Барселона руши кип Колумба јер "глорификује колонијализам"

Чланови градског већа навели су као разлог тврдњу да скулптура италијанског истраживача Кристофера Колумба глорификује колонијализам, односно "покоравање Америке".

Путовања 29.09.2016 | 08:33
Барселона руши кип Колумба јер "глорификује колонијализам"
Неколико година након што је саграђен Кип слободе у Њујорку, у Барселони је јавности представљена статуа Кристофера Колумба.

И док она прва представља слободу и пријатељство, шпански локални званичници сматрају да би другу требало распарчати јер симболизује најгори аспект колонијализма.

Према наводима Гардијана, у петак ће бити предата молба за уклањање бронзане скулптуре високе 61 метар, као и свих украса на стопи стуба на којем се налази, укључујући ликове Колумбових ктитора, краља Фердинанда и Изабеле Прве, краљице Кастиље.

Они, према Телеграфу, “глорификују освајање Америке и њену ‘музеумификацију’ кроз историјску интерпретацију”.

Левичари наводе да би, уместо тога, пожељније било поставити неку структуру која би обележавала ‘амерички отпор империјализму и поробљавању, као и афро-америчкој и староседелачкој расној сегрегацији’.

Статуа, која је постављена 1888. године, није једино што званичници намеравају да уклоне. На листи се налазе и статуа продавца робова испред зграде главне поште, шпанске заставе које красе зграде локалних општина, као и прославу Колумбовог дана 12. октобра, пише Њузер.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар