Manipulacija i 'prljava' izborna kampanja

Koalicija “Pod lupom” danas je u Sarajevu predstavila drugi preliminarni izvještaj o monitoringu predizbornog perioda i ocijenila izbornu kampanju kao “prljavu” i usmjerenu na manipulaciju izborne volje birača.

Bosna i Hercegovina 29.09.2016 | 20:12
Manipulacija i 'prljava' izborna kampanja
U izvještaju Koalicije “Pod lupom” navodi se da se tokom dosadašnje izborne kampanje na predizbornim skupovima uglavnom govorilo o lokalnim temama, ali bez nuđenja konkretnih rješenja, izuzev Republike Srpske gdje je nezaobilazna tema bila referendum o Danu Republike Srpske. Nastavljen je trend vođenja izborne kampanje na bazi izazivanja osjećaja straha od drugog i drugačijeg među biračima, obično vezanim za etnonacionalne podjele u BH društvu.

“Koalicija je u dosadašnjem toku izborne kampanje primjetila i dokumentovala 12 slučajeva govora mržnje ili nepotrebnog dizanja tenzija, te 51 slučaj zloupotrebe javnih resursa i vidu korišćenja službenih vozila i službenog osiguranja u svrhu kampanje političkih subjekata. Zabilježene su zabranjene aktivnosti na 16 posmatranih skupova, organizovani prevoz građana autobusima na 19 predizbornih skupova, dok je podjela besplatne hrane i pića zabilježena na 118 skupova”, izjavio je direktor projekta Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.

Posmatrači Koalicije su tokom devet sedmica rada na terenu došli do saznanja da se u 18 opština u BiH trguje mjestima u biračkim odborima.

Tokom kampanje zabilježeni su i ozbiljni pritisci i zastrašivanja posmatrača Koalicije “Pod lupom” na terenu.

“Politički subjekti očigledno ovim pritiscima nastoje da prikriju izborne manipulacije kojima se bave, umjesto da se fokusiraju na stvarne probleme građana u lokalnim zajednicama i kvalitetno provođenje izbora”, smatra Jovanović.

Koalicija “Pod lupom” pozvala je građane da izađu na izbore, a političke subjekte na poštovanje Izbornog zakona i izborno ćutanje.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pero

29.09.2016 19:01

Ma daj više uozbiljite. Se pa nismo mi mala djeca da nam treba zabavami smo ozbiljan narod dajte nam posla

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

29.09.2016 20:22

Kada ljudi citaju stsmpu iz republika bivse Jugoslavije ili slusaju radio i gledaju televizoju stice se utisak da gradjani sve znaju. Zbog toga se mnogi pitaju kada oni sve znaju zasto njima ide mnogo toga naopako? ZATO sto neznaju djeca komunizma osim pojedinih cestitih gradjana ni kako se treba Bogu moliti a kamo li politiku ili zemlju voditi!