Трошкови Игара у Токију премашују 30 милијарди $?!

Експертска комисија упозорила је да укупни трошкови организације Олимпијских игара у Токију 2020. године могу да премаше 30 милијарди долара.

Остали спортови 03.10.2016 | 16:45
Трошкови Игара у Токију премашују 30 милијарди $?!
Како се наводи, то ће се догодити готово извесно ако се не предузму драстичне мере смањења трошкова.

Комисију је основала новоизабрана гувернерка Токија Јурико Коке као део ширих реформи, пошто је изразила забринутост у вези све већих незваничних процена трошкова.

До сада је та комисија прегледала три од седам постојећих објеката које Токио планира поново да изгради и предложила да се искористе постојеће локације пре него нови објекти.

Процењени трошкови од 30 милијарди долара су четири пута већи од процењених у време када је Токио добио организацију Олимпијских игара, 2013. године.

Организатори се нису огласили, а председник Организационог одбора Јоширо Мори рекао је прошлог јула да би укупни трошкови могли да премаше 20 милијарди долара, што је скоро дупло више од процењених трошкова из 2014. године.

У извештају се, између осталог, предлаже да се такмичења у веслању и кануу помере из Токија и да се реновирају постојећи објекти.

Припреме за Игре су погођене серијом скандала, укључујући трошкове и дизајн новог националног стадиона и наводе о корупцији у процесу кандидатуре.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар