Манипулација и 'прљава' изборна кампања

Коалиција “Под лупом” данас је у Сарајеву представила други прелиминарни извјештај о мониторингу предизборног периода и оцијенила изборну кампању као “прљаву” и усмјерену на манипулацију изборне воље бирача.

Босна и Херцеговина 29.09.2016 | 20:12
Манипулација и 'прљава' изборна кампања
У извјештају Коалиције “Под лупом” наводи се да се током досадашње изборне кампање на предизборним скуповима углавном говорило о локалним темама, али без нуђења конкретних рјешења, изузев Републике Српске гдје је незаобилазна тема била референдум о Дану Републике Српске. Настављен је тренд вођења изборне кампање на бази изазивања осјећаја страха од другог и другачијег међу бирачима, обично везаним за етнонационалне подјеле у БХ друштву.

“Коалиција је у досадашњем току изборне кампање примјетила и документовала 12 случајева говора мржње или непотребног дизања тензија, те 51 случај злоупотребе јавних ресурса и виду коришћења службених возила и службеног осигурања у сврху кампање политичких субјеката. Забиљежене су забрањене активности на 16 посматраних скупова, организовани превоз грађана аутобусима на 19 предизборних скупова, док је подјела бесплатне хране и пића забиљежена на 118 скупова”, изјавио је директор пројекта Коалиције “Под лупом” Дарио Јовановић.

Посматрачи Коалиције су током девет седмица рада на терену дошли до сазнања да се у 18 општина у БиХ тргује мјестима у бирачким одборима.

Током кампање забиљежени су и озбиљни притисци и застрашивања посматрача Коалиције “Под лупом” на терену.

“Политички субјекти очигледно овим притисцима настоје да прикрију изборне манипулације којима се баве, умјесто да се фокусирају на стварне проблеме грађана у локалним заједницама и квалитетно провођење избора”, сматра Јовановић.

Коалиција “Под лупом” позвала је грађане да изађу на изборе, а политичке субјекте на поштовање Изборног закона и изборно ћутање.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

перо

29.09.2016 19:01

Ма дај више уозбиљите. Се па нисмо ми мала дјеца да нам треба забавами смо озбиљан народ дајте нам посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

29.09.2016 20:22

Када људи цитају стсмпу из република бивсе Југославије или слусају радио и гледају телевизоју стице се утисак да градјани све знају. Због тога се многи питају када они све знају засто њима иде много тога наопако? ЗАТО сто незнају дјеца комунизма осим појединих цеститих градјана ни како се треба Богу молити а камо ли политику или земљу водити!