Mršav budžet dodatno opteretio privredu

Obaveze privrede Republike Srpske rasle su u poslednjih nekoliko godina prosečno za oko 600 miliona KM godišnje, a u prošloj godini su dostigle cifru od 15,5 milijardi KM.

Republika Srpska 29.09.2016 | 09:34
Mršav budžet dodatno opteretio privredu
Istovremeno su porasla i ukupna kratkoročna potraživanja privrede, u proseku za oko 200 miliona KM godišnje.

Iz Privredne komore Republike Srpske ističu da je nelikvidnost, odnosno nemogućnost da se ove obaveze izmire, godinama najveći problem privrede.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac ističe da stanje finansija u javnom sektoru itekako utiče na ovakvo stanje privrede.

"Javni sektor, koji mi popularno nazivamo budžetom, ključni je igrač u našem finansijskom sistemu, budući da je nivo razvoja privrede takav da svi zavisimo od budžeta. Bilo kakvi poremećaji u budžetu se sada osete na bilansima iz privrede. Rastu potraživanja i obaveze. Dobar deo obaveza koje nisu izmirene iz budžeta se na indirektan način umnožava kroz sistem i izaziva rast obaveza na drugoj strani, u bilansima preduzeća", kaže Radivojac.

On smatra da na sve utiče i potencijal privrednika da se dalje zadužuju, jer su oni već na gornjem pragu zaduženja.

"Bez novih poslova i nove vrednosti, nije moguće ostvariti pomak. Nema trenutnog izlaza iz stanja nelikvidnosti, ali postepeno se može ići ka tome podizanjem privredne aktivnosti i popravljanja javnog sektora u smislu da oni prvi redovno izmiruju svoje obaveze", kaže on.

Istovremeno sa rastom dugova države prema privredi dešava se i da mnoge firme lošije posluju, a u krug dugova povlače i dobavljače.

"Svaki dan neka firma propada, a videćemo da li će u ukupnom zbiru biti više tih ugašenih firmi ili novootvorenih. Primetno je, međutim, i da sada mnoge firme zapravo samo menjaju imena, a nastavljaju isto da posluju, što znači da imaju prevelike dugove, uglavnom dobavljačima, a to je dodatni problem za privredu", kaže potpredsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

On podseća i da je Vlada obećala da će rasteretiti privredu Republike Srpske, ali očekuje da će se o tome konkretno govoriti tek sledeće godine.

" S obzirom na to da radimo lon poslove i orjentisani smo na izvoz, nemamo problem da od nekoga potražujemo novac ili da čekamo da to bude plaćeno na odgođeno. Međutim, imamo problem da nam državni fondovi, koji su prazni, neredovno plaćaju nadoknade po osnovu porodiljskog odsustva ili bolovanja. Ta potraživanja su prevelika i previše se čeka na to", kaže direktor fabrike obuće „Sanino“ Radovan Pazurević.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Taksirat

29.09.2016 10:18

Koju privredu, ciju privredu, gdje? Ili mozda: sta to znaci privreda? Prilicno nepoznata rijec, vrlo malo ili nikako za cuti u aktuelnom nadmetanju politickih pozorisnih aktera.

ODGOVORITE
Name

Repa

29.09.2016 10:22

Pare nisu problem,para nema.

ODGOVORITE
Name

re

29.09.2016 12:25

Kako nema pa dva milioncica odose neki dan bez veze znaci para ima i viska kad se nako bacaju kroz pendzer!!!!

Name

Piksi

29.09.2016 11:55

Zašto ne dolaze jake kompanije kod nas? Nisu ludi da ih reketira naša političko-tajkunska elita, koja u stvari ne zna da stvara ništa (samo reketiraju i otimaju).

ODGOVORITE