Кореја зове! Најбољи стрелац Тотенхема одлази у војску?!

На врхунцу каријере, уместо да се бори за трофеје Хјонг Мин Сон би могао да оде на одслужење војног рока!

Фудбал 30.09.2016 | 14:00
Кореја зове! Најбољи стрелац Тотенхема одлази у војску?!
Тотенхем је претходног лета успео да задржи Хјонг Мин Сона пред налетима Волфзбурга који је био спреман да палти 30.000.000 евра и то се испоставило као сјајан потез Спарас.

Нападач из Јужне Кореје је одушевио играма на стартну нове сезоне. Са пет голова у Премијер лиги и Лиги шампиона, Сон је најбољи стрелац лондонског клуба од почетка сезоне и ударна игрла у нападу после повреде Харија Кејна. Сон полако постаје један од ослонаца Тотенхемове игре и оправдава уложених 30.000.000 евра колико је Тотенхем платио Леверкузену пре годину и куру дана.

Тотенхем је продужецима уговора са кључним играчима јасно ставио до знања да ће у наредних неколико  сезона дати све од себе да нападне титулу у Премијер лиги, али жер то можда морати да уради без Сона који би могао да оде на одлсужење војног рока у дмовини.

Према ригорозним јужнокорејским законима сваки војно способан мушкарац је обавезан да до 28. године одслужи војни рок у националној армији. Тачније, до 28. године мора да започне одслужење војног рока у трајању од 21 месеца. То би значило да Тотенхем две сезоне не би могао да рачуна на Сона. А играч би уместо мулитмилионског уговора на Вајт Харт Лејну морао да се ослони на 130 фунти месечно колико би му припало ако догура до највећег чина наредника у јужнокорејској армији.  

Избегавање војне обавезе није могуће и није ни популарно у Јужној Кореји. Војску морају да служе сви. Спортисти, глумци, певачи, све врсте познатих личности... Ретки су они који су покушали да избегну одслужење војног рока.

Једини зузетак су спортисти који могу да добију попуст у одслужењу војног рока. Војска их или ослобађа или им скраћује војни рок. У завиности од тога колико су задужили државу. То значи да спортисти морају да остваре неке запажене резултате. Например, Свонсијев везиста КиСунг Јунг је претходне сезоне пропустио последње коло Премијер лиге јер је отишао на одлсужење војног рока. Али њему је рок скарћен на само четири недеље јер је са олимпијском репрезентацијом пре четири године освојио бронзану медаљу у Лондону и на тај начим се одужио држави. Служења војске су одлобођење Ђи Сунг Парк и Ли Јонг Пјо који су некада играли за ПСВ Ајндховен, а привилегију су заслужили пласманом у полуфинале Мондијала 2002. године.

Међутим, Сон за сада нема већих успеха са националним тимом осим финала на Купу Азије када је био и стрелац у мечу за титулу против Аустралије, али је Јужна Кореја ипак поражена. Он се нада да би тај резултат могао да га ослободи војног рока или да га скрати. Ако се то не деси, остају му Азијске игре 2018. године и Олимпијске игре у Токију 2020. године што је последњи рок с обзиром да сада има 24 године.

У супротном, на врхунцу каријере би морао да напусти Тотенхем и посвети се одслужењу војног рока. Или да дезертира чиме би уништио углед у домовини. Постоји и трећа опција. А то је да изборима у Јужној Кореји победи кандидат који је обећао укидање војног рока. Али његове шансе су минималне. Сону остаје да са Јужном Корејом направи неки успех или да се спреми за постројавање. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар