Vujinović: Srce puno rodnog Jadra

Janko Vujinović, jedan od naših najboljih živih pisaca koji je minulih decenija i godina dosta stvarao u inostranstvu, skoro na svim meridijanima, sve je prisutniji u svom rodnom kraju, Jadru, ali i u susednoj Mačvi, Pocerini i Podrinju, od Šapca do Ljubovije, odazivajući se na pozove da gostuje, primi priznanja, dođe na druženje...

Srbija 29.09.2016 | 11:01
Vujinović: Srce puno rodnog Jadra
Vujinović je, nedavno, dobio Plaketu grada Loznice, jedno od najviših priznanja koje dodeljuje lokalna vlast u Vukovom i njegovom zavičaju.

U susednom Bogatiću dobitnik je nagrade "Janko Veselinović", koju tradicionalno, za istorijski roman, dodeljuju ta opština u Mačvi, Udruženje književnika Srbije i NB "Janko Veselinović" u tom gradu.

Nagradu je zaslužio za roman "Knjiga o hrastu", novom delu koje je, po stvaralačkim, istorijskim, etnološkim, etimiološkim, antropološkim i jezičkim vrednostima, po mnogima, istovremeno, dragoceno štivo za "obične" ljude, za studente književnosti i slavistike širom sveta, ali i za njihove profesore.

Grad Loznica planira da narednog meseca organizuje svetkovinu u čast Vujinovićevog jubileja-pola veka književnog stvaralaštva za što je dar, nesumnjivo, zapatio na relaciji od reke Jadra, kraj koga je rođen u selu Bradiću, podno Iverka i Cera, nedaleko od Gučeva, do Drine, kraj Lešnice, Loznice, okolne Mačve, Pocerine i Podrinja, ali i Majevice " s one strane Drine", koju je, vazda, gledao čim oči otvori.

"Velika je stvar što se Janko Vujinović, svim srcem, vratio u svoj uži i širi zavičaj iz kog stvaralački i emocionalno nikad nije ni otišao što govore njegova mnoga dela, ne samo briljantni roman "Knjiga o hrastu", kaže protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni urednik izdavačke kuće "Glas Crkce", eparhije šabačke.

"Jankovo stvaralaštvo je dragoceno, a "tri careva grada" vredna je njegova živa reč, divna rečenica, sjajne misli koje možemo da čujemo i zbog čega je on čest gost na književnim večerima koje mi organizujemo".

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović pokazao je osećaj i brigu da za ljude koji su proneli slavu zavičaja ma gde živeli, što je, bar kod političara, retka pojava.

Petrović kaže da grad, zaista, brine o svojim "čedima", poput Vujinovića, što prethodnici, na žalost nisu činili.

Čelnik Loznice se setio i ustanovio, nedavno, da je u Lešnici rođen čuveni srpski episkop Valerijan Stefanović, kom je priređen omaž u saradnji grada i eparhije šabačke povodom četiri decenije od njegovog upokojenja.

Za Valerijana, da je rođen i odrastao u Lešnici, na samo 200 metara pd crkve, nisu znali čak ni lokalni sveštenici.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar