изјавио да су разговори са представницима ових земаља “ветар у леђа” Србији и доказ да ће у Чачак, али и у друге градове Србије доћи инвестиције не само из Русије и Белорусије већ из читавог евроазијског савеза.

Градоначелик Чачка Милун Тодоровић је истакао да је за Моравички округ и Чачак као центар округа важно да се успостави сарадња са једним од 95 округа у Руској Федерацији.

“Важно је да покренемо сарадњу пре свега економску, али и културну сарадњу и оно о чему смо данас разговарали јесте размена студената, што је за обе стране од изузетног значаја”, рекао је Тодоровић.

Он је нагласио да сарадња ове две земље са Србијом не треба да се своди само на размену гаса и нафте са једне и сирових производа (воће и поврће) са друге стране, већ је потребно да се крене и у развој лаке индустрије по којој је Чачак био препознатљив.

Иначе, током данашње посете Чачку амбасадори Русије, Белорусије и народни посланик Драгомир Карић обишли су село Доња Трепча и Трбушани и положили венце на заједничку гробницу руских и српских бораца, а затим су у селу Миоковци присуствовали отварању хладњаче за воће “Супер фрут”.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар