БиХ најлошија по конкурентности

БиХ се према конкурентности налази на 107. позицији у свијету, а по том параметру је посљедња у региону, иако је у односу на прошлу годину напредовала за четири мјеста.

Босна и Херцеговина 29.09.2016 | 20:44
БиХ најлошија по конкурентности
У годишњем извјештају Свјетског економског форума, БиХ је сврстана на самом зачељу листе која мјери конкурентност 138 земаља.

Фактори који су највише допринијели позиционирању БиХ на тек 107. мјесто су неефикасан државни апарат, корупција, нестабилност власти и политика, пореска регулација и висина пореза, приступ финансирању, недовољно образована радна снага, недовољно развијена инфраструктура и криминал. С друге стране најмање лоше оцјене стигле су за регулацију тржишта рада, радну етику, инфлацију и здравство.

Основни индекс конкурентности Свјетског економског форума базиран је на три подиндекса који су потом подијељени на економске стубове. Према основним параметрима БиХ се налази на 94. мјесту, а стубови који сачињавају овај подиндекс су институције, инфраструктура, макроекономија, здравство и основно образовање.

По параметрима ефикасности сврстани смо на 106. мјесто, а овај показатељ мјери развијеност високог образовања, трговине, радну снагу, финансијско тржиште, технолошку опремљеност и величину тржишта. Параметри који се тичу иновативности сврстали су БиХ на 122. позицију, а кључни сегменти који су одредили тај пласман су унапређење пословања и иновације.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да би институције требало да сагледају анализе које сачињавају релевантне стране организације и агенције.

- На тај начин бисмо могли поправити ствари, које су нас довеле у ову незавидну позицију. То институције тренутно не чине. Тежина економских, социјалних и привредних проблема одбија домаће и стране инвеститоре - каже Павловић и наглашава да је напредак од четири позиције мизеран и занемарљив и да тиме нико не може бити задовољан.

Најконкурентнија земља је Швајцарска, а слиједе Сингапур, САД, Холандија, Њемачка, Шведска, Велика Британија, Јапан, Хонгконг, Финска, Норвешка, Данска, Нови Зеланд, Тајван и Канада.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брокер

29.09.2016 20:14

Ауто-отпади,пецењаре,вулканизери,прзионице кафе,спортске кладионице,бувље пијаце итд.итд. и да нас ту поставе,срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха ха

29.09.2016 22:33

Заборавио си кафане. Ко преброји све кафане у Бањалуци, свака му цаст.