Koreja zove! Najbolji strelac Totenhema odlazi u vojsku?!

Na vrhuncu karijere, umesto da se bori za trofeje Hjong Min Son bi mogao da ode na odsluženje vojnog roka!

Fudbal 30.09.2016 | 14:00
Koreja zove! Najbolji strelac Totenhema odlazi u vojsku?!
Totenhem je prethodnog leta uspeo da zadrži Hjong Min Sona pred naletima Volfzburga koji je bio spreman da palti 30.000.000 evra i to se ispostavilo kao sjajan potez Sparas.

Napadač iz Južne Koreje je oduševio igrama na startnu nove sezone. Sa pet golova u Premijer ligi i Ligi šampiona, Son je najbolji strelac londonskog kluba od početka sezone i udarna igrla u napadu posle povrede Harija Kejna. Son polako postaje jedan od oslonaca Totenhemove igre i opravdava uloženih 30.000.000 evra koliko je Totenhem platio Leverkuzenu pre godinu i kuru dana.

Totenhem je produžecima ugovora sa ključnim igračima jasno stavio do znanja da će u narednih nekoliko  sezona dati sve od sebe da napadne titulu u Premijer ligi, ali žer to možda morati da uradi bez Sona koji bi mogao da ode na odlsuženje vojnog roka u dmovini.

Prema rigoroznim južnokorejskim zakonima svaki vojno sposoban muškarac je obavezan da do 28. godine odsluži vojni rok u nacionalnoj armiji. Tačnije, do 28. godine mora da započne odsluženje vojnog roka u trajanju od 21 meseca. To bi značilo da Totenhem dve sezone ne bi mogao da računa na Sona. A igrač bi umesto mulitmilionskog ugovora na Vajt Hart Lejnu morao da se osloni na 130 funti mesečno koliko bi mu pripalo ako dogura do najvećeg čina narednika u južnokorejskoj armiji.  

Izbegavanje vojne obaveze nije moguće i nije ni popularno u Južnoj Koreji. Vojsku moraju da služe svi. Sportisti, glumci, pevači, sve vrste poznatih ličnosti... Retki su oni koji su pokušali da izbegnu odsluženje vojnog roka.

Jedini zuzetak su sportisti koji mogu da dobiju popust u odsluženju vojnog roka. Vojska ih ili oslobađa ili im skraćuje vojni rok. U zavinosti od toga koliko su zadužili državu. To znači da sportisti moraju da ostvare neke zapažene rezultate. Naprimer, Svonsijev vezista KiSung Jung je prethodne sezone propustio poslednje kolo Premijer lige jer je otišao na odlsuženje vojnog roka. Ali njemu je rok skarćen na samo četiri nedelje jer je sa olimpijskom reprezentacijom pre četiri godine osvojio bronzanu medalju u Londonu i na taj načim se odužio državi. Služenja vojske su odlobođenje Đi Sung Park i Li Jong Pjo koji su nekada igrali za PSV Ajndhoven, a privilegiju su zaslužili plasmanom u polufinale Mondijala 2002. godine.

Međutim, Son za sada nema većih uspeha sa nacionalnim timom osim finala na Kupu Azije kada je bio i strelac u meču za titulu protiv Australije, ali je Južna Koreja ipak poražena. On se nada da bi taj rezultat mogao da ga oslobodi vojnog roka ili da ga skrati. Ako se to ne desi, ostaju mu Azijske igre 2018. godine i Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine što je poslednji rok s obzirom da sada ima 24 godine.

U suprotnom, na vrhuncu karijere bi morao da napusti Totenhem i posveti se odsluženju vojnog roka. Ili da dezertira čime bi uništio ugled u domovini. Postoji i treća opcija. A to je da izborima u Južnoj Koreji pobedi kandidat koji je obećao ukidanje vojnog roka. Ali njegove šanse su minimalne. Sonu ostaje da sa Južnom Korejom napravi neki uspeh ili da se spremi za postrojavanje. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar