Blic: Dodik uvukao i Srbiju u problem

Milorad Dodik je insistiranjem da po svaku cenu održi referendum uvukao i Srbiju u problem koji Beograd ničim nije izazvao.

Republika Srpska 29.09.2016 | 08:00
Blic: Dodik uvukao i Srbiju u problem
Takvog stanovišta je i ugledni ruski list "Komersant", koji je konstatovao da bi, "ukoliko sukob između Milorada Dodika i međunarodne zajednice potraje, u konfrontaciju mogle da budu uvučene Srbija i Rusija".

"Komersant" piše da je međunarodna zajednica u BiH u ozbiljnom problemu nakon održanog referenduma o Danu Republike Srpske.

"Da ignoriše referendum, koji je za nju svojevrsni šamar, ne može, a da snažno kazni Republiku Srpsku - to bi samo pojačalo napetost u regionu. Zato je najrealniji ishod izolacija Dodika i podrška njegovim oponentima u Republici Srpskoj , koji su manje radikalno nastrojeni", navodi list.

U slučaju realizacije takvog plana, u sukob između međunarodne zajednice i predsednika Republike Srpske mogu da budu uvučene i Srbija i Rusija na čiju podršku Dodik računa, konstatuje ruski list.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za "Blic" da postoje dve mogućnosti.

"Ako je Srbija Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i ako se politika vodi na toj liniji, onda će se Srbija umešati. Ako Srbija ostane pri politici kakvu je Aleksandar Vučić do sada vodio, onda su šanse za neko veće učešće države u onome što radi Banjaluka manje", ističe Janjić.

On kaže da ćemo više znati posle lokalnih izbora u Republici Srpskoj.

"Ukoliko bi Dodik izgubio Banjaluku, povećaće unutrašnje tenzije. Pružiće otpor i radikalizovati priču o referendumu o otcepljenju. Vlast u Srbiji to neće podržati", navodi Janjić.

Ipak, kaže naš sagovornik, takav potez Dodika značio bi dalje saslušanja, konsekvence, sankcije i kaznu međunarodne zajednice. Neminovno, čak i ako ne podrži Dodika, zvanični Beograd biće uvučen u ceo problem, jer neće moći da ignoriše građane u Republici Srpskoj.

Drugi, manje bolan scenario mogao bi da bude prema Janjićevim rečima da srpska vlast nemešanjem podstakne dogovor opozicije i Dodika. To bi moglo da dovede do rekonstrukcije Vlade, eventualno do nekih novih partnera što bi podržale i EU i Sjedinjene Američke Države.

Janjić kaže da bi u slučaju da Dodik loše prođe na lokalnim izborima i da međunarodna zajednica krene sa sankcijama, Rusija mogla da se umeša kao zaštitnik naroda.

" I Rusi su svesni opasnosti islamskog fundamentalizma u BiH, pa će ostati na distanci dok je moguće", zaključuje Janjić.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da bi premijeru prepustila odgovor na pitanje da li to što Vlada Srbije nije podržala referendum znači da sada neće podržati ni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na pitanje novinara o stavu Vlade prema Dodiku, kojem, inače, kako se spekuliše, prete političke i pravne sankcije u BiH i međunarodnoj zajednici, rekla je da odgovor na to prepušta premijeru, a kad je reč o mogućim posledicama održavanja referenduma po odnose Srbije i BiH, precizirala je da na Vladi još nije bilo reči o tome.

Onoliko koliko je Dodik usijao strasti insistiranjem na referendumu po svaku cenu, toliko i deo međunarodne zajednice preteruje nakon izjašnjavanja o Danu Republike Srpske. Izjave poput onih da bi to glasanje moglo da rasturi BiH i da je referendum faktički "razmontirao" Dejton, svakako neće doprineti stabilnosti.

Izvor: Blic

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

Posao

29.09.2016 06:06

Zamolio bih Srbe da prestanu dolaziti u FBiH u potrazi za poslom. Neka vas vodja zaposli u stranci. Sretno

ODGOVORITE
Name

Sale

29.09.2016 06:48

Mogao bi i ti malo letiti da ne ideš preko RS-a !!! Ne kakunjaj !!!

Name

POŠTENO

29.09.2016 06:56

OK NEĆEMO VIŠE DOLAZITI , FER PONUDA I IZLAZIMO IZ BiH JER NAM JE DOSTA PLAĆATI BiH INSTITUCIJE I DUGOVE A OD TOGA MOŽEMO ŽIVJETI JER NAM ODRAŠTE KOŽU S LEĐA. BAJJ BAJJ ....

Name

MIHAILO MIKIC

29.09.2016 07:01

NIJE Mile nikome napravo ptobleme vec zbog SRBstva Bajo napravi probleme samom sebi. SRBija je jos jednom pokazala da je ona za SRBe suva grana na koju nemozes da racunas. Ako se malo jace oslonis - puce!

Name

re POSTENO

29.09.2016 07:12

Mogao bi ti malo do Sarajeva jer huskas narod po portalima. To je isto krivicno djelo. Dajes narodu laznu nadu i pozivas na odcjepljenje.

Name

re pošteno

29.09.2016 07:14

Svako malo dobijemo potvrdu kako Republika Srpska nije samoodrziva i kako bi se finansijski urusila da nije drzave Bosne i Hercegovine koja je odrzava u zivotu. Sto je i svojevrsni apsurd jer entitet koji od svog nastanka 1995-te godine nijece postojanje drzave Bosne i Hercegovine i sebe zamislja republikom pa jos i samostalnom tj. odvojenom od BiH zapravo upravo egzistira na racun te iste BiH. U toku je zatvaranje jos jedne banke u entitetu Repubika Srpska i od 140 miliona KM koliko Banke Srpske duguje svojim stedisama, drzava Bosna i Hercegovina (Agencija za osiguranje depozita) ce morati vratiti 65 miliona KM. Jos dodatnih 10 miliona duga Banke Srpske ce pasti na ledja drzave BiH, odnosno "Elektroprenos-a" BiH na racun njihovog orocenog depozita. Zaista zgodan princip kradje... mi cemo otvoriti banku pokupiti dopozite svojih stedisa i nestati a drzava BiH ce kasnije vracati dugove tim istim stedisama. Zgodno! Primjera kojima manji BiH entitet iskoristava drzavu ciji je dio ima mnogo. Na istom principu kao Banka Srpske je radila te kasnije i propala Bobar Banka Republike Srpske iza koje je ostao dug od 240 miliona KM. Vise od 86 miliona duga navedene banke ce izmiriti drzavna Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine. Izgleda kao da se MILIONI i MILIONI maraka sljevaju u budžet i djepove hohstaplera iz manjeg BiH entiteta na racun drzave Bosne i Hercegovine. Koliko znam, manji BiH entitet se ne moze pohvaliti udijelom uplacenim u zajednicku kasu cestarina BiH ali se sigurno moze pohvaliti prihodima. Vec u julu ove godine manjem BiH entitetu je doznaceno 8.8 miliona KM ili 39% ostvarenih prihoda od cestarine za autoceste Bosne i Hercegovine. Republika Srpska izgleda kao retardirani clan familije kojeg niko ne zeli da uvrijedi i da glasno kaze da je retardiran, ali se mora o njemu brinuti jer je ipak dio te iste familije. S druge strane taj isti entitet se ponasa sve neracionalnije i bezobraznije sto je i za ocekivati shodno njegovim intelektulanim sposobnostima njegovog Predsjednika Milorada Dodika

Name

re re pošteno

29.09.2016 07:55

Svaka ti čast re pošteno, 2/3 (dvijetrećine) duga BiH nosi eres a pričaju kako nas izdržavaju. De vi se ocijepite što prije pa da rahat živimo sa braćom hrvatima :)

Name

MIHAILO MIKIC

29.09.2016 11:50

POSTENO, receno ti si prazne glava. Nemozete nikoga silom da natjerate da vas voli i da zivi sa vama ako on nece. ZATO je bolje u miru se razici nego ostati zajedno bez ljubavi u svadji!

Name

re posteno

29.09.2016 17:52

Bravo re posteno. Da se malo raznjasi, ko kome dugove placa. Mnogima si zacepio usta!

Name

Aha

29.09.2016 06:31

Pa Dodo je uvijek govorio da je tužilaštvo i sud pod kontrolom sda a ispostavilo se da je Salihovic njegov čovjek . Ide Dodo lajkovackom prug

ODGOVORITE
Name

adam

29.09.2016 06:36

Koliko treba vjestaka da kaze da covjek ima problem da bi se reagovalo ili sacekati da napravi glupost.

ODGOVORITE
Name

Sta treba uraditi

29.09.2016 06:39

Svi gradjani RS koji su glasali 700000 trebamo otici pred sud BIH i cekati da nas saslusaju zbog referenduma.

ODGOVORITE
Name

re.

29.09.2016 06:51

Ne ide to tako.Vi kao narod niste organizovali referendum.U zakonu pise da oni koji to organizuju odgovarace.Vi ste obicna rulja.

Name

Nije šala

29.09.2016 06:55

Treba sve pokažnjavati. Jedne što su izašli na referendum, a one druge zato što nisu izašli. Svi su krivi osim precednika, naravno.

Name

re

29.09.2016 07:03

Samo ti idi. Mene ako pozovu ja cu da kazem da su mi rekli da je to po zakonu i da je sve regularno. Oni su nama govorili da mi na to imamo pravo. Sad neka idu oni a ja ne.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

29.09.2016 09:36

@ре Те твоје шовинистичке увреде јесу доказ и оправдање за референдум, српски народ називаш руљом, а просипаш неки мултикулти наводни суживот... Ти си један од најпрепреденијих примјерака, који промовише концепт државног уређења БиХ, гдје сте Србима умјесто статуса конститутивног народа, намјенили статус руље, да будемо као Курди, а ви аге и бегови... Е беже давно је пукао колан свечевој а богме и бечког ћесара кобили, у овој земљи.

Name

CtrlDel

29.09.2016 06:42

Nije, nego je Srbija izvor svih politickih "problema" u BiH.

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

29.09.2016 07:06

Грешка, извор је Турска и турско наслијеђе

Name

re

29.09.2016 07:31

Ovaj Romanijac ne moze bez Turaka!

Name

re sarajevski

29.09.2016 07:40

Sta je tu turska tebi kriva? Osmanlije vladale ko sto su vladale i u Srbiji. Ko je infrastrukuturu tada radio? Mostove? Puteve? Sta su to Rusi uradili? Nikada nisu ni dosli do nasih karjeva osim 44 i 45 kad se Beograd oslobodjao.. Gdje su ruski strucnjaci bili kad us se gradile zeljezare? Pa Autrougarska onakva kakave jeste je vise dobra uradila nego Rusija za citav vijek svojeg postojanja...

Name

re re

29.09.2016 08:39

Pa to su mu preci nije krv voda !!!!

Name

Don

29.09.2016 08:42

Romanijo,zima je blizu, trebas spremati ogrjev, komentarisanje za tebe nije,posto kod tebe uvijek do izdrazaja dolazi najjace ljudsko osjecanje"MRZNJA".

Name

re Romanija

29.09.2016 08:55

Nolje bi ti bilo Romanijac da ponovo Turska vlada,Turska je sila a uz silu ide sve i radna mjesta i plate izgradnja buducnost.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

29.09.2016 09:20

Ево , чисти доказ за моје тврдње, јесу ови коментари. Они који турску окупацију доживљљвају као нешто добро, бистре нам о самосталности, независности , републици БиХ и тд...Потомци оних који су у том турском калифату , прихватили ислам ради повластица, себе прогласили Турцима, једнаким са оним у Анадолији, данас хоће тапију на ову територију. Е па не може господо!

Name

PARTNERI

29.09.2016 06:42

NOVA VLADA-OPOZICIJA-PARTNERI-EU I SAD. kO KOGA OVDE Z....A? MILE CARE VIDIŠ BANDA SE GRUPIŠE I MI ĆEMO.

ODGOVORITE
Name

ha ha ha

29.09.2016 06:53

Gotovi ste BAGRO.

Name

ZIMA JE .....

29.09.2016 06:53

PADA SNIJEG, ZIMA JE. PAO SNIJEG NA BRIJEG A ZVIJERINJE OSTAVLJA TRAGOVE, MASKE SU PALE SAD ZNAMO KO JE KO A ČIJA ĆE MATI CRNU VUNU DA PREDE JOŠ ĆEMO VIDJETI, PARTNERI.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

29.09.2016 06:53

Vrlo mudra, vrlo državnička, vrlo odgovorna, i naročito vrlo dalekovidna je izjava potpredsjednice Vlade Srbije. Nema šta, sve po onom: Kako babo kaže..

ODGOVORITE
Name

Ana

29.09.2016 06:54

Da se Vučić nije mešao, Dodik bi odavno bio tamo gde mu je mesto i ova agonija bi bila odavno završena. Ovako, novac se rasipa na sve strane, milopni su se istopili na referendum, o kupovini izbora da ne govorim... Toliko je očiglednog kriminala i korupcije s podrškom.... Vučić neka se bavi svojom državom, a naši političari, ako nisu u stanju da vode državu, neka to prepuste onom ko ume. Plaćeni su kao vrhunski eksperti, ja im ni po jednu ovcu ne bih dala da je čuvaju....

ODGOVORITE
Name

Anči

29.09.2016 07:19

Anči aj među lonce brate pusti muške da bistre politiku i fudbal drž se heleraja

Name

Gavrilo

29.09.2016 07:36

Re Ana. Vrlo korektna konstatacija.

Name

Re Ana

29.09.2016 08:57

Svaka čast, dobra opservacija stanja.

Name

PRIJEDOR

29.09.2016 07:16

POŠTO SAM JA ČLAN USTAVOTVORNE SKUPŠTINE FEDERACIJE BiH, ZA MAESTRAL ĆU IZDVOJITI MALO VEĆU SUMU. TU SU MOJI PAJDAŠI, ČOVIĆ, ĐAKOVIĆ, IZETBEGOVIĆ I DR.

ODGOVORITE
Name

Mila

29.09.2016 07:20

Vucic sto dalje od Dodika, jer ce mu nanijeti zlo kao sto je nanio i svom narodu. Sramota je da su se srbijanski mediji stavili u odbrnu Dodika. Slusam jutros na beogrAdskoj televiziji da ce Dodik pobijediti na izborima. Stvarno sramota, obmAnjuju svoje gradjane. Oni pricaju kako im Dodik servira. Bijedno, izbori su blizu , pa videcemo.

ODGOVORITE
Name

domi

29.09.2016 07:23

STO JEDNA BUDALA POKVARI<DESET PAMETNIH NE POPRAVI!!

ODGOVORITE
Name

ne jasno ili nejasno

29.09.2016 07:48

Može li mi neko objasniti kakve veze ima Dodik i islamski fundamentalizam? Ne mogu shvatiti sve nas, nije u pitanju eres nego kriminal Dodika i Da li je Dodik Republika Srpska? Postaje zbunjujuće

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

29.09.2016 07:49

Свакојака умовања ликова разних, углавном збркана, без неког реда и смисла. Овде се поново протура подваљена мантра да је ово Додиков референдум. Није, одлуку је донела НС Српске, највише законодавно тело у западној српској држави, а референдум су подржале све политичке опције у Српској. Након референдума халабука је прерасла у хистерију. Укључила се тзв МЗ (заправо ам(коју су дигли ови у бошњачком делу фед.БиХ) еричка администрација + ррабанти), запјенили су, траже се нечије главе. Санкција ће бити, видећемо ко ће надрљати. Лидери Србија ће бити за "конструктивна решења", снисходљиво ће се умилити силнику па мало прозвати ове тврдоглаве и загуљене прекодринске Србе, мало ће се уз помоћ медијске машинерије правдати тамошњем плебсу, ту ће мало и вајни аналитичари мало припомоћи, оно што се каже биће баш "кооперативни". Но добро, предевераће се, грађани Српске су рекли своје, а 9.јануар ће остати дан ове наше републике, од сада, па на даље, и убудуће, за вјек вјекова.

ODGOVORITE
Name

tako je BRATE

29.09.2016 07:58

9 je dan Republike Srpske mogu trubiti a mi braćo opet se razjedinjujemo kako dušmani žele dosta je sektašenja hajmo se odbraniti pa ćemo dijeliti naše kad budemo svoji na svome , dušmani likuju kad se cijepamo, dosta je toga u pamet Serbi.

Name

Vul

29.09.2016 08:07

Da je Baja nesto ucinio za bolji status boraca Rs ,razumio bih njegove poteze. Okruzen si dezerterima nema ko da te brani..

ODGOVORITE
Name

Majke

29.09.2016 21:55

Gdje si na referendumu borac nije ti dao sds a?

Name

Divos

29.09.2016 08:16

Свакојака умовања ликова разних, углавном збркана, без неког реда и смисла. Овде се поново протура подваљена мантра да је ово Додиков референдум. Није, одлуку је донела НС Српске, највише законодавно тело у западној српској држави, а референдум су подржале све политичке опције у Српској. Након референдума халабука (коју су дигли ови у бошњачком делу фед.БиХ) је прерасла у хистерију. Укључила се тзв МЗ (заправо америчка администрација + ррабанти), запјенили су, траже се нечије главе. Санкција ће бити, видећемо ко ће надрљати. Лидери Србија ће бити за "конструктивна решења", снисходљиво ће се умилити силнику па мало прозвати ове тврдоглаве и загуљене прекодринске Србе, мало ће се уз помоћ медијске машинерије правдати тамошњем плебсу, ту ће мало и вајни аналитичари мало припомоћи, оно што се каже биће баш "кооперативни". Но добро, предевераће се, грађани Српске су рекли своје, а 9.јануар ће остати дан ове наше републике, од сада, па на даље, и убудуће, за вјек вјекова

ODGOVORITE
Name

re

29.09.2016 08:30

Po tvom treba cjelu R. Srpsku pozvati na razgovor. Dodik je pozvan i ne mjesaj nas u isti kos sa njim. On taj referendum trazi vec godinama. Sad ga je dobijo i neka odgovara.

Name

Re

29.09.2016 08:49

Ali nece biti obavezan. I moci ce raditi tada ko hoce. Bas praznicna atmosfera.

Name

re.

29.09.2016 08:51

Cuj ti tebe zapadna srpska drzava.Po tvome onda je i Sandzak istocna bosanska drzava a Vojvodina juzna madzarska drzava a Kosovo je samostalna ili sjeverna Kosovska džtava.

Name

Petrovići

29.09.2016 08:55

E,čuj Divčića,zapadna srbska država,i to vjeke vjekova.Baš zbog takvih kao što si ti sumnjam da će trajati i koju deceniju.Bila je zapadna ova,zapadno ono i na kraju samo egzodus,jad i bijeda.

Name

fantazija

29.09.2016 09:11

Neka divos(protjeran sa buke) objasni, kome poklonismo frtalj vijeka.

Name

zoka

29.09.2016 08:28

Da se RS sutra osamostali za mjesec dana bi izbili masovni protesti zbog kriminala i Dodik i njegovi bi morali odstupiti. Zasto se to nije uradilo vec.Niko u federaciji se ne bi bunio nego bi to podrzao. Zasto se RS ne izgraduje pa ako se osamostali dobro je, a ako ne ostajemo izgradeni. Hrvati rade, odlicno zive a Bosnu ne vole ni malo vise od Srba. U RS_ je sve pokrademo, imidz je srozan i kad bi se trebali pripojiti Srbiji morali bi Srbijanci odrzati referendum; DA LI NAS ZELE OVAKVE. Sumnjam.

ODGOVORITE
Name

Paraga

29.09.2016 10:16

Glede Hrvata i ljubavi prema Bosni, tu si u pravu ali samo kada su u pitanju Čovićevi Hrvati. Posavljaci ne misle kao oni.

Name

Plan b

29.09.2016 08:47

Blamaža.

ODGOVORITE
Name

Prof.dr Radomir Nešković

29.09.2016 08:48

Niko Srbiju nije umiješao umiješala se sama,jer je neko u Beogradu pogrešno procijenio da će za gubitak Kosova dobiti Republiku Srpsku. Ako se prihvate iracionalne procjene koje daju beogradski analitičari i Srbija se umiješa umiješaće se i Hrvatska,jer Srbija i Hrvatska imaju iste obaveze i prava prema BiH. Glupost je optuživati Ameriku da krši Dejtonski sporazum a ona ga je i napisala, a naduvavati priču da Rusija štiti Dejtonski sporazum a Rusi nisu imali bitnu ulogu u njegovoj kreaciji.Bez podrške Amerike Srbima u Bosni loše se piše i ruski boljševizam nas neće spasiti.

ODGOVORITE
Name

go i bos

29.09.2016 10:50

Tačno tako.

Name

лазар

29.09.2016 11:32

Зато се више неће мешати ..а кда вам хрвати дођу опет пред бања луку ...само немојте опет овамо ..не можемода дишемо од вас ....Разјебали сте нам државу коју смо обнављали 74 године ...готови сте

Name

MIHAILO MIKIC

29.09.2016 20:44

LAZARE, sto su hrvati stigli blizu Banja Luke treba "zahvaliti" "politicarima" SRBske narodnosti koji su vojsku "kocilu" i sprecavali da uspjesno zavrsi svoj dio posla. "Politicari" su mogli tako neodgovorno da se ponasaju i rade jer njihovo sinovi vecinom nisu bili pripadnici SRBske vojske!

Name

Mf

29.09.2016 09:16

I da nema Dodika EU uvijek stvara problem RS zato sto nismo katolici niti smo muslimani

ODGOVORITE
Name

re.

29.09.2016 17:33

Zato ste placljivci i kmecavci bez premca,..hajde jos malo placi

Name

Klik

29.09.2016 10:10

Vučić i Dodika, i njihove igrače, nijedan Srbin ne treba da žali...oni nas i pljačkaju.

ODGOVORITE
Name

Zoka

29.09.2016 21:54

Samo ti cuvaj Rs pusti ove izdajnike

ODGOVORITE