BiH najlošija po konkurentnosti

BiH se prema konkurentnosti nalazi na 107. poziciji u svijetu, a po tom parametru je posljednja u regionu, iako je u odnosu na prošlu godinu napredovala za četiri mjesta.

Bosna i Hercegovina 29.09.2016 | 20:44
BiH najlošija po konkurentnosti
U godišnjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, BiH je svrstana na samom začelju liste koja mjeri konkurentnost 138 zemalja.

Faktori koji su najviše doprinijeli pozicioniranju BiH na tek 107. mjesto su neefikasan državni aparat, korupcija, nestabilnost vlasti i politika, poreska regulacija i visina poreza, pristup finansiranju, nedovoljno obrazovana radna snaga, nedovoljno razvijena infrastruktura i kriminal. S druge strane najmanje loše ocjene stigle su za regulaciju tržišta rada, radnu etiku, inflaciju i zdravstvo.

Osnovni indeks konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma baziran je na tri podindeksa koji su potom podijeljeni na ekonomske stubove. Prema osnovnim parametrima BiH se nalazi na 94. mjestu, a stubovi koji sačinjavaju ovaj podindeks su institucije, infrastruktura, makroekonomija, zdravstvo i osnovno obrazovanje.

Po parametrima efikasnosti svrstani smo na 106. mjesto, a ovaj pokazatelj mjeri razvijenost visokog obrazovanja, trgovine, radnu snagu, finansijsko tržište, tehnološku opremljenost i veličinu tržišta. Parametri koji se tiču inovativnosti svrstali su BiH na 122. poziciju, a ključni segmenti koji su odredili taj plasman su unapređenje poslovanja i inovacije.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da bi institucije trebalo da sagledaju analize koje sačinjavaju relevantne strane organizacije i agencije.

- Na taj način bismo mogli popraviti stvari, koje su nas dovele u ovu nezavidnu poziciju. To institucije trenutno ne čine. Težina ekonomskih, socijalnih i privrednih problema odbija domaće i strane investitore - kaže Pavlović i naglašava da je napredak od četiri pozicije mizeran i zanemarljiv i da time niko ne može biti zadovoljan.

Najkonkurentnija zemlja je Švajcarska, a slijede Singapur, SAD, Holandija, Njemačka, Švedska, Velika Britanija, Japan, Hongkong, Finska, Norveška, Danska, Novi Zeland, Tajvan i Kanada.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Broker

29.09.2016 20:14

Auto-otpadi,pecenjare,vulkanizeri,przionice kafe,sportske kladionice,buvlje pijace itd.itd. i da nas tu postave,sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha ha

29.09.2016 22:33

Zaboravio si kafane. Ko prebroji sve kafane u Banjaluci, svaka mu cast.