Блиц: Додик увукао и Србију у проблем

Милорад Додик је инсистирањем да по сваку цену одржи референдум увукао и Србију у проблем који Београд ничим није изазвао.

Република Српска 29.09.2016 | 08:00
Блиц: Додик увукао и Србију у проблем
Таквог становишта је и угледни руски лист "Комерсант", који је констатовао да би, "уколико сукоб између Милорада Додика и међународне заједнице потраје, у конфронтацију могле да буду увучене Србија и Русија".

"Комерсант" пише да је међународна заједница у БиХ у озбиљном проблему након одржаног референдума о Дану Републике Српске.

"Да игнорише референдум, који је за њу својеврсни шамар, не може, а да снажно казни Републику Српску - то би само појачало напетост у региону. Зато је најреалнији исход изолација Додика и подршка његовим опонентима у Републици Српској , који су мање радикално настројени", наводи лист.

У случају реализације таквог плана, у сукоб између међународне заједнице и председника Републике Српске могу да буду увучене и Србија и Русија на чију подршку Додик рачуна, констатује руски лист.

Политички аналитичар Душан Јањић каже за "Блиц" да постоје две могућности.

"Ако је Србија Томислав Николић и Ивица Дачић и ако се политика води на тој линији, онда ће се Србија умешати. Ако Србија остане при политици какву је Александар Вучић до сада водио, онда су шансе за неко веће учешће државе у ономе што ради Бањалука мање", истиче Јањић.

Он каже да ћемо више знати после локалних избора у Републици Српској.

"Уколико би Додик изгубио Бањалуку, повећаће унутрашње тензије. Пружиће отпор и радикализовати причу о референдуму о отцепљењу. Власт у Србији то неће подржати", наводи Јањић.

Ипак, каже наш саговорник, такав потез Додика значио би даље саслушања, консеквенце, санкције и казну међународне заједнице. Неминовно, чак и ако не подржи Додика, званични Београд биће увучен у цео проблем, јер неће моћи да игнорише грађане у Републици Српској.

Други, мање болан сценарио могао би да буде према Јањићевим речима да српска власт немешањем подстакне договор опозиције и Додика. То би могло да доведе до реконструкције Владе, евентуално до неких нових партнера што би подржале и ЕУ и Сједињене Америчке Државе.

Јањић каже да би у случају да Додик лоше прође на локалним изборима и да међународна заједница крене са санкцијама, Русија могла да се умеша као заштитник народа.

" И Руси су свесни опасности исламског фундаментализма у БиХ, па ће остати на дистанци док је могуће", закључује Јањић.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да би премијеру препустила одговор на питање да ли то што Влада Србије није подржала референдум значи да сада неће подржати ни председника Републике Српске Милорада Додика.

На питање новинара о ставу Владе према Додику, којем, иначе, како се спекулише, прете политичке и правне санкције у БиХ и међународној заједници, рекла је да одговор на то препушта премијеру, а кад је реч о могућим последицама одржавања референдума по односе Србије и БиХ, прецизирала је да на Влади још није било речи о томе.

Онолико колико је Додик усијао страсти инсистирањем на референдуму по сваку цену, толико и део међународне заједнице претерује након изјашњавања о Дану Републике Српске. Изјаве попут оних да би то гласање могло да растури БиХ и да је референдум фактички "размонтирао" Дејтон, свакако неће допринети стабилности.

Извор: Блиц

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Посао

29.09.2016 06:06

Замолио бих Србе да престану долазити у ФБиХ у потрази за послом. Нека вас водја запосли у странци. Сретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

29.09.2016 06:48

Могао би и ти мало летити да не идеш преко РС-а !!! Не какуњај !!!

Name

ПОШТЕНО

29.09.2016 06:56

ОК НЕЋЕМО ВИШЕ ДОЛАЗИТИ , ФЕР ПОНУДА И ИЗЛАЗИМО ИЗ БиХ ЈЕР НАМ ЈЕ ДОСТА ПЛАЋАТИ БиХ ИНСТИТУЦИЈЕ И ДУГОВЕ А ОД ТОГА МОЖЕМО ЖИВЈЕТИ ЈЕР НАМ ОДРАШТЕ КОЖУ С ЛЕЂА. БАЈЈ БАЈЈ ....

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

29.09.2016 07:01

НИЈЕ Миле никоме направо птоблеме вец због СРБства Бајо направи проблеме самом себи. СРБија је јос једном показала да је она за СРБе сува грана на коју немозес да рацунас. Ако се мало јаце ослонис - пуце!

Name

ре ПОСТЕНО

29.09.2016 07:12

Могао би ти мало до Сарајева јер хускас народ по порталима. То је исто кривицно дјело. Дајес народу лазну наду и позивас на одцјепљење.

Name

ре поштено

29.09.2016 07:14

Свако мало добијемо потврду како Република Српска није самоодрзива и како би се финансијски урусила да није дрзаве Босне и Херцеговине која је одрзава у зивоту. Сто је и својеврсни апсурд јер ентитет који од свог настанка 1995-те године нијеце постојање дрзаве Босне и Херцеговине и себе замисља републиком па јос и самосталном тј. одвојеном од БиХ заправо управо егзистира на рацун те исте БиХ. У току је затварање јос једне банке у ентитету Репубика Српска и од 140 милиона КМ колико Банке Српске дугује својим стедисама, дрзава Босна и Херцеговина (Агенција за осигурање депозита) це морати вратити 65 милиона КМ. Јос додатних 10 милиона дуга Банке Српске це пасти на ледја дрзаве БиХ, односно "Електропренос-а" БиХ на рацун њиховог ороценог депозита. Заиста згодан принцип крадје... ми цемо отворити банку покупити допозите својих стедиса и нестати а дрзава БиХ це касније врацати дугове тим истим стедисама. Згодно! Примјера којима мањи БиХ ентитет искористава дрзаву цији је дио има много. На истом принципу као Банка Српске је радила те касније и пропала Бобар Банка Републике Српске иза које је остао дуг од 240 милиона КМ. Висе од 86 милиона дуга наведене банке це измирити дрзавна Агенција за осигурање депозита Босне и Херцеговине. Изгледа као да се МИЛИОНИ и МИЛИОНИ марака сљевају у буџет и дјепове хохстаплера из мањег БиХ ентитета на рацун дрзаве Босне и Херцеговине. Колико знам, мањи БиХ ентитет се не мозе похвалити удијелом уплаценим у заједницку касу цестарина БиХ али се сигурно мозе похвалити приходима. Вец у јулу ове године мањем БиХ ентитету је дознацено 8.8 милиона КМ или 39% остварених прихода од цестарине за аутоцесте Босне и Херцеговине. Република Српска изгледа као ретардирани цлан фамилије којег нико не зели да увриједи и да гласно казе да је ретардиран, али се мора о њему бринути јер је ипак дио те исте фамилије. С друге стране тај исти ентитет се понаса све нерационалније и безобразније сто је и за оцекивати сходно његовим интелектуланим способностима његовог Предсједника Милорада Додика

Name

ре ре поштено

29.09.2016 07:55

Свака ти част ре поштено, 2/3 (двијетрећине) дуга БиХ носи ерес а причају како нас издржавају. Де ви се оцијепите што прије па да рахат живимо са браћом хрватима :)

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

29.09.2016 11:50

ПОСТЕНО, рецено ти си празне глава. Немозете никога силом да натјерате да вас воли и да зиви са вама ако он неце. ЗАТО је боље у миру се разици него остати заједно без љубави у свадји!

Name

ре постено

29.09.2016 17:52

Браво ре постено. Да се мало разњаси, ко коме дугове плаца. Многима си зацепио уста!

Name

Аха

29.09.2016 06:31

Па Додо је увијек говорио да је тужилаштво и суд под контролом сда а испоставило се да је Салиховиц његов човјек . Иде Додо лајковацком пруг

ОДГОВОРИТЕ
Name

адам

29.09.2016 06:36

Колико треба вјестака да казе да цовјек има проблем да би се реаговало или сацекати да направи глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста треба урадити

29.09.2016 06:39

Сви градјани РС који су гласали 700000 требамо отици пред суд БИХ и цекати да нас саслусају због референдума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

29.09.2016 06:51

Не иде то тако.Ви као народ нисте организовали референдум.У закону писе да они који то организују одговараце.Ви сте обицна руља.

Name

Није шала

29.09.2016 06:55

Треба све покажњавати. Једне што су изашли на референдум, а оне друге зато што нису изашли. Сви су криви осим прецедника, наравно.

Name

ре

29.09.2016 07:03

Само ти иди. Мене ако позову ја цу да казем да су ми рекли да је то по закону и да је све регуларно. Они су нама говорили да ми на то имамо право. Сад нека иду они а ја не.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

29.09.2016 09:36

@ре Те твоје шовинистичке увреде јесу доказ и оправдање за референдум, српски народ називаш руљом, а просипаш неки мултикулти наводни суживот... Ти си један од најпрепреденијих примјерака, који промовише концепт државног уређења БиХ, гдје сте Србима умјесто статуса конститутивног народа, намјенили статус руље, да будемо као Курди, а ви аге и бегови... Е беже давно је пукао колан свечевој а богме и бечког ћесара кобили, у овој земљи.

Name

ЦтрлДел

29.09.2016 06:42

Није, него је Србија извор свих политицких "проблема" у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

29.09.2016 07:06

Грешка, извор је Турска и турско наслијеђе

Name

ре

29.09.2016 07:31

Овај Романијац не мозе без Турака!

Name

ре сарајевски

29.09.2016 07:40

Ста је ту турска теби крива? Османлије владале ко сто су владале и у Србији. Ко је инфраструкутуру тада радио? Мостове? Путеве? Ста су то Руси урадили? Никада нису ни досли до насих карјева осим 44 и 45 кад се Београд ослободјао.. Гдје су руски струцњаци били кад ус се градиле зељезаре? Па Аутроугарска онаква какаве јесте је висе добра урадила него Русија за цитав вијек својег постојања...

Name

ре ре

29.09.2016 08:39

Па то су му преци није крв вода !!!!

Name

Дон

29.09.2016 08:42

Романијо,зима је близу, требас спремати огрјев, коментарисање за тебе није,посто код тебе увијек до издразаја долази најјаце људско осјецање"МРЗЊА".

Name

ре Романија

29.09.2016 08:55

Ноље би ти било Романијац да поново Турска влада,Турска је сила а уз силу иде све и радна мјеста и плате изградња будуцност.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

29.09.2016 09:20

Ево , чисти доказ за моје тврдње, јесу ови коментари. Они који турску окупацију доживљљвају као нешто добро, бистре нам о самосталности, независности , републици БиХ и тд...Потомци оних који су у том турском калифату , прихватили ислам ради повластица, себе прогласили Турцима, једнаким са оним у Анадолији, данас хоће тапију на ову територију. Е па не може господо!

Name

ПАРТНЕРИ

29.09.2016 06:42

НОВА ВЛАДА-ОПОЗИЦИЈА-ПАРТНЕРИ-ЕУ И САД. кО КОГА ОВДЕ З....А? МИЛЕ ЦАРЕ ВИДИШ БАНДА СЕ ГРУПИШЕ И МИ ЋЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

29.09.2016 06:53

Готови сте БАГРО.

Name

ЗИМА ЈЕ .....

29.09.2016 06:53

ПАДА СНИЈЕГ, ЗИМА ЈЕ. ПАО СНИЈЕГ НА БРИЈЕГ А ЗВИЈЕРИЊЕ ОСТАВЉА ТРАГОВЕ, МАСКЕ СУ ПАЛЕ САД ЗНАМО КО ЈЕ КО А ЧИЈА ЋЕ МАТИ ЦРНУ ВУНУ ДА ПРЕДЕ ЈОШ ЋЕМО ВИДЈЕТИ, ПАРТНЕРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

29.09.2016 06:53

Врло мудра, врло државничка, врло одговорна, и нарочито врло далековидна је изјава потпредсједнице Владе Србије. Нема шта, све по оном: Како бабо каже..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

29.09.2016 06:54

Да се Вучић није мешао, Додик би одавно био тамо где му је место и ова агонија би била одавно завршена. Овако, новац се расипа на све стране, милопни су се истопили на референдум, о куповини избора да не говорим... Толико је очигледног криминала и корупције с подршком.... Вучић нека се бави својом државом, а наши политичари, ако нису у стању да воде државу, нека то препусте оном ко уме. Плаћени су као врхунски експерти, ја им ни по једну овцу не бих дала да је чувају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анчи

29.09.2016 07:19

Анчи ај међу лонце брате пусти мушке да бистре политику и фудбал држ се хелераја

Name

Гаврило

29.09.2016 07:36

Ре Ана. Врло коректна констатација.

Name

Ре Ана

29.09.2016 08:57

Свака част, добра опсервација стања.

Name

ПРИЈЕДОР

29.09.2016 07:16

ПОШТО САМ ЈА ЧЛАН УСТАВОТВОРНЕ СКУПШТИНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ, ЗА МАЕСТРАЛ ЋУ ИЗДВОЈИТИ МАЛО ВЕЋУ СУМУ. ТУ СУ МОЈИ ПАЈДАШИ, ЧОВИЋ, ЂАКОВИЋ, ИЗЕТБЕГОВИЋ И ДР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

29.09.2016 07:20

Вуциц сто даље од Додика, јер це му нанијети зло као сто је нанио и свом народу. Срамота је да су се србијански медији ставили у одбрну Додика. Слусам јутрос на беогрАдској телевизији да це Додик побиједити на изборима. Стварно срамота, обмАњују своје градјане. Они прицају како им Додик сервира. Биједно, избори су близу , па видецемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доми

29.09.2016 07:23

СТО ЈЕДНА БУДАЛА ПОКВАРИ<ДЕСЕТ ПАМЕТНИХ НЕ ПОПРАВИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

не јасно или нејасно

29.09.2016 07:48

Може ли ми неко објаснити какве везе има Додик и исламски фундаментализам? Не могу схватити све нас, није у питању ерес него криминал Додика и Да ли је Додик Република Српска? Постаје збуњујуће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

29.09.2016 07:49

Свакојака умовања ликова разних, углавном збркана, без неког реда и смисла. Овде се поново протура подваљена мантра да је ово Додиков референдум. Није, одлуку је донела НС Српске, највише законодавно тело у западној српској држави, а референдум су подржале све политичке опције у Српској. Након референдума халабука је прерасла у хистерију. Укључила се тзв МЗ (заправо ам(коју су дигли ови у бошњачком делу фед.БиХ) еричка администрација + ррабанти), запјенили су, траже се нечије главе. Санкција ће бити, видећемо ко ће надрљати. Лидери Србија ће бити за "конструктивна решења", снисходљиво ће се умилити силнику па мало прозвати ове тврдоглаве и загуљене прекодринске Србе, мало ће се уз помоћ медијске машинерије правдати тамошњем плебсу, ту ће мало и вајни аналитичари мало припомоћи, оно што се каже биће баш "кооперативни". Но добро, предевераће се, грађани Српске су рекли своје, а 9.јануар ће остати дан ове наше републике, од сада, па на даље, и убудуће, за вјек вјекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је БРАТЕ

29.09.2016 07:58

9 је дан Републике Српске могу трубити а ми браћо опет се разједињујемо како душмани желе доста је секташења хајмо се одбранити па ћемо дијелити наше кад будемо своји на своме , душмани ликују кад се цијепамо, доста је тога у памет Серби.

Name

Вул

29.09.2016 08:07

Да је Баја несто уцинио за бољи статус бораца Рс ,разумио бих његове потезе. Окрузен си дезертерима нема ко да те брани..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајке

29.09.2016 21:55

Гдје си на референдуму борац није ти дао сдс а?

Name

Дивос

29.09.2016 08:16

Свакојака умовања ликова разних, углавном збркана, без неког реда и смисла. Овде се поново протура подваљена мантра да је ово Додиков референдум. Није, одлуку је донела НС Српске, највише законодавно тело у западној српској држави, а референдум су подржале све политичке опције у Српској. Након референдума халабука (коју су дигли ови у бошњачком делу фед.БиХ) је прерасла у хистерију. Укључила се тзв МЗ (заправо америчка администрација + ррабанти), запјенили су, траже се нечије главе. Санкција ће бити, видећемо ко ће надрљати. Лидери Србија ће бити за "конструктивна решења", снисходљиво ће се умилити силнику па мало прозвати ове тврдоглаве и загуљене прекодринске Србе, мало ће се уз помоћ медијске машинерије правдати тамошњем плебсу, ту ће мало и вајни аналитичари мало припомоћи, оно што се каже биће баш "кооперативни". Но добро, предевераће се, грађани Српске су рекли своје, а 9.јануар ће остати дан ове наше републике, од сада, па на даље, и убудуће, за вјек вјекова

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.09.2016 08:30

По твом треба цјелу Р. Српску позвати на разговор. Додик је позван и не мјесај нас у исти кос са њим. Он тај референдум трази вец годинама. Сад га је добијо и нека одговара.

Name

Ре

29.09.2016 08:49

Али неце бити обавезан. И моци це радити тада ко хоце. Бас празницна атмосфера.

Name

ре.

29.09.2016 08:51

Цуј ти тебе западна српска дрзава.По твоме онда је и Сандзак истоцна босанска дрзава а Војводина јузна мадзарска дрзава а Косово је самостална или сјеверна Косовска џтава.

Name

Петровићи

29.09.2016 08:55

Е,чуј Дивчића,западна србска држава,и то вјеке вјекова.Баш због таквих као што си ти сумњам да ће трајати и коју деценију.Била је западна ова,западно оно и на крају само егзодус,јад и биједа.

Name

фантазија

29.09.2016 09:11

Нека дивос(протјеран са буке) објасни, коме поклонисмо фртаљ вијека.

Name

зока

29.09.2016 08:28

Да се РС сутра осамостали за мјесец дана би избили масовни протести због криминала и Додик и његови би морали одступити. Засто се то није урадило вец.Нико у федерацији се не би бунио него би то подрзао. Засто се РС не изградује па ако се осамостали добро је, а ако не остајемо изградени. Хрвати раде, одлицно зиве а Босну не воле ни мало висе од Срба. У РС_ је све покрадемо, имидз је срозан и кад би се требали припојити Србији морали би Србијанци одрзати референдум; ДА ЛИ НАС ЗЕЛЕ ОВАКВЕ. Сумњам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парага

29.09.2016 10:16

Гледе Хрвата и љубави према Босни, ту си у праву али само када су у питању Човићеви Хрвати. Посављаци не мисле као они.

Name

План б

29.09.2016 08:47

Бламажа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф.др Радомир Нешковић

29.09.2016 08:48

Нико Србију није умијешао умијешала се сама,јер је неко у Београду погрешно процијенио да ће за губитак Косова добити Републику Српску. Ако се прихвате ирационалне процјене које дају београдски аналитичари и Србија се умијеша умијешаће се и Хрватска,јер Србија и Хрватска имају исте обавезе и права према БиХ. Глупост је оптуживати Америку да крши Дејтонски споразум а она га је и написала, а надувавати причу да Русија штити Дејтонски споразум а Руси нису имали битну улогу у његовој креацији.Без подршке Америке Србима у Босни лоше се пише и руски бољшевизам нас неће спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

го и бос

29.09.2016 10:50

Тачно тако.

Name

лазар

29.09.2016 11:32

Зато се више неће мешати ..а кда вам хрвати дођу опет пред бања луку ...само немојте опет овамо ..не можемода дишемо од вас ....Разјебали сте нам државу коју смо обнављали 74 године ...готови сте

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

29.09.2016 20:44

ЛАЗАРЕ, сто су хрвати стигли близу Бања Луке треба "захвалити" "политицарима" СРБске народности који су војску "коцилу" и спрецавали да успјесно заврси свој дио посла. "Политицари" су могли тако неодговорно да се понасају и раде јер њихово синови вецином нису били припадници СРБске војске!

Name

Мф

29.09.2016 09:16

И да нема Додика ЕУ увијек ствара проблем РС зато сто нисмо католици нити смо муслимани

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

29.09.2016 17:33

Зато сте плацљивци и кмецавци без премца,..хајде јос мало плаци

Name

Клик

29.09.2016 10:10

Вучић и Додика, и њихове играче, ниједан Србин не треба да жали...они нас и пљачкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

29.09.2016 21:54

Само ти цувај Рс пусти ове издајнике

ОДГОВОРИТЕ