Кретање ублажава реуматске болове

Реуматичари због пада температуре и веће влажности ваздуха већ осећају "јесен у костима", па иако то многе "веже" за кревет.

Здравље 29.09.2016 | 08:49
Кретање ублажава реуматске болове
РЕУМАТИЧАРИ због пада температуре и веће влажности ваздуха већ осећају "јесен у костима", па иако то многе "веже" за кревет, што због болова, што због погрешног уверења да ће им мировање користити, лекари тим пацијентима, ипак, саветују да се што више крећу.

Болови настају јер се услед нижег спољашњег притиска скупља више течности у зглобовима, што узрокује појаву отока, бола и отежава кретање.

- Утопљавање је основни начин да се ови непријатни симптоми ублаже - каже професор др Немања Дамјанов, директор Института за реуматологију. - Али никако није пожељно претопљавање већ само да је у изабраној гардероби пријатно топло, јер у супротном долази до контраефекта, односно погоршања стања. Исти контраефекат могу да изазову и седење уз грејно тело или примена гелова који загревају површину коже.

Од подједнаког значаја је и учестало кретање, а никако дуготрајно седење или лежање. Јер, умерена физичка активност помаже да оток спласне, а самим тим се ублажи бол.

Хладније време осећају и зглобови здравих људи, али с обзиром на то да на њима нема дегенеративних промена, много лакше подносе захлађење.

Од промене времена највише пате астматичари и кардиоваскуларни болесници, док реуматичарима највише смета хладноћа, влага и кишовито време.

Истраживања која су спровођења да би се утврдило какав је утицај климатских услова на хроничне болести показала су да метеоропатске реакције, па и код реуматичара, могу да се јаве чак 48 сати пре промене времена.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар