Вујиновић: Срце пуно родног Јадра

Јанко Вујиновић, један од наших најбољих живих писаца који је минулих деценија и година доста стварао у иностранству, скоро на свим меридијанима, све је присутнији у свом родном крају, Јадру, али и у суседној Мачви, Поцерини и Подрињу, од Шапца до Љубовије, одазивајући се на позове да гостује, прими признања, дође на дружење...

Србија 29.09.2016 | 11:01
Вујиновић: Срце пуно родног Јадра
Вујиновић је, недавно, добио Плакету града Лознице, једно од највиших признања које додељује локална власт у Вуковом и његовом завичају.

У суседном Богатићу добитник је награде "Јанко Веселиновић", коју традиционално, за историјски роман, додељују та општина у Мачви, Удружење књижевника Србије и НБ "Јанко Веселиновић" у том граду.

Награду је заслужио за роман "Књига о храсту", новом делу које је, по стваралачким, историјским, етнолошким, етимиолошким, антрополошким и језичким вредностима, по многима, истовремено, драгоцено штиво за "обичне" људе, за студенте књижевности и славистике широм света, али и за њихове професоре.

Град Лозница планира да наредног месеца организује светковину у част Вујиновићевог јубилеја-пола века књижевног стваралаштва за што је дар, несумњиво, запатио на релацији од реке Јадра, крај кога је рођен у селу Брадићу, подно Иверка и Цера, недалеко од Гучева, до Дрине, крај Лешнице, Лознице, околне Мачве, Поцерине и Подриња, али и Мајевице " с оне стране Дрине", коју је, вазда, гледао чим очи отвори.

"Велика је ствар што се Јанко Вујиновић, свим срцем, вратио у свој ужи и шири завичај из ког стваралачки и емоционално никад није ни отишао што говоре његова многа дела, не само бриљантни роман "Књига о храсту", каже протођакон др Љубомир Ранковић, главни уредник издавачке куће "Глас Цркце", епархије шабачке.

"Јанково стваралаштво је драгоцено, а "три царева града" вредна је његова жива реч, дивна реченица, сјајне мисли које можемо да чујемо и због чега је он чест гост на књижевним вечерима које ми организујемо".

Градоначелник Лознице Видоје Петровић показао је осећај и бригу да за људе који су пронели славу завичаја ма где живели, што је, бар код политичара, ретка појава.

Петровић каже да град, заиста, брине о својим "чедима", попут Вујиновића, што претходници, на жалост нису чинили.

Челник Лознице се сетио и установио, недавно, да је у Лешници рођен чувени српски епископ Валеријан Стефановић, ком је приређен омаж у сарадњи града и епархије шабачке поводом четири деценије од његовог упокојења.

За Валеријана, да је рођен и одрастао у Лешници, на само 200 метара пд цркве, нису знали чак ни локални свештеници.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар