Мршав буџет додатно оптеретио привреду

Обавезе привреде Републике Српске расле су у последњих неколико година просечно за око 600 милиона КМ годишње, а у прошлој години су достигле цифру од 15,5 милијарди КМ.

Република Српска 29.09.2016 | 09:34
Мршав буџет додатно оптеретио привреду
Истовремено су порасла и укупна краткорочна потраживања привреде, у просеку за око 200 милиона КМ годишње.

Из Привредне коморе Републике Српске истичу да је неликвидност, односно немогућност да се ове обавезе измире, годинама највећи проблем привреде.

Професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац истиче да стање финансија у јавном сектору итекако утиче на овакво стање привреде.

"Јавни сектор, који ми популарно називамо буџетом, кључни је играч у нашем финансијском систему, будући да је ниво развоја привреде такав да сви зависимо од буџета. Било какви поремећаји у буџету се сада осете на билансима из привреде. Расту потраживања и обавезе. Добар део обавеза које нису измирене из буџета се на индиректан начин умножава кроз систем и изазива раст обавеза на другој страни, у билансима предузећа", каже Радивојац.

Он сматра да на све утиче и потенцијал привредника да се даље задужују, јер су они већ на горњем прагу задужења.

"Без нових послова и нове вредности, није могуће остварити помак. Нема тренутног излаза из стања неликвидности, али постепено се може ићи ка томе подизањем привредне активности и поправљања јавног сектора у смислу да они први редовно измирују своје обавезе", каже он.

Истовремено са растом дугова државе према привреди дешава се и да многе фирме лошије послују, а у круг дугова повлаче и добављаче.

"Сваки дан нека фирма пропада, а видећемо да ли ће у укупном збиру бити више тих угашених фирми или новоотворених. Приметно је, међутим, и да сада многе фирме заправо само мењају имена, а настављају исто да послују, што значи да имају превелике дугове, углавном добављачима, а то је додатни проблем за привреду", каже потпредседник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Он подсећа и да је Влада обећала да ће растеретити привреду Републике Српске, али очекује да ће се о томе конкретно говорити тек следеће године.

" С обзиром на то да радимо лон послове и орјентисани смо на извоз, немамо проблем да од некога потражујемо новац или да чекамо да то буде плаћено на одгођено. Међутим, имамо проблем да нам државни фондови, који су празни, нередовно плаћају надокнаде по основу породиљског одсуства или боловања. Та потраживања су превелика и превише се чека на то", каже директор фабрике обуће „Санино“ Радован Пазуревић.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Таксират

29.09.2016 08:18

Коју привреду, цију привреду, гдје? Или мозда: ста то знаци привреда? Прилицно непозната ријец, врло мало или никако за цути у актуелном надметању политицких позорисних актера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репа

29.09.2016 08:22

Паре нису проблем,пара нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.09.2016 10:25

Како нема па два милионцица одосе неки дан без везе знаци пара има и виска кад се нако бацају кроз пендзер!!!!

Name

Пикси

29.09.2016 09:55

Зашто не долазе јаке компаније код нас? Нису луди да их рекетира наша политичко-тајкунска елита, која у ствари не зна да ствара ништа (само рекетирају и отимају).

ОДГОВОРИТЕ