Počinju pregovori između Srbije i evroazijske zone

Sutra počinju zvanični pregovori u vezi sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini između evroazijske zone i Srbije, najavio je u Čačku ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Srbija 29.09.2016 | 21:54
Počinju pregovori između Srbije i evroazijske zone
On je istakao da Moskva i Beograd zajednički rade na unapređenju ekonomske saradnje.

“Pred nama je uspostavljanje adekvatnih mehanizama kojima bismo potpomogli razvoj privredne saradnje kao i postavljanje konkretnih ciljeva”, rekao je Čepurin.

On je naglasio da se privredna saradnja između Srbije i Rusije mora udvostručiti, te dodao da su razgovori sa predstavnicima lokalnih vlasti od velikog značaja jer saradnja treba upravo da krene sa tog nivoa kako bi potom i na nivou vlada bili postiguti brojni dogovori.

Ambasador Belorusije Vladimir Čušev je podsetio da je njegova država veoma prisutna u Srbiji, što se tiče privredne saradnje.

“Imamo nekoliko pogona za sklapanje beloruske tehnike, a u Kragujevcu se sklapaju autobusi sa motorima na gas koji su evropso – srpski – beloruski proizvod”, rekao je on.

Čušev je kazao da Belorusija uvozi voće i povrće upravo iz Čačka i okoline i da ono odgovara zahtevima njihovog tržišta jer kako je rekao “beloruski kupac traži kvalitetne proizvode”. Čušev je pozvao srpske privrednike da budu aktivniji kako na lokalnom, tako i na visokom nivou.

“Očekujemo da će do kraja godine biti potpisana takozvana mapa puta, odnosno plan saradnje i važnih manifestacija i delatnosti za narednih par godina.”

Narodni poslanik Dragomir Karić je izjavio da su razgovori sa predstavnicima ovih zemalja “vetar u leđa” Srbiji i dokaz da će u Čačak, ali i u druge gradove Srbije doći investicije ne samo iz Rusije i Belorusije već iz čitavog evroazijskog saveza.

Gradonačelik Čačka Milun Todorović je istakao da je za Moravički okrug i Čačak kao centar okruga važno da se uspostavi saradnja sa jednim od 95 okruga u Ruskoj Federaciji.

“Važno je da pokrenemo saradnju pre svega ekonomsku, ali i kulturnu saradnju i ono o čemu smo danas razgovarali jeste razmena studenata, što je za obe strane od izuzetnog značaja”, rekao je Todorović.

On je naglasio da saradnja ove dve zemlje sa Srbijom ne treba da se svodi samo na razmenu gasa i nafte sa jedne i sirovih proizvoda (voće i povrće) sa druge strane, već je potrebno da se krene i u razvoj lake industrije po kojoj je Čačak bio prepoznatljiv.

Inače, tokom današnje posete Čačku ambasadori Rusije, Belorusije i narodni poslanik Dragomir Karić obišli su selo Donja Trepča i Trbušani i položili vence na zajedničku grobnicu ruskih i srpskih boraca, a zatim su u selu Miokovci prisustvovali otvaranju hladnjače za voće “Super frut”.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar