Само Додик зна налазе вјештака

Дисциплинска комисија коју је формирао предсједник ВСТС-а засједа због Салиховића, а главни тужилац најављује исте оне оптужнице које је најавио у мају.

Босна и Херцеговина 29.09.2016 | 07:37
Само Додик зна налазе вјештака
“Поводом великог интересовања јавности за статус дисциплинског предмета против главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине Горана Салиховића, Високи судски и тужилачки савјет БиХ жели да обавијести јавност о сљедећем: Поводом захтјева Канцеларије дисциплинског тужиоца за привремено удаљење од вршења дужности главног тужиоца БиХ, Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ је у засједању те ће своју одлуку донијети у оквиру рокова одређених Пословником ВСТС-а БиХ”.

Подсјећамо, УДТ Горана Салиховића, главног тужиоца БиХ, терети за пропуштање да тражи своје изузеће од поступања по предметима када постоји сукоб интереса, упуштање у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућавање вршења дужности тужиоца особама које на то нису законом овлаштене, мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или потцјењивања њихових активности...

Из ВСТС-а подсјећају како се споменути предмет сматра приоритетним, а јавност ће бити правовремено обавијештена о одлуци Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ. Рок за доношење одлуке је седам дана, а пред крај радног времена ВСТС-а за "Ослобођење" је јуче речено да “данас нема ништа”.

“Никад нисам ништа кочио. У случају Бобар банке у сриједу ће бити подигнута оптужница, чекали смо одређене податке из Хрватске путем института међународне правне помоћи. Што се тиче Павловић банке, и ту чекамо јер имамо пет међународних помоћи, од САД-а до Србије. Чекамо да одговори дођу, да бисмо наставили радити. Никад ништа није затворено. Што се тиче осталих предмета, као што су Шпирић (Никола Шпирић, куповина стана у Бечу, оп. а.) и Злато (оптужбе да је Додик у Русији подмићен килограмом злата, оп. а.), то су потпуно нетачне ствари”, огласио се главни тужилац БиХ Горан Салиховић, након што је из УДТ-а у понедјељак и медијима стигло обавјештење о томе да је затражена његова суспензија, односно удаљавање са функције коју обавља.

Треба рећи да је УДТ, како је то у саопштењу и наглашено, предмет о повреди дужности Салиховића отворио 8. августа ове године, након што је државни министар безбједности Драган Мектић за "Ослобођење" рекао да је он главни мешетар у БиХ, који дијели податке из предмета са осумњиченима, након чега су у јавност доспјели и дијелови транскрипта разговора о случајевима Бобар и Павловић банка.

Акција Лавина, у којој су ухапшени осумњичени за пропаст Бобар банке и извлачење више од 300 милиона КМ државног новца, десила се још 31. марта, а из самог Тужилаштва оптужнице су најављиване у мају ове године. Предмет Павловић банке или случај куповине виле на Дедињу некад премијера, а сада предсједника Републике Српске отворен је још и раније - у новембру 2015, након што је и СДС поднио кривичну пријаву против Милорада Додика.

"Предмет Бобар банка је могао бити завршен прије пола године. Знам који је вјештак из Тузле радио на том предмету и знам да је вјештачење давно завршено. Главни тужилац игра игру сад може, сад не може и овај позив Додику чисти је спин, као што је то ових дана и вијест о таблама на граничним прелазима, исто као да ће због њих избити рат. О несталим стотинама милиона марака најбоље да не причамо никад, каже за "Ослобођење" Славиша Раковић, члан Одбора СДС-а за финансије.

Напомиње како је рецепт у свим пропалим банкама у Републици Српској исти.

"И у Банку Српске треба ући и видјети колико је кривичних дјела почињено, од незаконите такозване санације до пресипања државног новца у приватне џепове. Пратећи извлачење пара из Бобар банке, увидио сам да је бар стотину милиона КМ отишло у кешу. И око Додикове виле се оптужница увијек може проширити, нема разлога за чекање, а ево видимо да је упитно хоће ли се Павловић банка уопште извући", истиче Раковић, те додаје како је вила на Дедињу, на адреси Васка Попе 16 празна.

"Видим да је Додик упознат са налазом вјештака о вили а да није ни позван у Тужилаштво БиХ. Знамо да су паре пребачене на Додиков рачун у Комерцијалној банци, а како је купио вилу", пита Раковић, те додаје како се главни тужилац ставио у службу спашавања предсједника Републике Српске, “али се надам да ни то неће трајати дуже од понедјељка”.

Предсједник ПДП-а и члан Одбора за финансије НС Републике Српске Бранислав Бореновић истиче како је јасно да постоји договор главног тужиоца и предсједника Републике Српске.

"Ријеч је о дизању Додиковог рејтинга пред изборе, иако тај исти тужилац у свом послу није ништа урадио. Предмети чекају, а Додик се зове због референдума. Што нико од нас осталих није позван", занима Бореновића.

На питање како је могуће најавити крај истраге у мају, па се сјетити оптужнице у дану када је објављен захтјев дисциплинског тужиоца, адвокат Душко Томић одговара: “Е, то може када сте менаџер као што је Салиховић. Он је мени предлагао да се тајно састајемо, али ја сам Слободана Павловића довео у његов кабинет, у Тужилаштво. И знате шта сам тамо видио? Уз Хасана Плеха (шеф кабинета Салиховића, оп. а), велику слику на зиду Салиховића и светог оца. И зар ова земља мора ангажовати вјештака из Тузле за предмет Бобар? А сви из Тузле: главни тужилац, Мате Ђаковић, вјештак”.

Додаје да су и многи политичари, попут Иванића и Шаровића, одговарали пред правосуђем и ослобођени су оптужби, па нема разлога да се и Додик не процесуира.

Још 2. јуна, предсједник Републике Српске Милорад Додик је, коментаришући саслушање бившег премијера Српске Александра Џомбића пред Тужилаштвом БиХ у предмету Бобар банка, устврдио да је то “политички притисак на Републику Српску”. Сам Џомбић је по изласку из Тужилаштва казао новинарима да никакав притисак не осјећа.

"Исто тако и хапшење бившег директора ИДДЕЕА Синише Мацана политички је мотивисано, као што су политички мотивисана била и хапшења у Агенцији за банкарство Републике Српске и Инвестиционо-развојној банци и отварање истраге у Павловић банци. Све је то обична фарса, јер никакве доказе нису нашли", рекао је Додик, устврдивши и да је Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) политички инструментализована од СДС-а.

"Све то нас удаљава од незаконитог и вјештачког Тужилаштва и Суда БиХ, али доћи ће вријеме када ћемо их укинути", закључио је у јуну предсједник Републике Српске, који јуче није споменуо ниједан од ових предмета, али ни Горана Салиховића.

Извор: Ослобођење

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Адио

29.09.2016 05:57

Салихе доста је и тебе било. Сад можеш из затвора сањати Шпиирићев сан у Бечу који није купио у кешу и за који није објављен купопродајни уговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

29.09.2016 08:20

Горане, не брини ниста. Када се РС одвоји од БиХ бицес слободан!

Name

Варте-елиминатор

29.09.2016 06:10

Суд и тузиластво БИХ као високи судски и тузилацки савјет су нелегалне институције којих нема у уставу БИХ . Постојање ових институција је теско крсење устава БИХ и дејтонског мировног споразума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупане

29.09.2016 07:58

Постајете досадни!

Name

Логика

29.09.2016 08:31

Зашто се плашите ако нисте криви, чему толика "галама". Таквом реакцијом признају да су криви. На суду се доказују и кривица и невиност а не на ТВ-у и по новинама.

Name

Драган

29.09.2016 06:29

Онај дио кад каже: атмосфера да ће због табли скоро па рат избити, а стотине милионе нико од њих не спомиње...то им је принцип, срж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИРУ РИРУ

29.09.2016 06:34

ШАТ ОЧЕКУЈЕТЕ ОД ТЕГЕЛТИЈЕ ЈЕДИНОГ ПРЕДСЈЕДНИКА СУДА У СЕДАМ ГАЛАКСИЈА КОЈЕМ ЈЕ ИЗГОРИЛО ??? СКОРО СВЕ ОД ДОКАЗА ЗА ГОМИЛУ СЛУЧАЈЕВА У БЛ СУДУ А НИЈЕ ДОБИО ОТКАЗ ИЛИ ЈОШ БОЉЕ САМ ОТИШАО СА ТОГ МЈЕСТА , НЕМОЈМО ДА НАС ИЗНЕНАДИ ДА СЕ ЗАПАЛЕ , НАРАВНО СЛУЧАЈНО И СВИ ДОКАЗИ ЗА ПОМЕНУТЕ ПРЕДМЕТЕ. НЕ ДАЈТЕ ШИБИЦЕ ЋЕЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

29.09.2016 08:29

Коментар за 10! Очигледно је тај дио цв одлична препорука за предсједника Вств.

Name

мислим

29.09.2016 06:46

Ако се ово не приведе крају онда стварно немамо ста оцекивати од дрзавни власти оба ентитета осим криминала до који мозе заврсити само банкротом али назалост имамо јос много народа који подрзавају појединце без обзира на опсту пропаст.Национализам и глупост су близанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

29.09.2016 07:02

Искрено ако има Дрзаве оцекујем и против тебе Милане Тегелтијо оптузницу за непостивање одлуке Уставног суда......ту би ти био и крај твоје сумљиве каријере......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тијана

29.09.2016 07:09

Теги, Теги....

ОДГОВОРИТЕ
Name

како

29.09.2016 07:28

"Што се тиче осталих предмета, као што су Шпирић (Никола Шпирић, куповина стана у Бечу, оп. а.) и Злато (оптужбе да је Додик у Русији подмићен килограмом злата, оп. а.), то су потпуно нетачне ствари”, Па како сад ово, онај Милинић се ухљебио у БХ администрацију на овом злату, балетан скупљао кликове на Шпирићевом стану, (неки) читаоци БН-портала радо би прочитали објашњење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

29.09.2016 07:41

Прицају да овоме цели трагови смрде нецовјеством/

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац за заједништво и побједу правде

29.09.2016 07:46

Суспендујте га и донесите одлуку за 3 године, колико уобичајено, према вашој брошури, "народ" чека ваш одговор из ВСТВ(С). До сада је служио за ваше потребе, а највјероватније је нешто кључно одбио да вам одради па је и он доспио на ваш тапет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНИ

29.09.2016 08:06

Видимо да су неки предмети, као злато и стан нетачни, вјероватно је и Пандора нетачна. А посебно је интересантно како се ових неколико дана све врти у тужилаштву око референдума, само да се избјегне одговорност за криминалне афере. Што се тиче Тегелтије, бас ме интересује какве су његове референсе да дође тако млад на тако важну функцију. Зар није било доказаних стручњака из бивше нам државе који су политички неутрални, да сједу на то мјесто? Ја не могу да вјерујем људима који користе странку да дођу на функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кони

29.09.2016 09:21

Тегелтија је био тузилац када се судило Додику и помагао му када је Додик ослободјен и наравно није се залио.

Name

илија Дјурковиц

29.09.2016 09:00

Ово сто прица тај лик Горан је смијесно. Па зар они мисле да смо ми толике будале, додју ликови покраду народно и идемо даље,истрага у току

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

29.09.2016 11:54

Нисте будале али нисте пуно ни паметни када вас сви за нос вуку.

Name

Удрузење правника

29.09.2016 09:14

По Додику је све политицки притисак, а ста је у РС, еклантантан птимјер политицког процеса је над Глигориц Тихомиром.У писледњих 50 гидина никада и нигдје није забиљезено да неко за несавјестан рад добије затвор а да себи није прибавио имовинску корист.О каквом ми правосудју прицамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

29.09.2016 09:18

Милан Тегелтија и Миодраг Бајиц су Додикив кадар и њему цувају мафијаска ледја, (додусе и њима је плацено за то) и док су тави покварењаци у прависудју нема говора о владавини закона.Када се такви похапсе коју директно утицу на одлуке сви судова у РС бицемо правна дрзава.Хапси Мектицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

29.09.2016 10:11

Овај са слике је Додиков кадар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

29.09.2016 15:18

Целави је ала исти Салиховиц.....

ОДГОВОРИТЕ